YOSHINKAN SEISEIKAI Aikido
Napisano Ponad rok temu
możecie coś napisac o tym stylu aikido czym rózni sie od YOSHINKAN a jakie sa podobienstwa kto jest szefem szkoły itd itp
podobno to bardzo relana skuteczna odmiana akikido rózniąca się od innych stylów aikido
ponizej strona SEISEIKAI Aikido
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
na stronie jest równiez forum
Pozdrawiam ;-)
Napisano Ponad rok temu
...podobno to bardzo relana skuteczna odmiana akikido rózniąca się od innych stylów aikido...
Tak o sobie mówią, ale robią to samo, co w innych stylach aikido. Różnice są kosmetyczne i zupełnie nieistotne z punktu widzenia skuteczności, realności i takich tam...
Zresztą, na przywołanej przez Ciebie stronie, w dziale "multimedia" jest filmik pt. "Self defense", który wiele wyjaśnia.
Napisano Ponad rok temu
nie chce sie wypowiadac nt. tego akurat filmu na YT ale moim zdaniem roznice sa ogromne. Mam pewne jednostkowe doswiadczenia sparringowe z yoshinkan i innymi aikidokami.Różnice są kosmetyczne i zupełnie nieistotne z punktu widzenia skuteczności, realności i takich tam...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - jak sie popatrzy na Gozo Shioda to nie widzialem zeby chlopaki uke ganialy 3 kolka dookola zanim zostana rzuceni, widac tez duzo wiecej atemi.
Historycznie ja uwazam ze wynika to po porstu z okreu kiedy Shioda uczyl sie od dziadka - wtedy po prostu aikido dziadka tak wygladalo.
co by tez nie mowic to Yoshinkan robi kursy dla tokyo riot police
(tak, wiem, to niekoniecznie oznacza skutecznosc:))
ja osobiscie nie widzialem/poczulem bardziej skutecznego aikido a poczulem troche aikido od kilku czarnych pasow
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W takim razie opisz je, proszę.moim zdaniem roznice sa ogromne...
Napisano Ponad rok temu
porownai z Shioda
jesli nie widzisz roznic to pisanie nie ma sensu, jesli widzisz masz swoja odpowiedz.
Kazdy ma oczy i moze ocenic sam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie migaj się! ;-)jesli nie widzisz roznic to pisanie nie ma sensu,
Napisałem wyraźnie, że różnic nie ma, trudno więc zobaczyć coś, czego nie ma ( liczba atemi w technice, czy ostre napieprzanie "przeciwnikiem", który tylko udaje, że atakuje, nie ma tu nic do rzeczy). Ale byłem ciekaw Twojego zdania, jakichś konkretów dotyczących metod nauczania, metod treningowych, sposobów prowadzenia treningów, itp.
Napisano Ponad rok temu
Witam
możecie coś napisac o tym stylu aikido czym rózni sie od YOSHINKAN a jakie sa podobienstwa kto jest szefem szkoły itd itp
podobno to bardzo relana skuteczna odmiana akikido rózniąca się od innych stylów aikido
na stronie jest równiez forum
Pozdrawiam ;-)
Łoje je jej.. to się porobiło.
Primo, powyżej przedstawiłeś link nie do strony Seiseikai Aikido, ale link do dojo gdzie się trenuje Seiseikai Aikido, wbrew pozorom to jest różnica ;-) .
Odpowiadając na pytanie a propos szefostwa, to nad Polską pieczę sprawuje Matsuo Masazumi Shihan, którego to seminaria reklamuję w dziale Aikido.
Co do różnic wypowiem się później.
Kurczę, początek tematu źle sformułowany i wsio naprawiać trza.
...podobno to bardzo relana skuteczna odmiana akikido rózniąca się od innych stylów aikido...
Tak o sobie mówią, ale robią to samo, co w innych stylach aikido. Różnice są kosmetyczne i zupełnie nieistotne z punktu widzenia skuteczności, realności i takich tam...
