wado ryu - soto i uchi uke
Napisano Ponad rok temu
Czy wszystkie style okinawskiego karate tak maja?
Napisano Ponad rok temu
Jak to jest z tymi waszymi blokami.
Uzasadnienie mojego znajomego bylo takie ze wlasnie wado ryu jest odmiana okinawskiego karate, a shotokan i kyokushin sa nowoczesne i to tam zmnioeniono te bloki. Znam troche historie kyokushin i shotokan ale o wado ryu wiem tyle co nic - pytam z czystej ciekawosci.
Napisano Ponad rok temu
Othsuka jeździł na Okinawę i też tam trenował ale krótko. Stoczył nawet jakieś małe, pokazowe walki. Wprowadzającym był Motobu.
Zawsze wado było czysto japońskim stylem i wywodzi się bardziej z ju-jitsu (tam soto-uke też jest odwrotne).
Spotkałem się z sekcjami wado gdzie było niewłaściwie podawane i dlatego wolę angielską nomenklaturę ;-)
Napisano Ponad rok temu
Spotkalem kogos kto cwiczy wado ryu i w rozmowie wyszlo ze soto uke w wado ryu znaczy na zewnatrz a uchi uke do wewnatrz. Wiec wykonuje sie tam soto uke jak uchi uke w shotokanie i kyoukushin. I uchi uke jak soto uke.
Czy wszystkie style okinawskiego karate tak maja?
W ten sposób wykonuje się np w Shorin-ryu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A takim np aikido uke i tori są odwrotni niż w karate
Napisano Ponad rok temu
Jedni twierdza ze soto to blok do wewnatrz ... bo robimy go do srodka a inni ze jest to blok zewnetrzny bo zaczynamy go z zewnatrz i analogicznie z uchi ... wiec kazdy ma tu swoja racje
Napisano Ponad rok temu
Co do Wado-Ryu. Hironori Ohtsuka był uczniem Gichina Funakoshi w Tokyo i mistrzem szkoły Jiu-jitsu. Tyle w sprawie okinawańskiego pochodzenia Wado-Ryu. Teraz pozostaje tylko sprawdzic jak Funakoshi nazywał te bloki w Karate Jutsu.
Napisano Ponad rok temu
Problem jest w tym, że tak naprawdę soto znaczy zewnetrzny, równiez z zewnatrz i na zewnątrz, uchi znaczy wewnetrzny również z wewnątrz i do wewnątrz. Która wersja została przyjeta zależy tylko od mistrza szkoły.
Co do Wado-Ryu. Hironori Ohtsuka był uczniem Gichina Funakoshi w Tokyo i mistrzem szkoły Jiu-jitsu. Tyle w sprawie okinawańskiego pochodzenia Wado-Ryu. Teraz pozostaje tylko sprawdzic jak Funakoshi nazywał te bloki w Karate Jutsu.
-był uczniem (raczej współpracownikiem) przez rok.
-w tym samym czasie trenował i był "osobistym uczniem" u Motobu
-z Motobu jeździł na Okinawę i tam też był świadkiem "pobicia" Funakoshiego
-wiele elementów zaczerpnął z Motobu-ryu od drugiego z braci, który nie wyjeżdżał z Okinawy
Nie rozumiem ostatniego zdania, chyba tam jest przejęzyczenie.
Napisano Ponad rok temu
Książka Karate Jutsu, którą Funakoshi wydał w 1922 roku. Była kilkukrotnie wznawiana.
Napisano Ponad rok temu
Dla uściślenia
Ohtsuka trenował od 1922 w dojo Gichina Funakoshi, w 1928 roku został jego asystentem, rozstali się na początku lat 30tych, na skutek sporu o wolną walkę w karate. Wtedy Ohtsuka związał się z Motobu.
Niektóre źródła podają że Funakoshi wyraził zgodę na otwarcie szkoły karate przez Ohtsuka.
Co książki Funakoshi, chodziło mi raczej o możliwość innego określania bloków we wczesnym okresle jego nauczania. Nie jest to jakoś ściśle związane z Wado-Ryu.
Napisano Ponad rok temu
Przecież wiadomo, że FunakoshiAle który nie chciał wolnej walki?
Napisano Ponad rok temu
Znali się dłużej, ale tylko przez rok Othsuka trenował, potem zajął się trenowaniem innych. Powstały zbyt wielkie różnice (wolna walka też) i pan F. zadecydował, że pan O. ma zająć się sprawami finansowymi organizacji (jako asystent).
Napisano Ponad rok temu
jestem chyba ostatnią ostatnią osobą stawiającą jakichkolwiek karateka japońskiego pochodzenia na piedestale. O wielu z nich mówi się wielki mistrz. Mam pytanie, jak wielu z nich wniosło coś do karate, oprócz budowania potęgi organizacji? Niestety japonofobia w naszym środowisku jest straszna.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co jest napisane na mojej kuszulce?
- Ponad rok temu
-
pro fight karate
- Ponad rok temu
-
Otwarte treningi RyuTe w Krakowie
- Ponad rok temu
-
PZKT i Fudokan
- Ponad rok temu
-
Łączenie karate i innych SW
- Ponad rok temu
-
PZKF - FUDOKAN - czy macie jakieś opinie?
- Ponad rok temu
-
Pieniądze i sztuki walki...
- Ponad rok temu
-
A w Krakowie ...
- Ponad rok temu
-
Gosoku - Ryu
Guest_budo_Koza_* - Ponad rok temu
-
Kyokushin jako styl walki