KORYU JUJUTSU
Napisano Ponad rok temu
ten temat chyba podupada na tym forum, więc mam kilka pytań.
Czy ktoś z was interesuje się, posiada informacje, a może ćwiczy ( 8O ) koryu jujutsu? Interesują mnie różnice techniczne między poszczególnymi stylami, wyniki konfrontacji między stylami (nie, nie na Valetudo :wink: ) w dawnych czasach i wszelkie materiały (linki, teksty)... Najbardziej interesują mnie style, które wpłynęły na kształt wspólczesnych form budo-aikido, judo, modern jj (m. in. kito ryu, daito ryu, yagyu ryu).
Z góry dziękuję i pozdrawiam..
Napisano Ponad rok temu
I TAK WAS ZNAJDĘ! :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szukaj pod:
-Hontai Yoshin ryu, albo Yoshin ryu,
-Bujinkan naucza taijutsu i jujutsu
-Genbukan naucza taijutsu i jujutsu
Napisano Ponad rok temu
spoko, nie denerwuj sie. Malo kto cwiczy te prehistoryczne rzeczy. Na nic to nie przydatne obecnie
A dlaczego nie przydatne??? tzn. ja nic kompletnie nie wiem na ten temat ale bardzo chetnie bym sie czegoś dowiedział
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ale dobre pod kątem poznawania korzeni.... Szczepan, Ty przypadkiem koryu nie ćwiczyłeś (staże daito ryu etc), hmmm?
Napisano Ponad rok temu
no mowie ci, bezuzyteczne obecnie starocie. Lepiej pocwicz MMA, bedziesz wymiatal, zostaniesz Prawdziwym Fajterem, bedziesz mogl rzadzic na ulicy, nastki beda piszczec na twoj widok, widzisz, same zalety......a Koryu? Przeciez nawet nikt nie wie co to jest , no moze oprocz ZANSHIN'a, no ale on sie nie liczyA dlaczego nie przydatne??? tzn. ja nic kompletnie nie wiem na ten temat ale bardzo chetnie bym sie czegoś dowiedział
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
no mowie ci, bezuzyteczne obecnie starocie. Lepiej pocwicz MMA, bedziesz wymiatal, zostaniesz Prawdziwym Fajterem, bedziesz mogl rzadzic na ulicy, nastki beda piszczec na twoj widok, widzisz, same zalety......a Koryu? Przeciez nawet nikt nie wie co to jest , no moze oprocz ZANSHIN'a, no ale on sie nie liczyA dlaczego nie przydatne??? tzn. ja nic kompletnie nie wiem na ten temat ale bardzo chetnie bym sie czegoś dowiedział
Pozdrawiam
Hmmmm....chyba powinienem to potraktować jako komplement od samego Mod' a... :wink: A powiedz, skąd w Tobie tyle cynizmu w przedstawianiu ludziom niezorientowanym w temacie tradycyjnych sztuk walki. To tak serio, czy z ;-) oka? I może odpowiesz na pytanie, czy ćwiczyłeś coś z koryu... Bo mnie ten temat bardzo ciekawi.. Może wreszcie ktoś napisze na temat...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam 8)
Napisano Ponad rok temu
A propos: Słyszeliście kiedyś o TARYU JIAI? Ponoć były to jakieś rodzaje turniejów podczas Festiwalu Plonów (cokolwiek by to nie było :wink: ), kiedy to przedstawiciele poszczególnych szkół koryu jujutsu demonstrowali swoje techniki, a nawet walczyli ze sobą (czyżby jakiś przodek valetudo? :wink: ). Nie wiem, na ile jest w tym prawdy, ale już któryś raz o tym słyszę...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tam moze znajdziesz cos blisko siebie.
Z tych styli ktore mi przychodza do glowy:
Hontai Yoshin Ryu
Takagi Yoshin Ryu
Shinden Fudo Ryu
Asayam Ichiden Ryu
Muso Shinden Ryu
Daito Ryu Aikijujutsu
Takuma Ryu Jujutsu
Hoki Ryu Jujutsu
Shibukawa Ryu Jujutsu
Kukishin Ryu
Organizacje:
Bujinkan
Genbukan
Jinenkan
Kokusai Jujutsu Renmei
Napisano Ponad rok temu
Nie szukam narazie szkoły koryu, chodzi mi bar5dziej o porównanie techniczne różnych stylów...
Pozdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Namieszalem? Mam nadzieje ze nie...
