Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy) 2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2274 odpowiedzi w tym temacie

budo_vvania
  • Użytkownik
  • Pip
  • 43 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy) 2
@rafalq
Ile Ci poszło na taka akcję z puszki? zastanawiam się, czy potrzeba nam cywilom takiego dużego pojemnika. Piana to nie jest gazowanie ile wlezie chmurą. Tutaj to tylko pyk z zaskoczenia i koniec, drugi raz już nie poprawisz.
  • 0

budo_rafalq
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 297 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Właśnie sam jestem zaskoczony jak i Ciebie vvania zaskoczę i to nieźle. Otóż piana jest gęsta i lepka i idzie substancji dużo więcej aniżeli na stożek. Użyłem na ok 2-3 sekundy strumienia i pojemnik jest wyraźnie lżejszy, jutro zważę i dokładnie powiem ile ubyło. Mam wrażenie, że piana jest bardzo ,,chłonna" substancji. I miotacz MK4 jest (jak dla mnie) minimum, noszę jeszcze rezerwowy PFHM-80 ale ten psika jeszcze szerszą pianą (jakby stożek piany).
  • 0

budo_mattaleo
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 93 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

• 0

budo_mattaleo
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 93 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To jest właśnie oszczędność firm ochroniarskich kupują te badziewiaste TW1000 czy red peppery i do takich sytuacji dochodzi.......znikome stężnie OC oraz jak widać bardzo marny zasięg :nie:
  • 0

budo_strzelec92
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 97 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mattaleo.... Red Pepper, to bardzo przyzwoity gaz. Co do TW1000 (chyba najpopularniejszy o ochroniarzy) to faktycznie..
  • 0

budo_91posir
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

mattaleo a jakiego testowałeś red peppera że twierdzisz że ma mały zasięg i że jest słaby ? Co do gazów tw 500 i tw 1000 tutaj to się z tobą zgadzam w 100-u % a tak na marginesie na żadnym z filmów nie mogłem zidentyfikować gazów jakich użyto
  • 0

budo_megasmig
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 648 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] do gazów użytych na filmikach to chyba właśnie TW 1000 , na pierwszym widać wyrażnie czarne gaśniczki i ta bezbarwna chmura , równie słabe efekty i bezbarwną chmurę mógłby dać z dostępnych w Polsce chyba tylko ten gaz ;-)
  • 0

budo_mattaleo
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 93 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Używałem czerwonej gaśnicy red peppera 400ml i zasięg oraz moc to porażka max 4 metry, w porównaniu do gaśnic typu ARM ll GAZ Lourd 500ml czy Fox Labs (cone) zostaje daleko daleko w tyle :)

Gaśnica użyta w 7sekundzie to właśnie red pepper.
  • 0

budo_mattaleo
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 93 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeszcze co do red peppera uważam naprawdę,że jest to jeden z najsłabszych pieprzy na rynku.......zdarzyło mi się użyć dawno dawno temu kiedy to jeszcze rynek nie był tak szeroko rozwinięty dwukrotnie red peppera 75ml w strumieniu i jestem przekonany,że już wszystkim znane miotacze KO biją na głowe mocą owe psikadła.....czy w red pepperach podają konkretne stężenie ??? Nie tylko te ich 1,33 i 2 000 000 MLN SHU a gdzie %OC ???
  • 0

budo_megasmig
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 648 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ,Red Pepper to w Niemczech OC 5000 , w Polsce Sharg sprzedaje go pod tą nazwą , moja opinia na temat tego gazu jest taka , że nie ma on za bardzo powtarzalnej jakości są partie niezłe , jak i nienajlepsze dlatego i zwolennicy i przeciwnicy tego gazu mają trochę racji , bo to opcja taniochy .Lepszym gazem KKS-u sprzedawanym przez Sharg jest Police Rsg to propozycja tej firmy dla profesionalnych odbiorców w Niemczech i Unii Europejskiej , jest znacznie droższy ,ale i bardziej pewny jeśli chodzi o jakość i moc .
  • 0

