Gosoku - Ryu
Guest_budo_Koza_*
Napisano Ponad rok temu
Charakteryzuje się długimi pozycjami, uderzaniem z kontry i częstymi podcięciami.
Bardzo często podczas treningów używa się makiwary.
Sam soke uważa swój styl za bardzo innowacyjny i wszechstronny, jednakże podkreśla, iż by zrobić z młodego adepta instynktownego fightera potrzeba conajmniej 10 lat treningów. Kubota trenował dawniej tradycyjne karate okinawskie, a aktualnie posiada wysokie stopnie w aikido i judo (6 dan).
Ja sam trenuję ten styl karate, i muszę powiedzieć, że mimo niezbyt wielkiej finezji, jest bardzo efektywny.
Kata tego stylu podobają mi się ze względa na spory arsenał technik, dla przykładu Gosoku Godan:
Liczę na wasze opinie ;-)
Napisano Ponad rok temu
A tak bardziej serio - na czym się koncentrujecie w czasie treningu?
W tym stylu występują dźwignie/rzuty/parter (pisałeś że twórca ma wysoki dan aikido i judo więc pytanie samo się nasuwa)?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]A tak bardziej serio - na czym się koncentrujecie w czasie treningu?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja zmieniłem styl, poszedłem inną drogą bo interesuje mnie co innego, ale gdybym miał dalej ćwiczyć styl o semi kontaktowych zawodach to dalej było by to goosku.
Jet dość wszechstronne, są obalenia karateckie, podcięcia. Trochę dźwigni. Na treningach walka ciągła, nie sportowa. A odkąd są kaski to i mocniejsza ciut.
Dlatego pytam jak długo ćwiczysz, bo jeśli niedługo to ciężko ci coś sensownego napisać. Mów, że na początku jest to i to, a nie że styl polega na tym o czym mówisz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Walka przerywana po trafieniu. Byłem kiedyś na treningu shotokanu gdzie tak wyglądały również walki na treningach. Walczyli do jednej akcji i przerwa. Coś jak jiu ippon kumite.
W gosoku walka na treningach to był można powiedzieć na głowę light kontakt, na tułów mocniej, plus podcięcia, trochę podstaw grapplingu.
Mimo zmiany stylu definitywnie jestem dalej z nimi w dobrych stosunkach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Albo ciągle kihony i kata, walki raz na pół roku, albo sędziowane pod sport itd.
Zresztą gdy jest parcie na sport to nie dziwota. Nie zostaniesz mistrzem w WKF jak nie będziesz pod to trenował.
W kiokushin to samo, jak się na knockdown nie skupisz to wygrywać nie będziesz na zawodach wyższej rangi.
Ja nigdy nie traktowałem rywalizacji sportowej bardzo poważnie, i mi nie przeszkadza, jak np pojadę na zawody i przegram.
Dopiero teraz, w sei budokai mam tak, że prowadzę treningi tak jak lubię, kompleksowo i przy niejako okazji większość z tego ma swoje odzwierciedlenie w sporcie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Soke Kubota chyba dużą rolę przywiązuje do utwardzania ?
na filmiku widać że nie uderza powierzchnią seiken tak jak uderza się w większości stylów karate tylko trzema ostatnimi kostkami tak jak uderzają w kung fu i na przykład Bare knuckle boxingu
Napisano Ponad rok temu
Swego czasu była zażarta dyskusja na temat utwardzania w dziale CrossBudo. Generalnie patologia, a nie karate.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kyokushin jako styl walki
- Ponad rok temu
-
Strategia walki ze stylami chwytanymi
- Ponad rok temu
-
Zgrupowanie z Soke David C. Cook, 9 dan (Power Karate)
- Ponad rok temu
-
ulica/samoobrona
- Ponad rok temu
-
Iron shirt
- Ponad rok temu
-
Sztuka Walki czy Sztuka dla Sztuki...?
- Ponad rok temu
-
Shido- Liga XIX Edycja + Mini Shido- Liga