Napisano Ponad rok temu
Szczepan ma calkowita racje - szukanie roznic w koryu jest kompletna strata czasu - najlepiej jest cwiczyc w paru stylach koryu i szukac co je LACZY raczej niz dzieli. Zwlaszcza ze koryu style maja wspolna baze technik i broni - tylko i wylacznie specjalizacja styli uformulowala roznice ktorych szukasz - np. z biegiem czasu wojny staly sie sporadycznym ewenementem w historii Japoni i style przestaly byc stylami bitewnymi gdzie uzywalo sie calosci technik i boni, a w zamian zaczely specjalizowac sie w uzyciu specyficznej broni czy tez specyficznego konceptu ruchu poglebiajac wiedze w tej zawezonej formie - jednoczesnie kreujac unikalna wariacje uzycia tych samych technik co cala reszta Jutsu szkol...
Nie prościej napisać "Niestety, nie znam żadnych różnic" ? :wink:
Nie no, oczywiste jest, że wiele stylów koryu jest do siebie bardzo podobnych (pokrewieństwo szkół, podobne potrzeby) ale też trzeba przyznać, że koryu jujutsu jest dość niejednolite (czas w którym powstały poszczególne szkoły, specjalizacje: np kito ryu w rzutach, czy tenjin shin' yo ryu w atemi).
Sensem tego topicu było wyjaśnienie różnic w bardziej znanych stylach i wykazanie, jak to się ma do współczesnych form: judo, aikido etc...
Wiem, że tak naprawdę poza Japonią trudno znaleźć dobrą szkołę koryu i poznać te style od wewnątrz, jednak liczyłem, że może ktoś tu ma jakieś doświadczenie w tej dziedzinie i mógłby się nim podzielić....
Napisano Ponad rok temu
OK - nie umiem podac roznic miedzy stylami - 8) - bo moj traning sprowadza sie do dodawania mozliwosci ruchu do tego co juz umiem... Cwicze Takagi Yoshin Ryu i takze Asayama Ichiden Ryu i reszte koryu znajdujacych sie w Bujinkan. Naprawde sadzisz ze roznice w jujutsu danych styli sa tak duze i widoczne? Widac ze sam cos niecos wiesz na ten temat - czemu nie podzielisz sie z nami swoimi spostrzezeniami???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A gdzie to uczyles sie kito ryu czy tenjin shin' yo ryu ??? Zwlaszcza Tenjin chyba tylko naucza sie w Japoni... [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ta technika wyglada tak samo jak techniki z Takagi Yoshin Ryu, i Kukishin Ryu i prawdopodobnie kazda inna szkola jutsu ma te technike... wciaz mysle ze baza technik z ktorych jutsu szkoly czerpia jest ta sama
Zgadzam się, że baza jest ta sama. A nigdy nie ćwiczyłem Tenjin Shin' yo ryu ani żadnego koryu i stąd właśnie moje pytanie, bo moja wiedza ogranicza się raczej do teorii. :? Stąd moje wypowiedzi będą raczej poparte wiedzą innych niż moją własną (do Japonii póki co się nie wybieram
)Natomiast ćwicząc np aikido i judo widzę wiele podobieństw technicznych, ale i istotnych różnic (oczywiście nie licząc innych współczesnych wpływów, jak np rywalizacja sportowa w judo czy elementy kickboxingu w modern jujutsu)... I zastanawiam się na ile te różnice wynikają z repertuaru stylów koryu jujutsu, kótre te sztuki ukształtowały, a na ile np z wizji twórców (Ueshiby czy Kano)...
Napisano Ponad rok temu
Sam jestem zainteresowany małą czescią tego morza spóscizny jaka zostawiły nam dawne dzieje japońskich systemów bojowych.
Przez długi czas spotykałem się z nauczaniem Daito jako pierwowzoru Aikido. No i tu pies pogrzebany.
Wyjechałem na staż do włoch i widziałem daito, które było oparte na ogromnej sile rak i mocy tecznik krótkich i nierozerwalnych z atemi.
Patrzyłem, trenowałem i potem zrozumiałem: pierwowzór tak, konwencja inna. Podpatrywałem i stwierdziłem, że to osobowosć mistrza a nie różnice. Zaryzykuje stwierdzenie: Ryu to mistrz i jego konwencja (najlebszy przykład co sie dzieje kiedy przeanalizujemu broń w ryu), miecz w kazdej szkole zmieniał postać wg. zaleceń mistrza.
Stylowość to wiernosć przekazowi a techniki koryu to biblioteka Ju Jutsu, z której nalezy czerpać to co uważamy za istotne, realne a w końcu wykonalne.
Teraz widze spokojniej kiedy kieruje sie tym stwierdzeniem.
Ćwiczę teraz koryu Musoshinden ryu i gryzę sie z Seitei Iai Do będącym zbiorem z ryu starych na rzecz przekazu tradycji.
Pozdro !
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
CO MYŚLICIE O MODERN JU-JITSU?
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Gdyni??
- Ponad rok temu
-
Filmiki Kempo