"CO NA MASE"
Napisano Ponad rok temu
porady są przeznaczone dla ektomorfików czyli dla tych dla których łapanie wagi stanowi problem:
* Przede wszystkim duza kaloryczność posiłków-Ilosc kalorii - tu nam pomogą przede wszystkim zdrowe tłuszcze np.olej lniany, z pestek winogron oliwa z oliwek dodajemy do każych posiłkow ok 10-15ml z wyjątkiem posiłku potreningowego gdzie ograniczamy do max 5ml
* duza ilosc weglowodanow najlepiej złożonych
* Wiekszosc weglowodanow w posilkach przed i potreningowym oraz na sniadanie.
* spozycie duzej ilośsci szybkowchłanialnych białek np. wpc - przed i po trenigu
* odżywki bialko-weglowodanowych - przed i po treningu lub miedzy posiłkami
* W ostatnim posilku spozywaj bialko wolno wchlanialne - kazeina (twarog, lub odzywki oparte na kanzeinie)
*jedz od5-7 posiłkow co 2-3 godziny
*białka w diecie dla budowania masy mięsniowej to min 2g na k/m/c
czerpiemy je z nastepujących produktów :pierś z kurczaka, indyka, wołowina cielęcina, chude wędliny, chudy ser, jaja, ryby np tuńczyk,makrela,dorsz,tilapia,łosoś , do uzupełnienia odżywka białkowa
*węglowodany(4-6gr. na k/m/c):ryż paraboliczny,dziki,basmati lub brązowy , makaron razowy,płatki owsiane,kasze,pieczywo razowe,ziemniaki,
*zdrowe tłuszcze1gr. na/k/m/c: olej z pestek winogron, lniany, oliwa z oliwek, masło orzechowe bez soli i cukru(biofuturo)
Nie zapominajmy o regeneracji bo wtedy właśnie mięśnie rosą(nie na treningu co tu poniektórych uświadamiam) 8 godzin snu na dobę {SMILIES_PATH}/excl.gif drzemka w ciagu dnia mile widziana godzine po posiłku trwająca 30-60min.
treningi 4 razy w tyg {SMILIES_PATH}/excl.gif
z suplementów proponuje odżywki węglowodanowo białkowe typu gainer, praparat witaminowy.
Napisano Ponad rok temu
Łatwo podnieść kaloryczność diety zwiększając ilość tłuszczy w diecie.
Dla ćwiczących główną ilość z nasyconych.
Napisano Ponad rok temu
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam 22 lata, 186 cm wzrostu, a waga w porywach to 70 kg. Łatwo wyobrazić sobie, że jestem "patyczakiem" i nie potrafię przytyć. Generalnie póki co nie mam czasu na siłownię, ale czy stosując się do powyższych rad bez treningu również przybiorę trochę na masie? Na co powinienem zwracać uwagę w swojej diecie? Węglowodany, tłuszcze, wysokokaloryczne posiłki..co jeszcze?
Aha czy białko w postaci serwatki daje jakieś rezultaty jeśli się nie ćwiczy (nie chodzi mi o mięśnie, ale dodatkowe kilogramy), czy możecie polecić jeszcze jakieś suplementy?
Bedę wdzięczny za każda radę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I just a fire a go dun dem.......
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak jest to olej tak jak np. kujawski tylko zrobiony z czegoś innego.
Następnym razem zakładajcie nowe tematy i tam zadawajcie swoje pyania.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Łyżka ma ok 15ml.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
TO trzeba kupic specjalny olej lniany ? Czy mozna tez zwykly jak kujawski ?
to maja być tłuszcze zdrowe zawierające kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 kup lniany oliwe z oliwek lub z pestek z winogron to nic specjalnego wszelkiego rodzaju orzechy również bedą dobre np. nerkowiec
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze raz przepraszam ale nie bardzo rozumiem. Powiedzmy, że jem kotlety z ziemniakami albo chleba ;d to gdzie dolać ten olej? Stałoby się coś gdybym wypił zwykle? A jak już miałbym pić, to łyżka stołowa będzie miała 15 ml objętości?
[/quote
Przecież suchych pyrów nie wsówasz ... zamiast jakiegos tłuszczu na ziemniaki polej np. oliwy z oliwek itp.
Napisano Ponad rok temu
Zaczynam ćwiczyć i chciałbym w miarę możliwości otrzymać od Was pomoc w ocenie i ewentualnym uzupełnieniu diety, którą sobie ułożyłem.
Mam 17lat, 70kg, 179cm, ćwiczę 3razy w tygodniu od krótkiego czasu, biegam codziennie i chcę nieco zwiększyć swoją masę..
Dieta, którą sobie ułożyłem wygląda mniej więcej tak:
1. posiłek 7:00
płatki 150g
400ml mleka
3 kurze jaja
owoce
[1000kcal]
2. posiłek 9:40
4 kanapki 150g
serek homogenizowany
jogurt
owoce
[650kcal]
3. posiłek 14:30
OBIAD 2 dania
surówka
owoce
4. posiłek 17:30
makaron 200g
ryba 150g
surówka
TRENING 18:30
5. posiłek 20:00
owoce
jogurt/kisiel
100g ryżu gotowanego
6. posiłek 22:00
twaróg 200g
ryba 100g
owoce
Pewnie mocno nieprofesjonalnie, ale liczę, że pomożecie i dopracujemy tą dietę. Pozdrawiam i z góry dzięki
Napisano Ponad rok temu
Wiem, że pytanie się powtarza, ale dość czynnie spędzam czas i sport w moim życiu zajmuje naprawdę ważne miejsce a co za tym idzie wiem, że dietę trzeba dobierać indywidualnie. Więc tak mam 27l. 179Cm wzrostu i około 70kg. Wagi od małego gram w piłkę kiedyś bardziej zawodowo teraz już tylko dla przyjemności, ale nie mniej jednak 3 razy w tygodniu się ruszam i to ostro, a do tego od roku robie pompki 3 serie po 48 każda 3 razy w tygodniu i podciągam się na drążku 3 serie, po 12, co ku mojemu zdumieniu pozwoliło mi dość fajnie wyrzeźbić ciało. Chce iść za ciosem i zrezygnuję z jednego treningu z piłką na hali na rzecz 2 wizyt w tygodniu na siłowni plus te pompki i drążek jak dotąd. Potrzebuje pomocy, co do diety, rozpisać ćwiczeń i ewentualnie odżywki. Dodam jeszcze ze siłownia by przypadała na wtorek i czwartek a bieganie za piłką poniedziałek i środa w sobotę pompki. Nie ukrywam, że zależy mi na nabraniu troszkę masy a jeśli jest taka możliwość to zachowaniu tej „rzeźby”, jaką mam teraz. Z góry dziękuję za poradę.
Pozdrawiam Marcin
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
TRENUJE BO LUBIE
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Diata (tania)
- Ponad rok temu
-
Prosze o diete wysokobiałkową bez zadnych suplementów
- Ponad rok temu
-
Ile kasy wydajecie na diete ( szczerze )
- Ponad rok temu
-
DIETA NA RZEŹE POMOCY
- Ponad rok temu
-
~~ Szukam Diety ~~
- Ponad rok temu
-
dobra dieta
- Ponad rok temu
-
Dieta