Zresztą, na przywołanej przez Ciebie stronie, w dziale "multimedia" jest filmik pt. "Self defense", który wiele wyjaśnia.
oj czepiacie sie, byla balacha? byla, to skuteczne aikido jest
Sprostowanie: tamten filmik nie jest podpisany Yoshinkan Seiseikai!, to prywatny filmik dojo, który się nie firmuje przynależnością stylową w czasie trwania filmiku,;] wiem wiem, niby per analogiam ale podpisany Yoshinkan to on nie jest.
Zresztą jak widać, to chłopaki są jeszcze na poziomie kiedy im się wydaje że i taki atak i tak wykonana technika znajdują realne zastosowanie, ale cóż, potrenują... zrozumieją... ;-) dlatego prosze by się nie pastwić zbytnio nad filmikiem. Ale i tak plus za starania:)
Echh.. ja nie mam tyle cierpliwości by dyskutwać z Tobą na temat skuteczności w Aikido Akahige, ani wiedzy coby prowadzić rozbudowaną konwersację na temat np. metod treningowych, ale chętnie podejmę rękawicę chociażby na chwilkę
Nie migaj się! ;-)jesli nie widzisz roznic to pisanie nie ma sensu,
Napisałem wyraźnie, że różnic nie ma, trudno więc zobaczyć coś, czego nie ma ( liczba atemi w technice, czy ostre napieprzanie "przeciwnikiem", który tylko udaje, że atakuje, nie ma tu nic do rzeczy). Ale byłem ciekaw Twojego zdania, jakichś konkretów dotyczących metod nauczania, metod treningowych, sposobów prowadzenia treningów, itp.
Zacznijmy od "skuteczności". Na seminariach prowadzonych przez Matsuo Shihan głównie uwagę przykłada się do technicznej strony Aikido* koncentrując się na rozwoju Aikido, a nie jego całkowitym skutecznym zastosowaniu. Kto zawita na takie seminarium dużo będzie się uczył technik egzaminacyjnych tych "niuansów" które robią różnicę, i na pewno zauważy że dużą uwagę przykłada się do ataków chwytanych (bardzo, bardzo rzadko występujących w naturze) mających na celu naukę rozbalansowania uke.
Większą różnicę natomiast widać w poszczególnych dojo na treningach. Kilku instruktorów prowadzących zajęcia w dojo Yoshinkan Seiseikai zaczynało od trenowania Shodukan Aikido (nawet to forum pamięta te czasy:)), gdzie ogromną role odgrywała dynamika i rozwój fizyczny (elementy które wg mnie prawie całkowicie dzisiaj już zanikły w Aikido), tam też instruktorzy mieli styczność z pracą w ochronie między innymi imprez masowych, przez co bardziej obiektywnie spogląda się na "skuteczność Aikido".
Odnosząc się do większej skuteczności, czy realności zwał jak zwał, Yoshinkanu (Seiseikai to tak naprawdę Yoshinkan), od np Aikikaiu, to jest to bzdura totalna;]. Osobiście trenowałem z ludźmi z Aikikaiu którzy Aikido traktowali jak balet, ale z takim trenowaniem typu "nice and gently" spotkałem się również w Yoshinkanie, ostatecznie i tak wszystko zależny od człowieka.
Nie zapominajmy że dobry marketing jest dźwignią sukcesu;]
Nawiązując do metod treningowych, nauczania czy sposobu prowadzenia treningu. To wszystko przynajmniej z tego co ja obserwuję u nas w organizacji jest zależne od instruktora, bo jak powszechnie wiadomo ilu aikidoków, tyle odmian aikido:)
Dla zainteresowanych to tutaj znajdziecie linki do najstarszych dojo na trenie Górnego Śląska, gdzie zaczynało i ciągle się trenuje Yoshinkan Seiseikai:[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrowienia dla wszystkich stylów Aikido ;-)
Napisano Ponad rok temu
nie chce sie wypowiadac nt. tego akurat filmu na YT ale moim zdaniem roznice sa ogromne. Mam pewne jednostkowe doswiadczenia sparringowe z yoshinkan i innymi aikidokami.Różnice są kosmetyczne i zupełnie nieistotne z punktu widzenia skuteczności, realności i takich tam...
