Skocz do zawartości


budo_nerdyyy

Rejestracja: Ponad rok temu
Poza forum Ostatnio: --
-----

Moje tematy

Jaki nóż traperski?

Ponad rok temu

Witajcie,

Chcę zakupić nóż traperski który będzie służył głównie do pracy z drewnem w tym rąbania dużych kawałków.

Idealnie nóż powinien mieć ostrze długości około 25cm a płaskim grzbietem i kształt klina. Nóż powien mieć full tang i był ogólnie solidny. Powinien być zrobiony z w miarę sensownej stali aby nie trzeba go było co chwilę ostrzyć.

Kształt - w zasadzie klasyczny.

Na nóż chcę przeznaczyć około 200-250zł.

Potrzebuje po prostu duży uniwersalny nóż maczetopodobny.

Znalazłem coś takiego :

Dołączona grafika

Jest to nóż firmy skalmet o następujących parametrach:
Dł. całkowita - 450 mm
Dł. ostrza - 300 mm (czy to nie za dużo?)
Gr. ostrza - 4 mm (czy to nie za mało do "twardych" zadań typu rąbanie drewna?
Cena - 250 PLN

Co podbnego byście polecili? CZy ktoś miał do czynienia z tą firmą?

Pozdrawiam
Nerdyyy

Alternatywa dla ostrzenia miecza

Ponad rok temu

Witam,

Piszę ponieważ chciałem Wam napisać mini-recenzję dot. ciekawej nowej metody ostrzenia mieczy.

Ostrzyłem katanę ze stali 1060 hartowaną całościowo (chiński produkt) oraz chiński tępy miecz ze stali 1045 hartowany selektywnie (dwustronnie) plus parę noży.

Od dawna miałem problem, żeby uzyskać zadowalającą ostrość katany. Używałem ją do tzw. rąbaniny - tj. cięcia butelek, drewna bambusopodobnego i czasem mat z różnych materiałów. Niestety równe przecięcie w pół butelki było bardzo trudne bo miecz nie był za dobrze naostrzony i na dodatek nie miałem go czym ostrzyć. Próbowałem kamieniami ale to koszmarna robota i efekty były mizerne (ciężko mi było uzyskać stały kąt szlifu). Od razu zaznaczę, że trud w przecięciu butelki nie wynikał z tego, że brak mi umiejętności a raczej faktu, że miecz był naprawdę tępy i butelka często "odbijała się" nawet przy bardzo wyraźnym jednoczesnym ruchu posuwistym miecza.

Zakupiłem ostrzałkę Accusharp zachęcony pozytywnymi opiniami z zagranicznych serwisów "mieczowych" i faktycznie jest to produkt niesamowity. Naostrzenie katany zajmuje 30 sekund - w tym czasie urzadzenie "wykraja" nową krawędź tnącą (15%) która na dodatek jest bardzo ostra (goli). Pełne naostrzenie miecza chińskiego zajeło mi 2 minuty. Od zera do tzw. "razor sharp".

Jestem świadomy, że jest to trochę profanacja ale uważam, że pomimo tego jest to idealny sposób na szybkie i wygodne ostrzenie tego typu mieczy. Po pierwsze nie wytwarza się duże ciepło charakterystyczne dla ostrzenia maszynowego więc nie zepsujemy struktury zahartowanego miecza. (informacja z forum o nożach, nie jestem co do tego pewien - może się ktoś wypowie kto ma większą wiedzę) Po drugie w przeciągu 30 sekund jesteśmy w stanie uzyskać bardzo ostry miecz który idealnie nadaje się do cięcia "rekreacyjnego". Po trzecie uzyskujemy zawsze idealnie równą krawędź tnącą na całej długości miecza.

Jedyna wadą ostrzałki jest to, że pozostawia na krawędzi tnącej charakterystyczne rysy, jednak wydaje mi się, że można je łatwo wyrównać kamieniem o małej gradacji.

Jeżeli kogoś to interesuje to mogę wieczorem zrobić zdjęcia krawędzi.

Produkt ciężko w polsce kupić, w zasadzie sprzedaje go tylko jedna firma, ja nie reklamuje więc jak ktoś chce to sobie znajdzie.

Pozdrawiam,
Nerdyyy

Ikona FaceBook

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024