Napisano Ponad rok temu
Re: Strefa początkującego wojownika..
Ppankracy, w jakim celu chcesz stosować odpowiednią dietę? Dla zbudowania masy mięśniowej, czy po prostu zapewnienia odpowiedniej wydolności organizmu podczas treningów?
O diecie można generalnie pisac dużo, zależnie od tego, co chcesz osiągnac. Najważniejsze jednak, żebyś trzymał się podstawowych zasad zdrowego żywienia. Uprawiając sport wazne jest dostarczenie organizmowi nie tylko ilości odpowiedniej ilości węglowodanów, białka i tłuszczu, ale również witamin i składników mineralnych. Nie zapominaj więc o owocach i warzywach. Posiłek przedtreningowy, lekkostrawny, dostarczający odpowiednią ilość węglowodanów złożonych (uwalniajacych cukier do krwi w wolniejszym tempie niż proste), powinieneś spożywać ok 1,5h przed treningiem lub mały, lekkostrawny jakieś 0,5h przed treningiem. W ten sposób, na rozpoczęciu treningu, poziom cukru we krwi powinien akurat być na najwyższym poziomie (mogę Tobie podać źródło, jeśli chcesz). Po treningu warto natomiast spożyć posiłek bogaty w cukry proste, uzupełniające straty w glikogenie, oraz białko, hamujące w pewnym stopniu proces rozpadu białek mięśniowych. Dobre są tutaj np. koktajle mleczno-owocowe (np. maślanka, banan, truskawki). Kluczowa jest również kwestia odpowiedniego nawadniania organizmu. Podczas treningu nie możesz wypijac dużych ilości wody, należy za to popijac ją regularnie, małymi łykami. W ciągu dnia powinno się spożywać napoje w miarę regularnie, w normalnych ilościach, nawet jeśli nie czujesz dużego pragnienia. Wiele niedoświadczonych osób sięga po wodę dopiero, jak już poczują duże pragnienie w trakcie treningu, zapełniając nią żoładek, przez co potem może im być niedobrze. Czysta woda nie jest bowiem napojem izotonicznym.
Co do ilości treningów to myślę (aczkolwiek jest to moja subiektywna opinia) że w przypadku treningów amatorskich 3 w tygodniu to optymalna ilość na początku. Jak już polepszysz swoja kondycję i wytrzymałość, będziesz mógł stopniowo powiększac ich ilość. Jeśli zaś chodzi o trening stricte wytrzymalościowy, to było o nim sporo napisane w innym dziale na tym forum.
Pozdrawiam
P.S. Na tym forum są też zwolennicy diety Paleo, zakładającej chyba spożywanie węglowodanów głównie w postaci owoców, ale w tym już sie nie orientuję, musiałbyś poszukać i popytać sam.