Co to jest Combat
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I znowu klasyczne pytanie- w jakim celu chcesz trenować? W celach rekreacyjnych? Sportowych? Dla samoobrony? Różne cele, różna metodyka treningowa, różne mentalne nastawienie
Tak naprawdę, dla każdego z wymienionych po części. Trenowałem jakiś czas karate, bjj (tu mojej przygody nie zamierzam kończyć) ale nadal szukam czegoś gdzie "odnajdę siebie".
Niech trening będzie sposobem rekreacji, dając możliwość rozwoju w tej dyscyplinie. Lubię się zmęczyć, lubię jak ktoś da mi wycisk, więc aspekt ogólnorozwojowy jak najbardziej się dla mnie liczy. Jednocześnie chcę pozyskać realne umiejętności samoobrony, które z racji przyszłego zawodu (jak wszystko dobrze pójdzie^^) mogą okazać się przydatne, a na pewno dla własnego poczucia bezpieczeństwa.
UC Lee Morrisona odpada z racji miejsca zamieszkania.
W tym momencie, rozważam dwie konkretne sekcje, które zresztą reklamują nabory na forum.
Combat 56 mjr rez. Arkadiusza Kupsa ruszający przy ulicy Woronicza lub Sambo bojowe w Sambo System Polska.
I tutaj pytanie, czy mogę w tych sekcjach oczekiwać wszystkich ww. przesłanek ?
Czy ktoś miał kontakt z tymi sekcjami i chce się podzielić wrażeniami, pomóc mi w wyborze ;-) ?
Na pewno w ramach pierwszego treningu-free wybiorę się w oba miejsca, ale zależy mi również na opinii stałych bywalców.
Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi ;-)
Napisano Ponad rok temu
Czy więcej użytkowników broni palnej zginęło od broni białej czy przeciwników uzbrojonych w broń białą od wystrzelonych z broni palnej pocisków ?
na przestrzeni 10 lat w USA od broni białej śmierć poniosło 2 na 500 zabitych funkcjonariuszy [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (to mój artykuł opublikowany tez na stronie brudnawalka.pl) W Polsce od 90 roku tez chyba dwóch - i nie były to ataki z zaskoczenia tylko eskalacje konfliktu i przemocy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dziś pytanie, dziś odpowiedź. Tu statystyka:Zajdźmy na ziemię.
Czy więcej użytkowników broni palnej zginęło od broni białej czy przeciwników uzbrojonych w broń białą od wystrzelonych z broni palnej pocisków ?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Liczba przestępstw stwierdzonych w 2011 roku -> Zabójstwo:
Broń palna 20
Broń gazowa 0
Broń pneumatyczna 1
Inna 8
Miot. gazu obezwł. 0
Mat. wybuch. 1
Niebezp. narzędzie 323
Pies lub inne zwierzę 0
Broń biała zalicza się do największej grupy oznaczonej jako "niebezp. narzędzie".
16 razy więcej ludzi zginęło w Polsce w 2011 od ostrza i obucha niż od kuli.
To znaczy, że to utylitarność nauki samoobrony przed kutafonem z nożem jest 16 razy większa od samoobrony przed kutafonem z 9 mm para.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Prorock,Broń biała zalicza się do największej grupy oznaczonej jako "niebezp. narzędzie".
To jeszcze sprawdź sobie w jakich okolicznościach dokonuje się zabójstw w użyciem noża. ;-)
Napisano Ponad rok temu
" Badania przeżywalności 128
policjantów w USA (Steve Ribbola)
21 stóp (6,4 m ) było szeroko
akceptowaną przez służby porządkowe
minimalną odległością niezbędną, by będąc
uzbrojonym w broń palną przeżyć atak z
użyciem ostrego narzędzia. Celem zasady
6,5 m było zapewnienie wystarczającego
czasu na wydobycie broni palnej i przeżycie
ataku. [...]
Badanie było prowadzone w latach
1995-1997. Uczestnikami było 128
policjantów przyjętych na szkolenie
podstawowe do Centrum Treningowego
George Stone. Badanych funkcjonariuszy
umieszczono w sali treningowej na
kwadratowym polu. Byli atakowani przez
jednego lub dwóch napastników z przodu i
pod kątem do 45 stopni, z odległości 3, 5,
10, 15 i 21 stóp (91 cm, 1,5 m, 3 m, 4,5 m i
6,5 m) . Uczestnicy byli wyposażeni w
standardowy pas służbowy z kaburą i bronią
treningową. Poinstruowano ich, że powinni
rozpoczynać w postawie rozmowy z
podejrzanym osobnikiem, a w momencie
ataku wydobyć broń, oddać dwa strzały w
środek masy napastnika i następnie zejść z
jego drogi, by nie wykorzystał swego pędu.