budo_mattaleo
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 93 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I z tym się akurat niezgodze......miotacze red pepper czy Police Rsg,są to gazy zostające bardzo daleko w tyle przy renomowanych firmach jak Sabre,Fox labs,Police Magnum itd. używałem również Police Rsg w wersji Cone i nie zrobił on na mnie w rażenia a dokładniej mówiąc nie zastopował osobnika potraktowanego tym Oc...mój bardzo dobry kolega zużył całą puszkę w boju i nie był zadowolony....teraz ma Sabre i nienarzeka. Co prawda z ich pianki byłem zadowolony jeśli chodzi o wydajność zasięg. Lecz mimo wszystko wole mieć piankę czy chmurę sprawdzonej firmy w której wiem,że każda partia jest taka sama.
  • 0

budo_91posir
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

czy w red pepperach podają konkretne stężenie ??? Nie tylko te ich 1,33 i 2 000 000 MLN SHU a gdzie %OC ???

to jest to zawartość środka "zawiera 1,33% roztwór oleożywicy pieprzowca (1,33% OC) ostrość 2 mln jednostek SHU" znaczy że stężenie wynosi podaną powyżej wartość co do porównania gazu KO I RED PEPPER to gazy ko mają więcej rozpuszczalników i dlatego wydają się być mocniejsze, ja osobiście używałem ko-wca i red peppera w sytuacji stanu wyższej konieczności w stosunku do atakującego psa i w pierwszej kolejności właśnie stosowałem ko ale bez większych rezultatów pies odbiegał na pewną odległość ocierał pysk o ziemię i dalej próbował atakować, później kupiłem RP i go zastosowałem efekt był taki że przez następnych 2-3 miesiące miałem z nim spokój
  • 0

budo_mattaleo
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 93 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak jak pisałem wcześniej Red Pepper jest dla mnie najniższą ligą jeśli chodzi o pieprze używałem w realu na agresywnych osobach z mizernym skutkiem. Kto co lubi,ja jeśli chodzi o moje zdrowie czy życie zawsze wybiorę to co najlepszego do obrony dostać mogę (legalnego)....jeszcze jedno flip top (o ile można to tak nazwać) w RP pozostawia wiele do życzenia :)
Więc podsumujmy :
Red Pepper Gel
Moc-bardzo mizerna
Wykonanie miotacza-tandetna plastikowa głowica emitująca flip top z jakimś śmiesznym blaszanym klipsem
Środek miotający -propan butan czyli to czego nie stosują firmy światowych klas.
Na wsiowe burki może i tak ale nie do codziennej ochrony.
  • 0

budo_91posir
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Środek miotający -propan butan czyli to czego nie stosują firmy światowych klas.

z tego co pamiętam to firma walther produkowała gazy które reagowały z ogniem , podobnie PM OC 17 nie wiem jak to jest w przypadku gazów fox nie wiem czy zauważyłeś że police rsg jest też substancją nie palną
  • 0

budo_mattaleo
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 93 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dla mnie temat jest prosty.....Niemcy mają najlepsze samochody lecz jeśli chodzi o produkcje gazów są daleko w tyle.
Jeszcze raz powtarzam gaz służy do obrony więc musi być najlepszy....Dla mnie miotacze made in USA, są sprawdzone wierze,że pieprz użyty w znanych chwalonych oc jest bardzo dobrej jakości.
Gazy typu Fox,Pm,Sabre,Udap,Willdfire itd. Są warte kupna choć cena czasem odstrasza...
Tak jak już zostało powiedziane minimalnym standardem jest Sabre 10% oc 1,33mc 2 000 000shu i nie biorę pod uwagę żadnych pseudo pieprzy lecz zaznaczam, że jes to tylko moja opinia...ja zdecydowanie stawiam na jakość.
Nawiązując jeszcze do samochodów bo również jestem pasjonatą czterech kółek :) to tak jak by postawić Seat, forda czy renault przy audi lub bmw :) takie małe porównanie.
  • 0

budo_xiii
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 182 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak jak już zostało powiedziane minimalnym standardem jest Sabre 10% oc 1,33mc 2 000 000shu i nie biorę pod uwagę żadnych pseudo pieprzy lecz zaznaczam, że jes to tylko moja opinia...ja zdecydowanie stawiam na jakość.
Nawiązując jeszcze do samochodów bo również jestem pasjonatą czterech kółek :) to tak jak by postawić Seat, forda czy renault przy audi lub bmw :) takie małe porównanie.

