Skocz do zawartości


Grammatikk

Rejestracja: Ponad rok temu
Poza forum Ostatnio: Ponad rok temu
*****

Moje tematy

T3 Titan HealtCare

Ponad rok temu

Jakies opinie, ktoś stosował? Mam dostep do Uni i Titana. 


Estrogeny potrafią zahamować apetyt

Ponad rok temu

1ew4u8.jpg
 
Nowe studium naukowców z Yale School of Medicine wykazało, że estrogen reguluje metabolizm mózgu podobnie jak hormon leptyna. Leptyna jest wytwarzana przez komórki tłuszczowe, które w ten sposób przekazują podwzgórzu wiadomość dotyczącą stopnia odczuwanego głodu. Natrafienie na ślad estrogenowy jest bardzo ważnym odkryciem, taką metodą można by pomagać w zwalczaniu otyłości osobom odpornym na działanie leptyny.
 
Tamas L Horvath i zespół badali myszy z mutacjami albo w leptynowym, albo estrogenowym systemie sygnalizacji. W ramach eksperymentu akademicy analizowali wpływ estrogenu na zdolność neuronów do tworzenia w podwzgórzu nowych połączeń, związane z tym zachowania dot. odżywiania się oraz wydatkowanie energii.
 
Badacze odkryli, że estrogen jest niezwykle istotnym regulatorem metabolizmu mózgu. Jeśli chodzi o wpływ na tworzenie nowych połączeń, żeński hormon płciowy i leptyna wykorzystywały te same mechanizmy, natomiast oddziaływanie estrogenu na jedzenie i otyłość było niezależne od leptyny i receptorów leptynowych.
 
Odkryliśmy, że estrogen hamuje apetyt, wykorzystując w mózgu te same ścieżki, co leptyna — tłumaczy Horvath. Upośledzona sygnalizacja estrogenowa w mózgu może być przyczyną zmian metabolicznych podczas menopauzy.
 
Obecnie naukowcy chcą popracować nad związkami naśladującymi działanie m.in. estradiolu w zakresie redukcji wagi. Można by je stosować u osób odpornych na leptynę, bez skutków ubocznych charakterystycznych dla estrogenów. W ten sposób chroniono by tkanki piersi i jajników.
 
 
 
Źródło: Zeenews.com

Jak rzuce palenie na pewno przytyję!

Ponad rok temu

Mit czy może jednak coś w tym jest?


Suplementy wapniowe znacznie zwiększają ryzyko wystąpienia zawału

Ponad rok temu

2rmpdt0.jpg
 
Suplementy wapnia, zażywane w starszym wieku, by za pobiec osteoporozie, zwiększają ryzyko zawału serca (British Medical Journal).
 
Wcześniejsze badania sugerowały, że suplementy mogą zwiększać ryzyko zawału i innych zdarzeń sercowo-naczyniowych u zdrowych kobiet. By zatem dokładniej przyjrzeć się temu zagadnieniu, międzynarodowy zespół naukowców przeanalizował wyniki 11 randomizowanych badań kontrolowanych, polegających na losowym przydzieleniu ludzi do grupy badanej lub kontrolnej i ukryciu kodu przydzielania. Wszystkie studia dotyczyły suplementów wapnia bez dodatku witaminy D i objęły łącznie 12 tysięcy pacjentów. Akademicy uwzględnili różnice w scenariuszu i jakości eksperymentów, minimalizując w ten sposób odchylenia oraz błędy.
 
Okazało się, że suplementy wapnia wiązały się ze zwiększonym o ok. 30% ryzykiem zawałów i nieistotnym statystycznie wzrostem częstości występowania udarów i śmiertelności. Wyniki były podobne we wszystkich testach i niezależne od wieku, płci oraz rodzaju suplementu.
 
