AIKIDO pod Samoobronę
Napisano Ponad rok temu
-------------------------------
Nie sadze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czyli nie da sie zmodyfikować aikido pod samoobrone , walkę na ulicy Aikido zupełnie w takich sytuacjach się nie sprawdza ?
wiele osób idzie na treningi aikido mysląc ze aikido nadaje się do samoobrony ze nie jest tylko sztuką dla sztuki
Yoshinkan reklamuje się jako twarde bojowe aikido co o tym sądzicie ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A propos Yoshinkanu tak jak pisał Akira. Yoshinkan nie nadaje się do zastosowania poza dojo w czystej formie, chociażby ze względu na całkowicie odrealnione, archaiczne ataki na których opierają się podstawowe bardzo długie techniki, ale tak jest chyba z większością stylów Aikido (autor specjalnie użył słowa "chyba").
Zastosowanie Aikido w samoobronie zależy nie od stylu ale od instruktora, jego doświadczenia w innych SW, przede wszystkim otwartego umysłu, zdolności budowania dostosowanej do realnie występujących ataków henkawazy i według mnie umiejętności krytycznego spoglądania na te nasze Aiki.
Gwoli ścisłości, to ja nalezę do osób które uważają że Aikido można skutecznie (uwaga zakazane słowo na forum!) stosować w samoobronie.
*autor definiuje słowo "samoobrona" zgodnie ze swoim prerozumieniem, co oznacza że interpretacja nie następuje przez pryzmat języka specjalistycznego
*autor w ostatnim czasie dysponuje bardzo ograniczonymi zasobami czasowymi, dlatego zastrzega sobie prawo w uzasadnionych okolicznościach, odpisywać bardzo lakonicznie, bądź powstrzymać się od jakiejkolwiek odpowiedzi
Napisano Ponad rok temu
Jestem świeżak na forum i świeżak w Aikido (choć nie laik jeśli chodzi o sztuki walki), dlatego mam pytanie, czy komuś z was udało się aktywnie obronić w sytuacji zagrożenia (ew. sparringu) technikami aikido? Moje pytanie jest skierowane do osób, które ćwiczą tę sztukę co najmniej 10 lat.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cos co wygrzebalem z pamieci.. wiecej tu jujitsu niz aikido, ale jednak zawsze...
Wszystko zalezy jak sie cwiczy. Ile w tym magii ile realizmu.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jakie ostrzeżenia i syskwalifikacje za hijikime? 8OCzy ostrzeżnia i dyskwalifikacje za hijikime osae też w sparingach spełnia kryteria udanego zastosowania.
Mieliśmy kiedyś w klubie chłopaka, który ćwiczył aikido, a "po godzinach" szukał okazji do bójek ( czasem je prowokował ). Obronił się kiedyś przed wielkim facetem, który go złapał z boku za szyję "krawatem" stosując aiki otoshi. Koledzy aikidocy pracujący na bramce w dyskotece stosowali sankyo do wyprowadzenia awanturników z lokalu. W sparingach BJJ regularnie stosuję kote gaeshi...
Zastosowania technik aikido w sparringu można zobaczyć na youtube wpisując frazę "tomiki aikido", "aikido competition", "aikido tournament", itp.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam!
...., czy komuś z was udało się aktywnie obronić w sytuacji zagrożenia (ew. sparringu) technikami aikido? ...
Tak.
Ćwiczyłem wtedy 2 lata.
Napisano Ponad rok temu
Muahahah, oliwa do ognia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bo to naturalne jest zupełnie...
Napisano Ponad rok temu
w tym fragmencie od 27 min i jest tak samo konstruktywna bo dla jednego wchodzenie w krtań przy irimi nage to podstawa a inny będzie to nazywał brutalnym i przekonywał do kul energii wystrzeliwanych z palców. Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kolega Voivod 4 dan... :)
- Ponad rok temu
-
Warsztaty Aikido w Sopocie - 2 czerwca
- Ponad rok temu
-
Allan Ruddock -poszukiwany film
- Ponad rok temu
-
Szanowna Redakcja na szerokich wodach :)
- Ponad rok temu
-
Staż - Fabrice Croizé 4dan Aikikai - 12-13.05.2012
- Ponad rok temu
-
Seminarium z Hiromichi Nagano (7 Dan Yoshinkan Aikido)
- Ponad rok temu
-
Staż Wrocław
- Ponad rok temu
-
JAK TO JEST!?
- Ponad rok temu
-
Dariusz Bieńkowski 6 Dan, Sławomir Szewczyk 5 Dan
- Ponad rok temu
-
Wesołych :)