Skocz do zawartości


baba12

Rejestracja: Ponad rok temu
Poza forum Ostatnio: Ponad rok temu
-----

Moje posty

W temacie: Konserwy Rybne (dieta niskowęglowodanowa)

Ponad rok temu

hehe dzięki :) właściwie to przed gastroskopią jestem w next tyg idę i będę dokładnie wszystko wiedział... a czy zaawansowany stan myślę że w miarę łagodzę te skutki, a po chlebie mam tylko wzdęcia, a może to dlatego że za dużo błonnika ( jem głównie razowca ) też czytałem że nadmierna ilość sprzyja wzdęciom, np: dzisiaj jadłem trochę pszennego i czuję się ok :)

jakby na badaniach wyszło coś nie po mojej myśli to na pewno się odezwę i trzeba będzie dobrą dietę skleić, na razie łagodzimy objawy :") i tak powiem szczerze że tutaj można więcej podyskutować niż na nie jednym forum ze zdrową żywnością czy związanym z układem trawiennym...

W temacie: Konserwy Rybne (dieta niskowęglowodanowa)

Ponad rok temu

refluks, gazy, wzdęcia, zaparcia...


Co to za problemy trawienne ??

Podstawa to unikać ciężkich i przetworzonych produktów . Jeść powoli i do posiłków nie pić żadnych napojów (30min przed lub 30min po )


to wszystko wiem, lecz muszę wyeliminować chleb bo mi się po nim pogarsza ( po większych ilościach piersi z kurczaka też tak dziwnie się czuję ale to może dlatego że ojciec kupuje z promocji...) i tak np, robie sobie sałatki z kurczakiem (sałata zielona, kurczak, oliwa, pomidor,szczypior) do wszystkiego prawie jem ćwikle bo jest bardzo zasadowa i się super po niej czuję, i działa rewelacyjnie na zaparcia (lepiej niż razowy chleb, i płatki owsiane),
i tak po prostu szukam czym tą sałatkę można by jeszcze zastąpić/zmienić żeby się nie znudziła, bo np; taką rybe z twarogiem +oliwa zjemy same, a jakąś szynkę z kurczaka to ciężko bez chleba.

może ktoś z was się zmagał z refluksem ? przy dużych ilościach białka (mięso, twarogi) wyczytałem że często występuje zgaga i objawy refluskowe... niby tego pełno w necie a przychodzi co do czego to ciężko coś ułożyć :/


czytam aktualnie o tym jeszcze i sklejam dieta, wieczorkiem wrzucę abyście jeszcze coś doradzili...

W temacie: Konserwy Rybne (dieta niskowęglowodanowa)

Ponad rok temu

Z tą datą przydatności macie rajcę, na puszcze jest dokładnie 2 lata. Lecz sól i ocet i hermetyczne zamknięcie to też konserwant lecz wydaję mi się że bardziej przyjazny, np jak robimy ogórki to też wrzątek, ocet i stoją całą zimę a czasami i dłużej...

Wydaje mi się że taką rybę czy tuńczyk można jeść 3-4 razy w tyg bez większych obaw o zdrowie, lecz postaram się celować głównie w świeże ryby i tak jw; kura + twaróg :)

W temacie: Konserwy Rybne (dieta niskowęglowodanowa)

Ponad rok temu

hmm no z tym gotowaniem to właśnie problem...
Konserwy też mi się zawsze kojarzyły z szitem, lecz patrząc na skład ( o ile można im ufać) wydaję się być w porządku i tak właśnie chciałbym typową szynke w miare możliwości wymienić na ryby...

A jak myślicie lepszy taki śledź czy taka szynka ze sklepu...? Wydaje mi się że w szynce jest wiecej konserwentów


a jak nie masz czasu gotować to są jeszcze pyszne rybki wędzone :P


wędzono nie zdrowe, poza tym czytałem że ta "pyszna" wędzona makrela nie zawsze musi być wędzona tylko moczona w jakimś roztworze który daje efekt wędzenia...

W temacie: Konserwy Rybne (dieta niskowęglowodanowa)

Ponad rok temu

ogólnie to mało ćwiczę, więcej biegam ostatnio :) wagę mam dobrą bo 80kg na 190cm wzrostu. Tylko (chyba) przez te wzdęcia ma duży brzuch.

Postaram się zacząć jeść dużo ryb, bo nawet na tych puszkach pisze że zawierają Omega-3, coś wykombinuję poczytam jeszcze na forum, fajnie właśnie że te konserwy są dobre :) Dodam że w tych "Oscar King" jest taki skład bo jak czytałem inne (tańsze) to był konserwant, aromat. Także etykieta priorytet przy wyborze :)

Dzięki na pomoc. Pozdrawiam

Ikona FaceBook

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024