Trening siłowo-wytrzymałościowy pod SW
Napisano Ponad rok temu
z racji wakacyjnej przerwy w kyokushin (nadal mam treningi BJJ dwa razy w tygodniu) chciałem popracować troszkę nad wytrzymałością i siłą. Problem jest w tym że nie wiem w jaki sposób powinienem dobrać ćwiczenia na siłowni (lub inne) żeby cokolwiek z tym ruszyć. Oczywiście wskazówki dietetyczno-odżywkowe są również bardzo mile widziane.
Codziennie rano przed wyjściem do pracy wykonuję martwy ciąg i dwie serie 6 powtórzeń 100kg jednak to nie przekłada się w żaden sposób na wytrzymałość. Poza treningami (karate+bjj) i sztangą nie mam innej aktywności fizycznej, diety też nie stosuję (przedtem łykałem kreatynę). Wytrzymałość jest moją piętą achillesową, po każdym treningu wykręcam koszulkę z wody i odczuwam "brak tlenu".
Moje cechy fizyczne to 34 lata, 115 kg, 196 wzrostu, czujnik podaje około 22% tłuszczu w organizmie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
rozumiem sztange masz w domu, to mozesz zrobic jakies ciekawe super serie, [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] cwiczyc bardziej pod kondycje. moze zainwestowac w kettla albo dwa. no i 6 powtorzen to ani na sile ani na wytrzymalosc, tak naprawde. martwy jest cwiczeniem na sile (1-3 powtorzenia), od wytrzymalosci/kondycji sa swingi (10-40min), ktore mozna przeplatac innymi cwiczeniami.
no a przede wszystkim to diete NZT jak zrzucisz 5-10kg tluszczu to od razu bedzie lzej.
Napisano Ponad rok temu
- możesz zaproponować jak wyglądałaby super seria dla mnie, co ile ćwiczyć, ile powtórzeń itp?
- Jaka optymalna ilość powtórzeń przy ćwiczeniu sztangą na ławeczce byłaby przy treningu siłowo-wytrzymałościowym, jakie obciążenia?
- Co to są swingi?
- co to jest NZT?
Wiem że może pytania głupie ale wolę dopytać niż się domyślać.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] masz 6 roznych kompleksow. powtorzenia, miedzy 15-10? mozesz zaczac lzej i wiecej powtorzen, jak juz sie przyzwyczaisz to zwiekszac ciezar. jak nie znasz jakiegos cwiczenia, to w google wpisac jego nazwe +exrx, swietna strona z gifami. takie kopleksy, 3x w tygodniu, ale ogolnie tak czesto, jak ci na to pozwala regeneracja.- możesz zaproponować jak wyglądałaby super seria dla mnie, co ile ćwiczyć, ile powtórzeń itp?
ogolnie, powyzej 15 sie mowi o wytrzymalosci. moja filozofia mowi, ze na silce robi sie sile, a kondycje wyrabia ma macie bo kondycja i wytrzymalosc sa "specjalistyczne". tzn ktos moze miec swietna kondycje w karate, a wysiadzie po 5 minutach kulania. i vice versa. i bieganie nie pomoze. ale jak ktos bardzo chce robic kondycje na silce, to lepiej chyba robic obwody. czuli kilka cwiczen (5-10?) jedno po drugim (1 obwod) i 10-20 powtorzen, i tak kilka obwodow.- Jaka optymalna ilość powtórzeń przy ćwiczeniu sztangą na ławeczce byłaby przy treningu siłowo-wytrzymałościowym, jakie obciążenia?
ja np czasem na koniec silowni robie 100x na skakance, 20x swing, x5. bez przerw pomiedzy (jesli sie da). albo mozna swing+pompki. albo cokolwiek innego. chodzi o to, zeby bylo proste technicznie cwiczenie, z nieduzym obciazaniem, robione z malymi przerwami.
- Co to są swingi?
nie zryj tyle- co to jest NZT?
Napisano Ponad rok temu
I jak masz gryf i obciążenie kompleksy sztangowe będą świetnym rozwiązaniem do zbudowania specyficznej wydolności.
Napisano Ponad rok temu
A co sądzicie o bieganiu po schodach z obciążeniem (np talerz 20kg)?
Napisano Ponad rok temu
swietny pomysl, jesli cie stac na nowe kolana ;-)A co sądzicie o bieganiu po schodach z obciążeniem (np talerz 20kg)?
Napisano Ponad rok temu
Jeśli problemem jest wytrzymałość, to może spróbuj trenować wytrzymałość? Jaki masz czas na 10 km?Wytrzymałość jest moją piętą achillesową, po każdym treningu wykręcam koszulkę z wody i odczuwam "brak tlenu".
Ćwiczenia proponowane wcześniej w tym temacie, to głównie ćwiczenia na wytrzymalość siłową. To bardzo dobre ćwiczenia, ale żeby trening na wytrzymałością siłową miał sens, to zwykle też trenuje się osobno i siłę i wytrzymałość.