Mógłbyś rozwinąć?, może miałem przyjemność
Napisano Ponad rok temu
Nie bede sie rozwijal nt. metod nauczania, treningu itd. bo nie trenowalem aktywnie aikido.Ale byłem ciekaw Twojego zdania, jakichś konkretów dotyczących metod nauczania, metod treningowych, sposobów prowadzenia treningów, itp.
Jak odbiorca technik/sparringpartner uwazam ze yoshinkan jest bardziej liniowe, przywiazuje wieksza wage do atemi, atemi sa bardziej rozbudowane, techniki maja tez lepsza strukture/wbudowane rozne fail safe mechanizmy bardzo malo znalazlem luk i roznorakich otwarc podczas wykonywania techiniki, ktore widze np czesto w aikikai. Chlopak ktorego znalem z yoshinkan mial tez historie udanych obron przed nozem na ulicy.
Nie sparowalem z kazdym uczniem w kazdej szkole, byc moze po porstu ten jeden kolega byl wybitny.
inne moje doswiadczenia z innymi aikidokami byly delikatnie mowiac srednie.
Nazwisk nie bedzie sorry:) najlepiej przekonac sie osobiscie - ja uwazam ze roznice sa i ze warto samemu sprawdzic.
Napisano Ponad rok temu
jednak po kolei
[quote name="budo_Słabiutki"]
na stronie jest równiez forum [/quote]
Tak to racja , że to nie jedyny seiseikai w Polsce ponieważ strona polskiej federacji to ysap.pl gdzie można dowiedzieć się o założycielach itd.. Seiseikai w Polsce zostało założone niedawno bo kilka lat temu. Jednak seimeikan.pl to największa szkoła seiseikai aikido licząca ponad 250 studentów trenujących na 5 dojach. Główny instruktor tej szkoły jest najstarszym i najbardziej doświadczonym w sztukach i sportach walki z pośród instruktorów yoshinkan. Pierwsze artykuły o nim pisałem 1988r przy okazji olimpiady w Seulu, a więc na wiele lat zanim obecni instruktorzy zajęli się yoshinkanem. Zanim otworzył swoją szkołę trenował między innymi judo, jujitsu i był przez 10 lat zawodnikiem czym nie może pochwalić się żaden inny instruktor przypisywany do yoshinakn czy seiseikai. Dzięki niemu dziś możemy poznać czym jest seiseikai aikido czytając ciąg artykułów w magazynie "Sztuki Walki", przeprowadził on również kilka seminariów na terenie Polski dla osób z Aikikai oraz innych SW. W mojej ocenie przedstawienie szkoły Seimeikan jako seiseikai aikido nie jest błędem ponieważ wiemy o seiseikai tylko dzięki tej szkole.
[quote name="budo_Akahige"]
Tak o sobie mówią, ale robią to samo, co w innych stylach aikido. Różnice są kosmetyczne i zupełnie nieistotne z punktu widzenia skuteczności, realności i takich tam... [/quote]
To fałszywa ocena świadcząca o twojej nieznajomości stylu.
Po pierwsze sam fakt istnienia trzeciego rodzaju techniki "osae san" jest już wielką różnicą tym bardziej biorąc pod uwagę, że we wszystkich pozostałych stylach aikido występują jedynie : omote/ura lub osae ichi/ni. Różnice widać również w podstawowych technikach oraz w kihon dosa gdzie w yoshinkan aby wykonać elementy takie jak choćby shumatsu dose partner musi współpracować podczas gdy w seiseikai to wykonujący musi obrócić partnera ruchem ramion. I różnice w technikach zaawansowanych widoczne gołym okiem laika , a wynika to z faktu , że stwórca seiseikai Kyoyuki Terada miał wysoki stopień w judo i goshinjutsu. Dzięki temu w technikach seiseikai widzimy wiele kontroli w parterze, dźwigni duszeń itp. nie występujących w yoshinkan.