Jeśli uczestnik badania zszedł z linii ruchu
napastnika uznawano, że przeżył atak. Jeśli
policjant strzelił, ale nie był w stanie uchylić
się z drogi napastnika uznawano, że nie
przeżył ataku.
Na dystansach do 3 m żaden z policjantów
nie przeżył ataku. Na odległości 4,5 m tylko
jeden ze 128 uczestników przeżył atak, co
dawało współczynnik przeżycia 0,8 %. Na
6,5 m liczba policjantów, którzy przeżyli
była wciąż niska - tylko 8 uczestników, co
dało współczynnik przeżycia 6,3 % ... "
Napisano Ponad rok temu
Oglądałem kilka filmików o krav madze, w tym odcinek Human Weapon dotyczący KM i nie mogę zrozumieć, czemu jako podstawy uczą obrony przed "młotkowym" atakiem nożem z góry z dystansu. Seriously, kto tak atakuje? Oglądając różne nagrania z ataków nożowników najczęściej ludzie wymachują poziomo celując w tors albo wykonując wielokrotne pchnięcia w zwarciu.
Z badań Darrena Laura wynika, że najczęstszym atakiem nożem jest właśnie młotkowy atak pionowo lub pod kątem z góry. Ciekawy artykuł: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Znam te badania i kiedys sie nimi podniecałem tylko co z tego? tyle ze posługujesz sie danymi sprzed 15 lat, a w ciagu ostatnich 10 lat zgineło dwoch funkcjonariuszy od noża na 500 zabitych. A ilu nozowników zostało zastrzelonych przez policjantów w trakcie ataków? Nie popadajmy w przesadę - atak wyszkolonego nożownika - to jedno z najbardziej przejaskrawionych sytuacji i zagrożeń.przepraszam, ze nie podaje zrodla ale tekst ode mnie z dysku. badanie jest prawdziwe.
Z moich badań bezp dystans to było 9 m ale tu mowa o niemal laboratoryjnych (sala sportowa) warunkach - ale to były testy techniczne tak naprawde. Na odparcie tego typu zachowań składa się szereg innych zachowań i reakcji które sa widoczne i możliwe do wychwycenia przez struza prawa. ktoś kto chce Cie zabic raczej nie bedzie zachowywał sie naturalnie, z reszta do mistrzostwa identyfikacje tego typu zachowań opanowali Izraelici w odniesieniu do zamachowców samobójców. Dokładnie takie same testy mozna przeprowadzic na uzycie broni palnej przez napastnika a ich skuteczność jest zawarta tu - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tyle tylko ze pomimo braku możliwiści przez atakiem nozownika od uzycia noża ginie 2 ludzi a od broni palnej - 541
Napisano Ponad rok temu
Dziś pytanie, dziś odpowiedź. Tu statystyka:Zajdźmy na ziemię.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Liczba przestępstw stwierdzonych w 2011 roku -> Zabójstwo:
Broń palna 20
Broń gazowa 0
Broń pneumatyczna 1
Inna 8
Miot. gazu obezwł. 0
Mat. wybuch. 1
Niebezp. narzędzie 323
Pies lub inne zwierzę 0
Broń biała zalicza się do największej grupy oznaczonej jako "niebezp. narzędzie".
To znaczy, że to utylitarność nauki samoobrony przed kutafonem z nożem jest 16 razy większa od samoobrony przed kutafonem z 9 mm para.
A przeczytałes ile razy broń palna , gazowa i pneumatyczna była wykorzytywana do innych przestepstw?
Liczba przestępstw stwierdzonych - 2011 rok
541 palna 96 gazowa, 141 pneumatyczna - a powinniśmy doliczyć jeszcze tzw "przedmioty przypominajace broń palną" - różnego rodzaje atrapy. To juz chyba co nieco zmienia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Combat systemy i parter
- Ponad rok temu
-
BLOS system strzelania WP.
- Ponad rok temu
-
Twórca BAS-u ponownie w akcji
- Ponad rok temu