i wydaje mi sie ze ciagnac kilkanascie tysiecy dolcow (uwaga uwaga, slowo klucz, spekulacja, bo nikt nie wie jakie stawki czy bellator czy ktokolwiek inny mamedowi proponowal, bo moglo by to byc 5.000$ albo kto wie, 15.000$ a moze jakims cudem troszke wiecej?) + sponsorzy walczac dwa razy zarobi wiecej niz za 3 walki w ksw.
jak masz inne dane, chociaz w przyblizeniu, to dawaj smialo, ja sie lubie uczyc.
ale bym mial prosbe, nastepnym razem bez takiej glupiej napinki jesli uwazasz ze ktos sie myli.
To ja bez napinki przedstawię swoje wyliczenia, które chyba aż tak optymistyczne nie będą (czyli, że zarobiłby 2 razy więcej)
Mamy przykładowe zarobki z ostatniej numerowanej gali
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]*.
Zakładamy, że Mamed jest albo na dole głównej karty, albo okolice Spike TV. Tam zarobki są od 6K$(Alex Soto) aż do 19K$(Rick Story i Brian Bowles). Nie dostałby IMHO więcej niż Faber (były mistrz WEC, które obecnie jest UFC i długo związany z firmą) czy Bonnar z Kapmannem (obaj około 5 lat w UFC).
Zróbmy z tego twoje 15K (dla mnie przestrzelone, ale powiedzmy, że się dobrze wytargowali)+ bonus za wygraną (podwojenie stawki) + kolejne 15K od sponsora (tutaj strzelam). Zakładamy bez bonusu za KO/Sub/walkę wieczoru (rozwaliłby wyliczenie - jest możliwy, ale niepewny - a kwota za bonus jest bardziej nastawiona tak aby zaspokoić te większe nazwiska, więc jest niemal 2 razy większa niż pensja wygranego średniaka z bonusami.).
45tys $ = (po kursie 3,3) = 148,5 PLNów
Jeżeli byłoby to 10K za walkę (reszta bez zmian czyli bonus + 15K od sponsora)
35K $ = 115,5 PLNów
Sądzę, że UFC mogłoby mu zapewnić początkowo 2-3 walki w roku (chociaż ostatnio mają jakąś galę niemal co 3 tygodnie, to może w 2012 byłoby więcej)
Zarobki Mameda w KSW nigdy nie zostały publicznie przedstawione i są zawsze kwestią spekulacji. Jednak musimy założyć że zarabia nie mniej niż Pudzian, bo ma status gwiazdy. Gdzieś pośród ćwierkania ptaszków padła kwota około 200 tys. za walkę, co IMHO jest realną sumą przy takim budżecie. Są jeszcze kontrakty reklamowe (ostatni to OSHEE). A tutaj marka "Mamed" jest już wyrobiona - można ją drożej wyceniać. Mamed też walczy około 3 razy w Polsce.
Czyli jak widać - początki w UFC byłyby wg. mnie mniej więcej podobne finansowo. Gdyby odniósł sukces - niewątpliwe wystrzeliłby ostro z zarobkami przekraczając możliwości KSW. Pytanie - co jeżeli musiałby wrócić dość szybko? Mamed na szczęście daje efektowne walki, a Dana takich lubi, więc nie sądzę żeby tak się stało, ale trzeba się przygotować na najgorsze. Dlatego zakładałbym troszkę gorsze warunki finansowe w Bellatorze na starcie.
Na razie cieszmy się z bardzo realnie zapowiadającej się podwójnej walki z H. Lombardo - musi być coś na rzeczy, skoro o tym dość oficjalnie mówią.
*
W powyżej podanych kwotach nie są brane pod uwagę koszty przyznania licencji oraz podatki, jednocześnie liczby te nie zawierają pieniędzy płaconych przez sponsorów, które często stanowią znaczącą część zarobków zawodnika. Kwoty nie uwzględniają też specjalnych bonusów, które organizacje często płacą swoim zawodnikom.