Dokładnie tak. Na bezpieczeństwie się nie oszczędza. Póki mnie stać, będę kupował miotacze najlepsze. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy może wydać około 100zł, czy czasem grubo ponad 100zł, jednak nie ma się co oszukiwać ( i potencjalnych nowych nabywców miotaczy) - Za jakość trzeba zapłacić. Ja już dawno wyleczyłem się z kupowania niepewnych produktów. Przyoszczędzisz kilkadziesiąt złotych a dziesięć razy tyle wydasz na nowe zęby, średnio sie to kalkuluje ;)
P.S. BMW i tak są najlepsze :)
  • 0

budo_mattaleo
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 93 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I właśnie o to chodzi :)
  • 0

budo_91posir
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 261 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wiesz ja jeszcze jestem/byłem użytkownikiem czerwonego walthera pro secur i mnie nigdy nie zawiódł a też pochodził z niemiec
  • 0

budo_mattaleo
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 93 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja podsumowałem red peppera.....Co do Waltera (pierwszych serii-czerwonych) nie wypowiadam się bo nie miałem okazji użyć....lecz nie uwzględniam miotaczy tej firmy,ponieważ firma Walter zajmuje się produkcją wielu rzeczy broni,noży itd. Więc nie są firmą która konkretnie zajmuje się profesjonalną produkcją. O ile w ogóle sami produkują. Był to już temat poruszany na forum,że sprzedają OC innych firm pod swoją etykietą więc nie wiemy na 100% co tam siedzi.
  • 0

budo_cizzia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 987 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

co by nie mówić ale Mattaleo ma rację , ZAWSZE zgadzałem się z tym poglądem od początku swoich postów na Vortalu - że po jaką cholerę oszczędzać na zdrowiu - znaczy się - na środku który ma nas skutecznie obronić ???

zdrowie i życie ludzkie NIE MA CENY i tylko Ci co jeszcze NIE doświadczyli kopania w głowę , mogą mieć tu jakieś wątpliwości - wszelkie dywagacje nad Red Pepperem , KO , czy innymi wynalazkami , jak te z Sharga to zawracanie Wisły kijem , bo różnica w skuteczności pomiędzy DOBRYMI miotaczami z USA - jest niczym krok milowy ... , a nawet nie wspominam o tych najlepszych , z dostępnych za oceanem miotaczy ...

po co w ogóle pierdolić że chujostwo też jest dobre ??? - zgoda może na psy ( jako tania alternatywa ) , ale na agresywnych nygusów pod wpływem alko , narkotyków czy mixów ??????????????????????

staram się rozumieć osoby o skromnym budżecie bo nie każdego stać na gaz za 100 / 150 / czy 200 pln jednak jeśli chcecie się bronić SKUTECZNIE i mieć pewność działania , to zamiast inwestować w barachło kupcie sobie 1 a porządny miotacz choćby OC - 17 ( z tych najtańszych ) czy Sabre - różnicę będzie widać po pierwszym zastosowaniu i idę o zakład że już NIGDY nie wrócicie do tanich miotaczy .... - wszystko w temacie !

mam nadzieję że nikogo nie uraziłem swoją kategoryczną wypowiedzią - jednak TAKA JEST RZECZYWISTOŚĆ , więc zamiast walić kolejne posty proszę najpierw skonfrontować moje słowa z rzeczywistością i ew. potem dalej drążyć temat

cizzia
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024