[quote name="budo_Akahige"] Zresztą, na przywołanej przez Ciebie stronie, w dziale "multimedia" jest filmik pt. "Self defense", który wiele wyjaśnia.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [/quote]
Ten film nic nie wyjaśnia. Przedstawia on tylko podstawowe techniki samoobrony pokazując bardzo dokładnie atak i wykonanie. Instruktor Seimeikan od kilku lat prowadzi systematycznie szkolenia z zakresu samoobrony w mojej ocenia właśnie dlatego powstał ten film. Nie trzeba dużo szukać aby zobaczyć filmy prezentujące seminaria lub sam styl seiseikai.
Teraz odniosę się do osoby , która z wypowiedzi i to nie tylko w tym temacie przedstawia się jako ekspert w dziedzinie. Znam tego pana nie osobiście ale personalnie, wiem również kim jest oraz jaki poziom znajomości aikido reprezentuje.
[quote name="budo_Kiod"] Łoje je jej.. to się porobiło.
………
Kurczę, początek tematu źle sformułowany i wsio naprawiać trza.[/quote]
Trzy krotnie prowadziłem wywiad z Matsuo Sensei i ani razu nie zachował on się jak osoba stojąca nad resztą powinieneś brać z niego przykład. A nawet nie należysz do ścisłej grupy instruktorów ysap.
Niezły wstęp ….
[quote name="budo_Kiod"] Zresztą jak widać, to chłopaki są jeszcze na poziomie kiedy im się wydaje że i taki atak i tak wykonana technika znajdują realne zastosowanie, ale cóż, potrenują... zrozumieją... ;-) [/quote]
Najlepiej jest się po kimś przejechać aby pokazać jakim się jest fighter. Dużo trudniej już jest przedstawić swoje umiejętności pokazując je innym.
W mojej ocenie film prezentuje hipotetyczne ataki z zaskoczenia może wykonywane przez osoby , które nigdy nikogo nie zaatakowały więc pozbawione doświadczenia bandyty. Film przedstawia ewentualnym zainteresowanym możliwości realizmu w otoczeniu z jakimi mogą się zetknąć z bardzo dobrymi i skutecznymi technikami goshijutsu czy kaju kempo.
Zacznę od pytania :
- ile lat kolega walczył na zawodach ?
- albo na ringu ?
- no to może w klatce ?
Brak twojej podstawowej wiedzy jest rażący , a wiem co mówię bo to moja praca.
Po pierwsze zwróćcie uwagę, na fakt iż film jest wykonany amatorsko to nie Hollywod gdzie pewnie ataki by śmigały.
Po drugie znajdźcie w sieci drugi taki filmik przedstawiający realne sytuacje samoobrony … zazwyczaj mamy do czynienia z jedną techniką lub długim omawianiem technik.
Po kolejne jest faktem, że 99% ataków na ulicy wygląda właśnie tak jak na tym filmie. Każdy kto pracował w interwencji zgodzi się ze mną. Twierdzenie, że na ulicy ludzie atakują jak Jack Chan, Wilson czy Moreira to zakrawa na kpinę. Kto brał udział w realnej walce wie , że to szamotanina niczym nie przypominająca pojedynków z kina akcji czy szczytów bjj.
Kolejna sprawa znowu dotyczy się elementarnej wiedzy na temat technik samoobrony, interwencji, czy zawodów np.: mma.
Rzeczywiście ataki w mma wyglądają inaczej ale to konfrontacja dwóch zawodników.
Techniki interwencyjne charakteryzują się tym, że my inicjujemy atak na oponęta w celu unieszkodliwienia go i skucia.
Techniki samoobrony charakteryzują się tym , że jesteśmy zaatakowani z zaskoczenia czyli tak jak prezentuje film.
Inne ataki, które być może miał na myśli Kiod każdy szanujący się instruktor samoobrony skomentuje maksymą , że gdy widzimy atak to uciekajmy.