Naukowcy podkreślają, że choć wzrost ryzyka nie jest zbyt wysoki, zagadnienie jest ważne ze względu na rozpowszechnienie suplementacji wapniem. Oznacza to, że nawet niewielka zmiana prawdopodobieństwa przekłada się na poważne obciążenie populacji chorobą i jej kosztami.
 
W ramach wcześniejszych studiów nie stwierdzono, by zwiększenie zawartości wapnia w diecie prowadziło do wzrostu zagrożenia chorobami sercowo-naczyniowymi, co oznacza, że opisywane zjawisko wiąże się wyłącznie z suplementami. Jako że zażywanie wapnia umiarkowanie zwiększa gęstość kości i zapobiega złamaniom, w świetle doniesień o zawałach warto rozważyć sensowność tej formy profilaktyki osteoporozy.
 
 
 
Źródło: Phys.org

Naukowcy znaleźli sposób na wspomaganie pracy mikroflory jelitowej

Ponad rok temu

2wqgwo8.jpg
 
Naukowcy z Northwestern University odkryli, jak wspomóc system obronny mikroflory jelit, by zapobiec groźnym zakażeniom krwi.
 
Amerykanie zidentyfikowali, jak, by zabić bielnika białego (Candida albicans), pewien czynnik transkrypcyjny współpracuje z katelicydyną – peptydem o działaniu podobnym do defensyn.
 
Autorzy publikacji z pisma Nature Medicine wyjaśniają, że mniej więcej połowa populacji ma C. albicans w jelitach, gdzie drożdżak jest zazwyczaj nieszkodliwy. Problem zaczyna się wtedy, gdy zaczyna nadmiernie rosnąć, bo wtedy może się wydostać z przewodu pokarmowego i wywołać zakażenie krwi. W grupie podwyższonego ryzyka infekcji znajdują się pacjenci z białaczką i po przeszczepie komórek macierzystych, których układy odpornościowe nie są sprawne w okresie leczenia. Szacuje się, że nawet do 25% osób z nowotworami zmaga się z zakażeniami krwi wywołanymi przez bakterie lub grzyby. Dr Andrew Koh podkreśla, że zakażenie bielnikiem białym u pacjentów onkologicznych wiąże się z ok. 30% śmiertelnością.
 
Pewne antybiotyki mogą zwalczać inwazyjne zakażenia Candida, ale coraz poważniejszym problemem staje się lekooporność. Stąd pomysł zespołu Koha, by zbadać metody wspomagania własnych obron organizmu. Amerykanie przyglądali się reakcjom zarażonych C. albicans myszy na różne scenariusze.
Komensalne bakterie stymulują tkankę jelit do wytwarzania czynnika transkrypcyjnego oraz naturalnego antybiotyku, który potem zabija grzyby. Kiedy podaliśmy myszom L-mimozynę, która stymuluje czynnik transkrypcyjny, poziom bielnika spadł 100-krotnie, co przełożyło się na 50-proc. spadek śmiertelności z powodu inwazyjnego zakażenia C. albicans.
 
Naukowcy zauważyli, że wspieranie czynnika transkrypcyjnego HIF-1α za pomocą L-mimozyny nasilało produkcję katelicydyny LL-37, która zabijała grzyby. L-mimozynę pozyskuje się z nasion Leucaena leucocephala, rośliny z rodziny bobowatych. Choć nie dopuszczono jej do użytku jako leku, wiadomo, że zwiększa aktywność HIF-1α.
 
Co istotne, studium sugeruje, że pewne bakterie mikrobiomu - reprezentanci typu Firmicutes z klasy Clostridia i mikroorganizmy z typu Bacteroidetes - mogą produkować pomagające zwalczyć infekcję krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Potrzeba więcej badań, by zidentyfikować optymalną metodę indukowania układu obronnego jelit: czy lepiej wykorzystywać takie czynniki jak L-mimozyna, czy skłonić się raczej ku podawaniu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
 
 
 
Źródło: Utsouthwestern.edu

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024