Jak zaczac?
Napisano Ponad rok temu
Jak zaczac bawic sie w robienie nozy? Skad brac materialy, jak obrabiac itp. itd.? Rzeczy drewniane latwiej zrobic, ale wogole nie wiem jak zabrac sie do metalu. Moze maly tutorial?
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Bowiem jeden ma swoj warsztat przy domku a drugi potrzebuje jakis rozwiazan "stealth and compact" do mieszkania w bloku [np. ja ]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po kilku latach podobnych zabaw przyszedł czas na pierwszy nóż, który na prawdę nadawał się do użytku. Początek liceum... obóż żeglarski. Wspólne ognisko z jakimiś żeglarzami - skautami ze Szwecji. Oczywiście zeszło na noże... rano przy rozstaniu dostałem od nich ostrze do noża puukko ze stali węglowej! WOW, to było coś... rączkę dorobiłem z sezonowanej brzozy, pochwa klasyczna dla puukko. Używałem go przez wiele lat jako wyjazdowego EDC. Co ja mówię, nadal go czasem używam! Dla przyjemności. W każdym razie jest to dla mnie nożyk o tyle ważny, iż pięć lat temu zaistniał w... Blade Magazine! Otóż rok wcześniej wysłałem im zdjęcie i krótki list na temat noży jakie noszę i używam. Jakie było moje zaskoczenie, gdy prawie po roku zobaczyłem tą fotkę w Blade w dziale "Knife I carry":
No a potem to już poszło z górki... stal, piłki, pilniki, szlifierka stołowa. Potem teść zafundował mi dostawkę do swojej stacjonarnej piły tarczowej, a tą dostawką okazała się szlifierka pasowa na pasy o szerokości 5cm! Nie ma regulowanej prędkości, ale można już powalczyć! Oczywiście miękka stal, a potem hartowanie. W Łodzi jest wiele miejsc gdzie można zahartować ostrze. Idziesz do pierwszego z brzegu zakładu "ciężkiego" np. PONAR (robią szlifierki przemysłowe, wiertła, frezy itp.), zachodzisz do hartowni (tu trzeba wykazać się sprytem) z nożem (lub nożami) i czteropakiem żywca. "Pan Kazio", który przez pół życia hartuje różne stale, wita cie z otwartymi ramionami i po paru dniach odbierasz zahartowaną klingę. No i dla tego na razie stosuję proste do hartowania stale, czyli 440C i czasem jakiś najzwyklejsza węglówka. A reszta to już tylko inwencja własna... okładziny, piny, filework. I najważniejsze, to się nie spieszyć - wtedy efekt będzie jak trzeba! Powodzenia!
Napisano Ponad rok temu
Z Twojej wypowiedzi wynika ze po prostu ukrywasz swoje wyroby ale jak w ktoryms momencie wrzucisz cos na forum to kazdemu szczeka z wrazenia spadnie na stale :-)
Tak wiec czekam z niecierpliwoscia na zdjecia
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
poklon Wypas, wlasnie o cos takiego mi chodzilo!Co do tutoriali, na tej stronce interesujące informacje powinni znaleźć nie tylko początkujący: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Piter, Ty Nas dopinguj, nie załamuj!!! 8)
Napisano Ponad rok temu
No wlasnie! Jakies wskazowki od doswiadczonych nozorobow... Przekazcie swa wiedze!Nuuu tak! Piter zrobił nóż, trafił do gazety, a Nam pozostaje tylko wzmianka w Super Expresie, że np. Niejaki Jumbo, podczas szlifowania własnoręcznie robionego noża, po skopaniu szlifu ugryzł wirującą tarczę szlifierki kątowej...
Piter, Ty Nas dopinguj, nie załamuj!!! 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Egzotyczne drewno
- Ponad rok temu
-
Hartowanie u Paula Bosa
- Ponad rok temu
-
Witam wszystkich, komu nie brak odwagi do ciężkiej pracy :)
- Ponad rok temu
-
Wpadlo mi w rece.....
- Ponad rok temu
-
Fox - Jumbo Custom
- Ponad rok temu
-
Właściwości noży "custom"...
- Ponad rok temu
-
Mini custom