Wyrafinowane ciekawe techniki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mae geri ikkyo - można zrobić po warunkiem że kopiący trzyma gardę ;-)
Na upartego da radę nawet mae geri koku ho, pozostaje jedynie pytanie czy warto i jaki ma to sens ;-)
Napisano Ponad rok temu
Jeśli masz na myśli kokyu ho rozumiane jako sokumen irimi nage, to jak najbardziej ma sens. Taka technika występuje nawet w MMA.Na upartego da radę nawet mae geri koku ho, pozostaje jedynie pytanie czy warto i jaki ma to sens
Tymczasem, mniej znane techniki oraz mniej znane warianty znanych technik w wykonaniu M. Saito Sensei:
Napisano Ponad rok temu
Proszę bardzo, na poważnie. Ganseki otoshi, technika w wykonaniu M. Saito. Oglądać szybko, bo filmik ma tylko 3 sekundy: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Technika ta nie znajduje się w wymaganiach egzaminacyjnych i rzadko jest omawiana na stażach.
Ciekawostką jest, że obok tego filmiku znajdują się inne techniki o nazwie ganseki otoshi, każda inna. ;-)
Mój pierwszy nauczyciel aikido wykonywał tę technikę, również na mnie, hehe. Fajnie się latało na plecki.
Napisano Ponad rok temu
a ganseki otoshi nazywac te katana to dziwne dosc :-)
co do ganseki otoshi czy kataguruma, to normnalne techniki, zadne jakies ekstrawaganckie
może o tyle ze uke nie zawsze wie jak upasc to sie je praktykuje mniej w aikido :-)
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o kokyu ho, kokyu ho o właśnie o te ;-) Nawet Waszą Aikikaiowską wersję znalazłem.Jeśli masz na myśli kokyu ho rozumiane jako sokumen irimi nage, to jak najbardziej ma sens. Taka technika występuje nawet w MMA.Na upartego da radę nawet mae geri koku ho, pozostaje jedynie pytanie czy warto i jaki ma to sens
A sokumen irimi nage daje radę, oj latały zęby przy tej technice u nas na wiosce
Zastrzegam sobie prawa autorskiekubi nage w locie? hehe fajna nazwa
a ganseki otoshi nazywac te katana to dziwne dosc :-)
Hmm... zanim przejrzeliśmy na oczy i odnaleźliśmy jedyną i słuszną drogę Yoshinkanu, mieliśmy nauczyciela "nie Japończyka" stąd może ten dziwny neologizmy, który w moim środowisku funkcjonuje o dziwo do dzisiaj
Piszę oczywiście o technice wykonywanej w sposób podobny do tego na filmiku :[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Tymczasem, mniej znane techniki oraz mniej znane warianty znanych technik w wykonaniu M. Saito Sensei:
"Jak nie piszemy o sparingu, to nie mówimy o technikach. Mówimy o fazie przyswajania nawyku czuciowo-ruchowego."
Napisano Ponad rok temu
takiego ganseki otoshi to jeszcze nie widzialem w aikido :-)Hmm... zanim przejrzeliśmy na oczy i odnaleźliśmy jedyną i słuszną drogę Yoshinkanu, mieliśmy nauczyciela "nie Japończyka" stąd może ten dziwny neologizmy, który w moim środowisku funkcjonuje o dziwo do dzisiaj
Piszę oczywiście o technice wykonywanej w sposób podobny do tego na filmiku :[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
ale jest otoshi w tej technice wiec niech i ganseki bedzie :-)
ale nadal nie widze zwiazku z nazwa tekatana...
z drugiej strony nazwa kazda dobra byleby sie kojazyla komu trzeba z czym trzeba :-)
Napisano Ponad rok temu
takiego ganseki otoshi to jeszcze nie widzialem w aikido :-)
A wiesz może jak się tłumaczy poszczególne słowa "ganseki" i "otoshi"?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
niestety nie znam znaczenia ganseki, kurcze trzeba się dokształcić
ganseki otoshi funkcjonuje jako splecione ramię i jako rzut przetaczania
stąd chyba te dwa rożne filmy...
ale tak sobie szukając znalazłem taki kwiatek:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
jak tak czytałem to się popłakałem z radości z jakim podejściem przychodzą ludzie na sztuki walki,
a to o aikido było...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staż w Słupsku - Paweł Zdunowski, Jerzy Sapiela
- Ponad rok temu
-
Zapowiedź nowej książki
- Ponad rok temu
-
Aikido w Szczecinku
- Ponad rok temu
-
STAŻ Z SENSEI PRZEMYSŁAWEM GAWROŃSKIM
- Ponad rok temu
-
Sensei Christian Tissier - Poznań 2011 :))
- Ponad rok temu
-
YOSHINKAN SEISEIKAI Aikido
- Ponad rok temu
-
Bushido
- Ponad rok temu
-
statystyki dot. Aikido
- Ponad rok temu
-
Wodzu - 3dan :)