Pomoc bardziej doświadczonych. PILNE!
Napisano Ponad rok temu
Bez owijania w bawełnę, przejdę do sedna sprawy. Urodziłem się w 1996 roku, od 2003, z przerwami (kontuzje) trenowałem Judo do 2010 roku. 2010 był przełomowy, ponieważ właśnie wtedy doznałem kontuzji otwartego złamania nadkłykciowego prawej ręki. Moje problemy z tym związane pominę, ponieważ są dla Was mało interesujące, a na dodatek długie. Dopiero niedawno odzyskałem prawie pełną sprawność w tej ręce (nie ruszałem łockiem, nie ruszałem 3 palcami, nie miałem czucia - wszystko wróciło do powiedzmy normy, ale nie mam takiej siły już w ręce, jak kiedyś). Ok, to teraz pytanie. Kusi mnie, żeby wrócić do sportu/sztuki, koniecznie walki (w międzyczasie pogrywałem w nogę). Mam 16 lat, jestem po ciężkiej kontuzji, 3 innych (złamana noga i 2 palce u ręki). Jestem dość wątłej postawy. Mierzę 180 cm i ważę zaledwie 53 kg. Nie wyglądam jak anorektyk, ponieważ mam trochę mięśni (kaloryfer, łydki, uda). Jakie proponowalibyście mi ewentualne sztuki? Zastanawiałem się nad BJJ, Aikido, Kravmagą. Do Judo nie wracam.
Z poważaniem, Maciej.
Napisano Ponad rok temu
bedziesz miec ta przewage, ze bardzo szybko bedziesz miec progres przez obycie ze szmatami, a zaczynajac walke od stojki jestes juz na lepszej pozycji
Napisano Ponad rok temu
Dzięki za odpowiedź zaorish, czekam na innych.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS. Na PW wyślę Ci link do profilu na facebooku, to zobaczysz, że tak strasznie nie wyglądam. Jak nie zapomnę.
Napisano Ponad rok temu
71@183
a ty masz 20kg mniej...?
ninja'd
Napisano Ponad rok temu
edit
jak mysle o tej wadze to sie zastanawiam czy to mozliwe, mam kumpla 175cm i startuje do 70 a czasem nizej (60 cos tam) i jest bardzo chudziutki
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi, co mi proponujecie do trenowania. Novocaine, masz swoje zdanie na ten temat?
Napisano Ponad rok temu
a tak serio, to faktycznie masz dopiero 16 lat, wiec na "mase" masz jeszcze czas
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja naprawdę jem NORMALNIE. Mięso codziennie. Wszystkie posiłki jem, śniadania nie opuszczam NIGDY. Wyniki krwi mam zawsze dobre. Serio, nie wiem skąd się to bierze, prawdopodobnie jest to uwarunkowanie genetyczne, bo moi rodzice w moim wieku byli identyczni.
W każdym razie, dzięki za pomoc chłopaki, może ktoś jeszcze wypowie się i mi pomoże. ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Znam typa, który miał ciężki wypadek samochodowy, mnogie złamania w całym ciele.
Ćwiczy akrobatykę, bo to go w kupie trzyma. Gdy robi z jakiegoś powodu przerwę, zaczyna się ruszać jak stary dziadek.
Idź, trenuj i nie wracaj więcej z tym pytaniem.
Napisano Ponad rok temu
to tak aby pokazać, ze sama waga nie musi decyzdować o byciu chudym lub grubym ( patrz wyżej-19 lat przy 70 kg gruby, 35 lat, 72 kg chudy)
do autora - mięsnie w sensie rzeźby mozesz mieć, ale przy tak niewielkiej masie nie możesz mieć duzej masy miesniowej- prawdopodobnie masz bardzo drobną muskulaturę skladajacą się głownie z włókin szybkokurczliwych.
napisałeś ,ze te zlamania to kontuzje- wiec zakładam zwiazek ze sportem. stąd prosty wniosek, że te twoje złamania są spowodowane nadmiernym obciązeniem w stosunku do siły stabilizującej mieśni.
miałem takiego chudego kuzyna ,co w wieku nastu lat w czasie gry w piłkę złamał sobie kośc udową- miesnie były wystaczajo silne by nadac mu prędkośc w biegu ale niewystarczająco aby wytrzymać siłe spowodowaną szybkim zawracaniem w miejscu.
bazując na obserwacji zmian własnej fizyczności w toku lat stawiam mało odkrywczy wniosek, ze jesteś obecnie zbyt drobny do nagłych i działajacych pod róznymi katami obciazeń, jakie występują w sztukach walki.
zaczałbym od ogólnego wzmocnienia. dobrym pomysłem moga być ćwiczenia przygotowujace do akrobatyki ( co poruszył DAR), i wszelkie ćwiczenia wielostawowe z ciezarem własnego ciała i wolnymi ciezarami.
i najważniejsze- nie przetrenowuj sie i nie zwiększaj zbyt szybko obciązeń
wszyscy goscie w tym wieku są niecierpliwi i nie umieją czekać ze zwiększaniem obciazeń- więc pewnie i tak nie posłuchasz.
tymczasem rośnie się ( kości, scięgna, miesnie) nie w trakcie treningów tylko w czasie odpoczynku.
a ze sztuk walki to bjj lub submission grappling bęą najodpowiedniejsze. Osobiście sadze, że dla gosci o wadze ponizej 70 kg walka bez szmat jest lepszym rozwiązaniem - ale nie jestem specjalistą- to tylko subiektywny wniosek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Własnie coś podejrzewałem że ktoś wyśle coś w stylu faceplama na moją odpowiedż, mógłbyś wytłumaczyć czemu faceplam?? wiesz ja tylko pisałem może itp, ja się tam tak nie znam może dla tego faceplam?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Uderzanie otwartą dłonią itp. w systemach/sztukach walki
- Ponad rok temu
-
Utwardzanie (argumenty przeciw)
- Ponad rok temu
-
Ku zawodowym turniejom Yiquan
- Ponad rok temu