A jak ci idzie wchodzenie i schodzenie po schodach bez obciążenia? Zacznij od sprawdzenia ile pięter jesteś w stanie przejść w pół godziny.A co sądzicie o bieganiu po schodach z obciążeniem (np talerz 20kg)?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na przestrzeni lat po sobie zauwazam, ze większość tzw probemów z kondycją brala się z nieprawidowej mechaniki ruchu
i nie chodzi o samo obciążenie tylko o o bardzo powszechne przyparcie rzepki u osób "niezbyt oswojonych" z ruchem i ogólnie wykazujących brak równowagi mięśniowej
poza tym większośc ludzi nie zdaje sobie sprawy, ze chodzenie po schodach wymaga odpowiedniej techniki żeby uniknąc niszczenia stawów.
To jest tak banalna czynność, ze wydaje się niemozliwa do zrobienia niepoprawnie ...i datego ktoś o harmonijnym ruchu ( jak Ryota) moze nie widziec problemu
krótko- nie podnosimy się jak z przysiadu na nodze wykrocznej tylko noga wykroczna jest po postawieniu praktycznie nieruchomo a napęd wykorzystuje moment siły wynikajacy z energicznego podniesienia drugiej (tylnej) nogi- czyli pomimo ruchu w górę tak naprawdę nadal ma to być kontrolowany upadek.
inaczej- nigdy aktywnie nie prostujemy obciązonego kolana- prostuje się dopiero gdy masa ciała nad nim juz przejdzie i ciązy w kierunku nogi opadajacej na kolejny stopień
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
niż tak:
(nie chodzi mi o twardośc i siłę w walce ale o kordynację i pracę całego ciała w pełnym zakresie fizjologicznego ruchu)
kyoku to krótkie ruchy i wiecznie spięta postawa ( miałem niebieski pasek) a kulanka bjj z kolan też nie za bardzo wykorzystuje zakres ruchu, do którego gównie stworzono nogi
Zacząłbym od kettli ( np swingów), prawidłowych przysiadów, krokodylków
Napisano Ponad rok temu
ja np sie nie uginam w krzyzu jak pokazuje dan john/tsatsuline
btw. offtop - kolega sie na starosc zapisal na kyoka - jak z nim gadam to slysze ze metody juz sa nowsze ale np. ostatnio na egzaminie stal w sanchin i byl kopany w jaja:) tradycja wiecznie zywa:)
Napisano Ponad rok temu
dan john/tsatsuline pokazuje uginanie w biodrze, nie krzyzu. chyba, ze zle rozumiem "krzyz".ja np sie nie uginam w krzyzu jak pokazuje dan john/tsatsuline
czy wg ciebie to jest zgiecie w biodrze, czy w krzyzu?
nie w jaja, a w uda, jesli stal w dobrej pozycjina egzaminie stal w sanchin i byl kopany w jaja:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiecie o co mi chodzi przeciez, no nie da sie robic swinga zginajac odcinek krzyzowy,czy wg ciebie to jest zgiecie w biodrze, czy w krzyzu?
nie moge znalezc swojego wlasnego posta i dyskusji gdzie wklejajlem roznice w podejsciu do swinga miedzy danem johnem a tym podejsciem :
Napisano Ponad rok temu
no to czemu piszesz, ze zginaja, jak sie nie da, a potem nam mowisz, ze "wiemy o co chodzi"?ej gadalismy juz o tym
wiecie o co mi chodzi przeciez, no nie da sie robic swinga zginajac odcinek krzyzowyczy wg ciebie to jest zgiecie w biodrze, czy w krzyzu?
wyrazaj sie precyzyjnie.
no ok. to podejscie jest chujowe.a tym podejsciem :
Napisano Ponad rok temu
no właśnie- i ma 34 lata, 115 kg przy 196 wzrostu - idę o zakład, że porusza się raczej tak
Zacząłbym od kettli ( np swingów), prawidłowych przysiadów, krokodylków
Trafiłeś w dziesiątkę. Zwłaszcza że mam mocne kopnięcia i raczej statyczną postawę a w bjj walczę pozycyjnie - najczęściej z gardy.
Na początek chyba zrobię tak:
- codzienne przysiady z obciążeniem, ławeczka, swingi, brzuszki, martwy ciąg
- dwa razy w tygodniu basen lub bieganie interwałami
Co o tym myślicie?
Na 10 km nie mam żadnego wyniku bo bym tyle nie przebiegł
Napisano Ponad rok temu
btw. offtop - kolega sie na starosc zapisal na kyoka - jak z nim gadam to slysze ze metody juz sa nowsze ale np. ostatnio na egzaminie stal w sanchin i byl kopany w jaja:) tradycja wiecznie zywa:)
Jeśli prawidłowo zrobi sanchin to kop ląduje na pośladkach nie jajkach. To dość dobra motywacja