Długi kij/bo - Warszawa
Napisano Ponad rok temu
Szukam kogoś kto ma ochotę poćwiczyć i powalczyć na świeżym powietrzu długim kijem - bo lub coś podobnej długości:) Jest tutaj ktoś zainteresowany czymś więcej jak wykonywaniem kolejny raz kata;)?
Napisano Ponad rok temu
Jest tutaj ktoś zainteresowany czymś więcej jak wykonywaniem kolejny raz kata;)?
Tylko podsekcja warcabów i trampkarska drużyna scrabble :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witaj,
Mam bezpieczne kije, włócznie. Mam też maski szermiercze i rękawice hokejowe po 2 pary.
Z chęcią posparuję
Tylko musisz mnie trochę oszczędzać, stary już jestem, siła nie ta (i dosyć wolny )
(po prostu nie zabij mnie w pierwszym spotkaniu to się jakoś wdrożę ;-) )
Napisano Ponad rok temu
Co do kijów - czy są w miarę sztywne i da się nimi dźgać i przesuwać je do przodu w ręku ( nuki ) ?
Ochraniacze posiadam własne w ilości wystarczającej i wielokrotnie przetestowanej:) poza wspomnianą maską właśnie.
Napisano Ponad rok temu
kije da się przesuwać
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ratan jest dość elastyczny, kij waży jakieś 400g - to zdecydowanie mniej niż rurka PCV z otuliną. Dla mnie ma też tą zaletę, że się nie łamie, rurki są dość delikatne przy cienkiej otulinie i łamią się, a odłamki są niebezpieczne. Przy grubej otulinie - dla mnie to jest za ciężkie i też komuś można zrobić krzywdę. Kijem ratanowym wiele razy walczyłem tym sprzętem i tym naprawdę nie da się uderzyć tak żeby cokolwiek zrobić innego niż bardzo kolorowa i bolesna pręga. Zawsze jeśli ktoś bardzo chce można założy przyszywkę albo starą kurtkę wtedy w ogóle trudno zauważyć uderzenie inne jak pchnięcie w głowę. Co do ewentualnego uderzenia w głowę bez maski;) - myślę, że bardziej by to przypominało efekt spotkania z Tysonem;) niż uszkodzony kark.
Elastyczność jest też minusem - ciężko wykonać twardy blok i zablokować boken czy dość sztywną broń tego typu.
Kij się wygina zbyt łatwo wygina.
A co do obrażeń o których pisałeś - trzeba być naprawdę szalonym, żeby walczyć i uderzyć tak mocno, żeby komuś zrobić coś w kark czy coś w tym stylu:)
Z kimś kto uderza tak mocno raczej nie chciał bym walczyć nawet kawałkiem gąbki;) BTW: Widziałeś kogoś kto odniósł tak przeraźliwe obrażenia o jakich piszesz:)?
Ciekaw jestem jak walczyłeś włócznią skoro uważasz, że to to to ma dużą siłę uderzenia. Biorąc pod uwagę, że włócznia się głównie dźga i pcha, to siła jest stosunkowo niewielka w stosunku do broni która wykonuje ruch po okręgu. Tak czy inaczej Kriss zaoferował się ze sprzętem - a na podstawie ilości jego postów, a jeszcze bardziej z tego co pisze;) jestem pewien, że sprzęt będzie właściwy:) i bezpieczny:)
Napisano Ponad rok temu
W przypadku bo/włóczni używamy w swojej grupie kijów bambusowych w otulinie PCV, choć żadna z broni, które sprawdzaliśmy, nie odpowiada mi do końca - ma swoje ograniczenia. Co do mocy pchnięcia - powalczysz, przekonasz się. Nie trzeba bardzo mocno trafić, aby odczuć z czym ma się do czynienia. Kriss to spory facet, więc do techniki potrafi dołożyć nieco dodatkowej mocy Na szczęście z tego co widzę na filmikach potrafi się powstrzymywać. ;-)
W sparingach w swojej grupie przy pchnięciach (szczególnie na głowę) powstrzymujemy się również.
Napisano Ponad rok temu
Walka w maskach, kije są bezpieczne, a my mamy poćwiczyć a nie się zabijać!
za tydzień będę już dostępny więc wstępnie bym się umówił ...
Napisano Ponad rok temu
kupiłem dzieciakom miecze go-now- fajna sprawa jak dla mnie
oczywiscie nie bylo full kontaktu w grupie wiekowej powyzej 6 lat- ale wydają mi się dość wytrzymałe- a mówie tu o wersji najbardziej softowej, dziecięcej
nie sądizcie, ze warto by spróbować?
jednak ergonomia wydaje się lepsza niz "polowych" pałek
Napisano Ponad rok temu
PS. Co do mojego gdybania - większość wynika z doświadczeń ze sparingów z różnymi osobami - chętnie je zweryfikuje po raz kolejny:)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Seminarium Tolpar
- Ponad rok temu
-
kursy/szkolenia/treningi obrony przed nożem
- Ponad rok temu
-
San-setsu-kon
- Ponad rok temu
-
legalność kastetu-kto ma odwagę
- Ponad rok temu
-
Niedziela Sparringowa w Krakowie (01.07.2012)
- Ponad rok temu
-
Knife fighting and throwing
- Ponad rok temu
-
Fotki i linki - bron
- Ponad rok temu
-
proca dawida, ktoś ćwiczy?
- Ponad rok temu
-
"Wszelkiego rodzaju wiatrówki"