Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy) 2
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ps dobrze tak burakowi, na tym przykładzie widać doskonale "efekt wychowawczy" francuskich CS-ów :twisted:
Napisano Ponad rok temu
i tak i nie.Przydatna informacja
Bo u nas co ulica to inny obyczaj i inna interpretacja. Od kogoś innego będą chcieli na przykład jeszcze okazania paragonu lub FV.
A tak w ogóle to w uzasadnionej obronie koniecznej można się bronić miotaczem na niedźwiedzie bez polskiej etykiety i przeterminowanym, jak i również gaśnicą śniegową, lewarkiem czy kluczem do kół i nielegalną bronią palną.
Napisano Ponad rok temu
poczytaj troszke o kodowaniu znakow na forach ... i dlaczego nie można czasami uzywac polskich liter ...
poczytałem: kombinacja znaków: shift + ` + c
czyli da się.
Napisano Ponad rok temu
Pomijając wymyślanki Policji, na ręczny miotacz gazu w Polsce nie jest potrzebne zezwolenie i w celu odparcia ataku można go użyć . Czy ustawa o broni i amunicji oraz akty pokrewne zakazują używania gazu na psy i niedźwiedzie w celu samoobrony oraz (tym bardziej) przeterminowanych gazów?
Napisano Ponad rok temu
Czy ustawy lub rozporządzenia zabraniają tego nie wiem. Ale jedno wiem na pewno że na każdym miotaczu typu Anti dog lub Anti hund jest obostrzenie importera lub producenta żeby nie stosować przeciw ludziom, a to jest podyktowane prowadzonymi badaniami nad daną substancją i komponentami do niej zastosowanymi. Co do terminu przydatności nie wiem dlaczego go sprawdzali. Jeżeli chodzi o etykietę pewnie chcieli się upewnić co to jest za środek.Czy ustawa o broni i amunicji oraz akty pokrewne zakazują używania gazu na psy i niedźwiedzie w celu samoobrony oraz (tym bardziej) przeterminowanych gazów?
Napisano Ponad rok temu
na pewno że na każdym miotaczu typu Anti dog lub Anti hund jest obostrzenie importera lub producenta żeby nie stosować przeciw ludziom
W Niemczech rmg są sprzedawane też z przeznaczeniem tylko na zwierzęta:
"Produkty sprzedawane przez nas, spraye pieprz z Fox Labs International, zostały specjalnie upoważnione jedynie do obrony przed zwierzętami!
Gdy mamy do czynienia z ludźmi, można zostać ukaranym (w razie niebezpiecznych obrażeń), chyba, że ktoś działa w obronie własnej."
Ale jak w uzasadnionej obronie to można sobie pozwolić
Napisano Ponad rok temu
Czy ustawy lub rozporządzenia zabraniają tego nie wiem. Ale jedno wiem na pewno że na każdym miotaczu typu Anti dog lub Anti hund jest obostrzenie importera lub producenta żeby nie stosować przeciw ludziom, a to jest podyktowane prowadzonymi badaniami nad daną substancją i komponentami do niej zastosowanymi. Co do terminu przydatności nie wiem dlaczego go sprawdzali. Jeżeli chodzi o etykietę pewnie chcieli się upewnić co to jest za środek.Czy ustawa o broni i amunicji oraz akty pokrewne zakazują używania gazu na psy i niedźwiedzie w celu samoobrony oraz (tym bardziej) przeterminowanych gazów?
W Niemczech zakazane są miotacze gazu przeciw ludziom więc sprzedaje się je jako odstraszacze zwierząt, lub z adekwatną informacją aby ,,ominąć" przepis. W Polsce czegoś takiego nie ma. Nie wiem jak wygląda sprawa praktyczna obrony w Niemczech RMG-zapewne można stwierdzić, że ,,miałem na pieska ale owy pan mnie zaatakował i odruchowo użyłem" . Ewentualne ,,konsekwencje" prawne można mieć gdy użyjesz np Frontiersmana jeśli ktoś, na kim użyłeś gazu wniesie powództwo cywilne o odszkodowanie wtedy działa to jako okoliczność obciążająca. Jednak wtedy również zastosowałbym zasadę, że broniłem się tym co akurat miałem pod ręką i było współmierne do dokonanego zamachu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale w obronie koniecznej nie ma to żadnego znaczenia czym się bronimy. Tylko, żeby narzędzia obrony były adekwatne do zagrożenia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie.reguluje to artykuł 9 ust. 3 ustawy o broni i amunicji
Napisano Ponad rok temu
police oc-17 magnum jest zawarta nota że nie posiada atestu do stosowania przeciw zwierzętom, a to jest gaz pochodzący z USA. I jak byś to wyjaśnił ?
Importer z oszczędności nie zlecił zrobienia atestu do stosowania przeciw zwierzętom, więc napisał, że nie ma atestu co nie oznacza, że gaz jest nie skuteczny lub szkodliwy dla zwierząt.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 7
0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sprawdzony gaz pieprzowy
- Ponad rok temu
-
Najlepszy gaz do obrony
- Ponad rok temu
-
Gaz a okulary
- Ponad rok temu
-
Paraliator, gaz czy może jeszcze coś innego?
- Ponad rok temu
-
Gaz firemaster
- Ponad rok temu
-
Czy gaz używany przez policje zawiera alkochol ?
- Ponad rok temu
-
ABC gazów pieprzowych
- Ponad rok temu
-
Gaz pieprzowy KO.
- Ponad rok temu
-
Jaki gaz na kemping?
- Ponad rok temu
-
Pistolety Gazowe..