Krav Magen
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co rozumiesz przez "większe skomplikowanie" technik? Krav Maga kładzie raczej nacisk na maksymalne uproszczenie, ograniczenie zbędnych ruchów i instynktowne, naturalne odruchy. Czy w Krav Magen zwraca się uwagę na wyrafinowane i "eleganckie" wykonanie technik?
Wielkie dzięki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czy macie deptanie pomidora? tzn kopanie lezacego w leb jako zakonczenie komba?Główna cześć złagodzenia polega na tym, że nie ma technik (przy najmniej jeszcze do nich nie doszedłem), które kończą się zabiciem przeciwnika z założenia masz go tylko obezwładnić, ale nie zabić. Poza tym z tego, co wiem część technik jest zmieniona w inny sposób część jest bardziej skomplikowana z tym, że ciężko mi się wypowiadać w związku z tym, że na treningu Krav Magi byłem tylko raz a resztę znam z opowieści lub filmików. Jeśli zadasz mi bardziej konkretne pytanie to chętnie odpowiem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Byl w tamtym roku na seminarium w Polsce.A poza tym nie jesteśmy od tego człowieka tylko od Eli Avikzara a tego człowieka kojarze tylko z stronki bo Gosia Kicana(instruktorka) nic nigdy o nim nie mówiła.
Byl prawa reka tworcy Krav Magi - wiekszosc terazniejszych czolowych przedstawicieli KravMagi wyszlo spod jego reki.
Jego glowna zasada i roznice kraw magenu od kraw magi to "wiele atakow jedna obrona" czyli znaczne uproszczenie stylu i nadanie mu pewnych zasad.
Styl odrzucil wiele militarnych zastosowan skupil sie na samoobronie.
Napisano Ponad rok temu
bo to nie jest domena Krav Magen w Krav Maga znamy tą zasade
od dawna, główne różnice widziałbym w metodzie nauczania, podejściu do treningu i ewentualnie traktyce, a nie w technice. No bo krav Maga nie służy do zabijania ale do samoobrony przedewszystkim, odronisz się , obezwładnisz napastnika (lub zwiejesz) i możesz go kończyć czy to z Krav Maga czt z Krav Magen. De facto są to dwie identyczne rzeczy, tyle że Eli chciał się jakoś odrożnić od KM (zmienił nazwę i parę detali)
Różnice postawowe to: W Krav Magen przywiązuje się uwagę do takich dupereli jak: kłanianie się podziesiętne mistrzowi i mistrzowi mistrza, ubiór - specjale kimona, atmosfera jak na Aikido
wszystko to zbliża Krav Magen do azjatyckiej otoczki dalekowschodnich systemów.
Osobiścię wolę normalne podejście do treningu, kłaniam sie mistrzowi i jazda..., .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
generalnie to jest ju-jitsu :wink: w moich oczach..u mnie w sekcji siedlec(koło wolsztyna) włąsnie tak trenowaliśmy i takie techniki..
Napisano Ponad rok temu
Z tą "jedną obroną na wiele ataków" to byłbym doprawdy ostrożny,
bo to nie jest domena Krav Magen w Krav Maga znamy tą zasade
od dawna, główne różnice widziałbym w metodzie nauczania, podejściu do treningu i ewentualnie traktyce, a nie w technice. No bo krav Maga nie służy do zabijania ale do samoobrony przedewszystkim, odronisz się , obezwładnisz napastnika (lub zwiejesz) i możesz go kończyć czy to z Krav Maga czt z Krav Magen. De facto są to dwie identyczne rzeczy, tyle że Eli chciał się jakoś odrożnić od KM (zmienił nazwę i parę detali)
Różnice postawowe to: W Krav Magen przywiązuje się uwagę do takich dupereli jak: kłanianie się podziesiętne mistrzowi i mistrzowi mistrza, ubiór - specjale kimona, atmosfera jak na Aikido
wszystko to zbliża Krav Magen do azjatyckiej otoczki dalekowschodnich systemów.
Osobiścię wolę normalne podejście do treningu, kłaniam sie mistrzowi i jazda...,
No wiesz nie przesadzałbym może na seminarium tego (kłanianie się) trochę było (znaczy na końcu i początku), czyli tak jak ty wolisz . Na normalnych treningach w ogóle tego nie ma a Ciebie nigdy na nich nie widziałem, więc chyba nie za bardzo masz prawo się na ten temat wypowiadać. Akido też kiedyś ćwiczyłem i jeśli chodzi o atmosferę to troszki różniła się od naszej, ale to pewnie też zależy od sekcji. Mamy swoje wdzianka, ale tak naprawdę nie ćwiczymy w nich za często tylko jak szarpanie się ćwiczmy to zakładamy górę z przyczyn czysto praktycznych. Generalnie techniki są podobne, ale jednak trochę inne też musielibyśmy jakąś konfrontację zrobić żeby to sprawdzić z mojego jednego treningu Krav magi i rozmów z znajomkami niewiele wywnioskuję, ale jestem przekonany, że jednak pewne różnice są. Na koniec w związku z tym, że świętej pamięci Eli tą nazwę i parę detali zmienił już jakieś drobne 20 lat temu i tak jak by zaczęło się to oddzielnie rozwijać to myślę, że teraz troszki więcej tych różnic już jest.
filmiki obejrzałem..
generalnie to jest ju-jitsu w moich oczach..u mnie w sekcji siedlec(koło wolsztyna) włąsnie tak trenowaliśmy i takie techniki..
Już komentowałem te filmiki to nie jest dokładnie to co my trenujemy są tam pewne elementy ale to nie to samo zresztą przeczytaj mój post dotyczący filmików.
Napisano Ponad rok temu
Ale chętnie usłyszałbym coś więcej o tych różnicach...
A Aikido też trochę ćwiczyłem i kapota to nie było to, ale atmosfera trochę podobna, brak mi było tego luzu, tej swobody KM, darła się na mnie jakaś baba, wprowadzając rezim jak w wojsku i kłanianie się podziesiętne... hmmm.... każdy robi to co lubi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie miałem nigdy stycznoiści z kravmagenem...jeszce,ale skoro juz planujecie zlot moż e troszke je poznam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Technik ochrony vs licencja
- Ponad rok temu
-
Debile na KM
- Ponad rok temu
-
nowa sekcja w Krakowie ?
- Ponad rok temu