Proponuje Kiod zapisać się na kurs samoobrony , a potem wypowiadać …
[quote name="budo_Kiod"]Na seminariach prowadzonych przez Matsuo Shihan ………
zauważy że dużą uwagę przykłada się do ataków chwytanych (bardzo, bardzo rzadko występujących w naturze) mających na celu naukę rozbalansowania uke.[/quote]
Przepraszam ale to totalne brednie od dwóch lat jestem na każdym seminarium z Matsuo Sensei i ataki "chwytane" to jakieś 20% trenowanych technik gdybyś szanowny Kiodzie starał się wytrzymać całe seminaria, a nie zaliczał pół dnia z 4 dni to nie opowiadałbyś takich bzdur.
Po drugie najczęściej występujące ataki w "naturze" to złapania za szmaty itp.
[quote name="budo_Kiod"] Na seminariach prowadzonych przez Matsuo Shihan głównie uwagę przykłada się do technicznej strony Aikido* koncentrując się na rozwoju Aikido, a nie jego całkowitym skutecznym zastosowaniu. Kto zawita na takie seminarium dużo będzie się uczył technik egzaminacyjnych[/quote]
Krótko do każdego kto trenuje SW i jest na tym forum , jeżeli przykładacie uwagę do technicznej strony wykonywania swoich technik to koncentrujecie się na rozwoju tego co trenujecie czy doskonalicie skuteczność techniki…?
Takie stwierdzenia pokazują Kiod , że nie jesteś partnerem do dyskusji, a to co mówisz to bzdury mające chyba jedynie na celu wywarcie wrażenia na innych. Kolego przez kilka lat obserwuje twoje wpisy na tym forum i czasem brak mi słów. Ja nie mogę pozwolić sobie na wypowiedzenia czegoś co nie jest sprawdzone tymczasem ty piszesz co ci "ślina na język przyniesie".
[quote name="budo_Kiod"] Kilku instruktorów prowadzących zajęcia w dojo Yoshinkan Seiseikai zaczynało od trenowania Shodukan Aikido [/quote]
Ja pozwoliłem sobie na sprawdzenie tej opinii i okazało się , że to prawda tylko, że fakt polegający na ich zdobywaniu doświadczenia jest taki, że w shudokan aikido zaczynali od razu od 1 dana nie przechodząc całej drogi od podstawowego stopnia nie mając również w żadnym innym stylu 1 dan, który mógłby być poddany weryfikacji. Jest to jedyna grupa instruktorów aikido w Polsce , która tak zaczynała. Ile lat trenował każdy z was aby osiągnąć swój stopień i ile potu i wysiłku was to kosztowało … czy zatem w takiej sytuacji można mówić o bogatym doświadczeniu ? oceńcie sami.
Używaj odpowiednich argumentów jeśli chcesz kogoś zarekomendować, a jak nie potrafisz to siedź cicho.
[quote name="budo_Kiod"] instruktorzy mieli styczność z pracą w ochronie między innymi imprez masowych, przez co bardziej obiektywnie spogląda się na "skuteczność Aikido".[/quote]
Według mojej wiedzy , która jest dostępna w rejestrach firm i KRS to nie szło im za dobrze czego efektem była likwidacja firmy.
Z drugiej strony jeżeli według ciebie fakt , że ktoś pracował w firmie ochroniarskiej ma świadczyć na korzyść jego umiejętności i nabytych doświadczeń to ….. pozostawiam to ocenie wszystkich , którzy mają na swoich treningach pracowników firm ochrony. Bądź prowadzą szkolenia dla takich firm.
[quote name="budo_Kiod"] Nawiązując do metod treningowych, nauczania czy sposobu prowadzenia treningu. To wszystko przynajmniej z tego co ja obserwuję u nas w organizacji jest zależne od instruktora[/quote]
To kolejna opinia wygłoszona na podstawie bo tak mi się wydaje.
