BJJ + Krav Maga
Napisano Ponad rok temu
Września zaczynam przygodę z SW , chciałem zapytać czy można połączyć treningi BJJ z Krav Magą?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale poczytałem trochę i nie za bardzo:), bo w KM się unika parteru a w BJJ sprowadza się typów do parteru:)
Sorki za głupie pytanie:)
Pozdrawiam i dzięki
Napisano Ponad rok temu
Chodziło mi o to czy mogę chodzić na KM i na BJJ:)
Ktoś Ci zabrania?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To właśnie chyba łączenie rzeczy które zajmują się tym samym, ale w różny sposób jest bez sensu bo może tylko wprowadzić chaos. Bo się będziemy uczyli tego samego ale na różne sposoby. Dajmy na to jakiś tradycyjny styl karate i młaj taj, wing chun i boks itp. Ale to tylko tak se myśle.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
KM unika walki - to system tylko do samoobrony. KM w ogóle nie rozpatruje walki.
Bjj dąży do walki bo to system walki. Rozumiem, że mówisz o bjj sportowym.
Napisano Ponad rok temu
nie kazdy sie z tym zgadza, jak juz bylo wspomniane:Połączyć się tego nie da.
Napisano Ponad rok temu
Jak ktoś chyta głowę to jest to bjj? Nie bardzo rozumiem.
Napisano Ponad rok temu
Bjj jest do walki sportowej (chodź Gracie podobno u siebie uczą też jakiejś samoobrony), KM to samoobrona.
Jedno i drugie może się przydać tylko w kompletnie różnych sytuacjach.
Do km jakaś wiedza z BJJ może się przydać chodź na ziemi w sytuacji samoobrony znaleźć się naprawdę nie chcesz. Do bjj wiedza z KM raczej się nie przyda.
Napisano Ponad rok temu
Połaczeni polega na tym, że w ramach jednej kombinacji technik możesz połączyć te z bjj i KM.
A to z założenia jest niemożliwe. To systemy do zupełnie innych rzeczy. Oczywiście znajdziesz ludzi, którzy zrobią na początku techikę z KM a jak dojdzie do zwarcia to zaczną robić bjj/sw. Ale czy to jest połączenie - NIE. Bo techniki się nie przeplatają są ewentualnie jedno po drugim. Najpierw robisz kravke a jak nie wyszło jedziesz z bjj.
Możesz ćwiczyć wszystko. Czemu nie? Wielu ćwiczy bieganie i bjj. Czy to znaczy, że bjj połączył ze sprintem?
Napisano Ponad rok temu
Nie zupełnie....Są zupełnie inne założenia...
BJJ - skończyć przeciwnika duszeniem lub dźwignią.
KM - obronić się jak najszybciej (nie wyklucza używania przejść gardy, sweepów, duszeń, dźwigni).
Trochę upraszczając.
Ja po kilku latach judo trenowałem KM. W parterze miałem dużą przewagę nad innymi ćwiczącymi.
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli jest w gardzie to uderza i ucieka, jeżeli garda jest zamknięta to uderza aż garda się rozepnie i ucieka. Takie są założenia. Eyal Yanilov na ostatnim obozie bardzo dokładnie omówił, że krav maga unika walki i na tym się skupia. Przechodzenie gardy to już jest walka. Ja oczywiście nikomu tego nie branie, żeby sobie przechodzili garde na kravce ale to jest niezgodne z ich założeniami i strategią rozwiązywania sytuacji konfliktowych.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I podstawowe pytanie co rozumiesz przyda?
Ja tylko i wyłącznie napisałem, że to różne systemy, różne założenia a w związku z tym różne rozwiązania.
Czy zapaśnikowi przyda się umiejętność walki pajęczą gardą?
Każda odpowiedź jest dobra do momentu aż nie zdefiniujemy przyda do czego?
Na zawody zapasów nie, na kulankimz kolegą tak, itd.
Po cholere w kravce trenować przechodzenie gardy i ryzykować stratę bardzo dobrej pozycji jak można kręcić wora lub po protu walić w jaja. Widzisz sens szlifowania przejscia gardy przez 2 lata jak w godzinę możesz nauczyć się atakować będąc w gardzie żeby albo skutecznie uderzać albo wstać i uciec, wstać i kopać, wyjąć nuż i pociąć, lub innym przedmiotem itd.
Więc co w tym dziwnego, że kraverzy są "słabi" w parterze. Słabo idą im kulanki bo tego nie trenują.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
IV Turniej Submission Fighting Grappler Cup
- Ponad rok temu
-
Drugi bieg
- Ponad rok temu
-
Ochraniacze na kolana w BJJ
- Ponad rok temu
-
Sobotnie treningi w Alliance
- Ponad rok temu
-
Miesięczne Seminarium z Top Fighterem Alliance Jiu Jitsu!!!!
- Ponad rok temu
-
4 treningi z Michaelem Langhi w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
Helder silva
- Ponad rok temu
-
Metamoris 2 Pelne walki
- Ponad rok temu
-
Wbijanie łokci w uda