Podczas jednego z wywiadów z Matsuo Sensei przedstawił mi wizję Kyoyiki Terady według, której jeżeli mówi się o seiseikai to jest jeden sposób nauczania jednak aby go poznać należy jak najwięcej czasu spędzać na treningach ze swoim nauczycielem czego pan Kiod nie robi ale uznaje , że ma prawo do wypowiedzi i oceny innych instruktorów seiseikai. W wywiadach najbardziej chwalony przez Matsuo Masazumi jest instruktor szkoły Seimseikan , który nie tylko trenuje w Polsce ale i spędza prawie 2 miesiące w roku pod jego okiem w Japonii i innych krajach, w których prowadzi seminaria. Co stanowi potwierdzenie pierwszej wypowiedzi Słabiutki-ego dotyczącej najbardziej kompetentnego dojo seiseikai w Polsce.
[quote name="budo_Kiod"] Dla zainteresowanych to tutaj znajdziecie linki do najstarszych dojo na trenie Górnego Śląska, gdzie zaczynało i ciągle się trenuje Yoshinkan Seiseikai[/quote]
Kolejna nie sprawdzona informacja, która dyskredytuje cię jako osobę zdolną do dyskusji.
Yoshinkan aikido w Polsce powstało dzięki panom Piotr Gołąb i Aleksander Nawrat po 90r.
Pierwsze oficjalnie zarejestrowane dojo yoshinkan w Polsce to Koyokan należące do Nawrata, który stworzył do dziś działającą federację YAP (Yoshinkai Aikido Polska) więc dla zainteresowanych jeżeli szukacie najstarszych dojo yoshinkan w Polsce to szukacie YAP pod kierunkiem Shihan Hiromoshi Nagano 7 dan AYF , który jest również patronem yoshinkan w Polsce i był pierwszym z mistrzów yoshinkan , który przyjechał do Polski.
Jeżeli mówimy o yoshinkan seiseikai aikido to powstało ono w Polsce oficjalnie dopiero w 2008r , a nie oficjalnie w 2007r. Najstarsze i wszystkie doja znajdziecie na stronie polskiej federacji seiseikai ysap.pl.
Moja wypowiedź jest długa ale chciałem przedstawić fakty biorąc pod uwagę dowody i ogólnie znane definicje , a nie na podstawie niedomówień i oskarżeń.
Jako dziennikarz pozostaje obiektywny ale czasami nie mogę znieść faktu , że jedni , którzy nie posiadają wystarczającego doświadczenia czy wiedzy z zazdrości oczerniają innych, którzy starają się robić coś więcej niż tylko trenując lub prowadząc treningi.
Świat, w tym Polska również jest bardzo duża i może pomieścić każdego kto chce trenować i uczyć.
Pozdrawiam wszystkich
Napisano Ponad rok temu
Kurihama, to twoj pierwszy post, ale skoro czytasz forum juz kilka lat to powinienes wiedziec ze ataki osobiste sa niedozwolone. Pisz dokladnie na temat ktory jest dyskutowany a nie opisuj cech osobistych Kioda. Jesli nie dasz rady, to po prostu nic nie pisz.
To jest oficjalne ostrzezenie :twisted:
mod off
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie seminarium Seiseikai było całkiem ciekawym doświadczeniem dla moich studentów również i napewno niedługo ponowię spotkanie z sensei Sebastianem
Napisano Ponad rok temu
Secundo to forum potraktuj jako źródło informacji opiniotwórcze, a nie wychodek do wylewania swej żółci i frustracji na bogu ducha mnie winnego.
Tertio póki swej persony "zacnej" nie ujawnisz, nie godnyś do mnie oceniania, ani tym prędzej pouczania, zważywszy na fakt iż insynuujesz znajomość mnie.
[quote name="budo_Kurihama"]Jednak seimeikan.. Główny instruktor tej szkoły jest najstarszym i najbardziej doświadczonym w sztukach i sportach walki z pośród instruktorów yoshinkan.[/quote]
Może to i prawda, może i nie, nie wiem nie dbam o to i nic mi do tego.
Ale fakt jest taki że kiedy Rafał Wilk, Kamil Krzemiński, Sylwia Wilk, Sławomir Janowicz, Grzegorz Krzywicki, Gniewomi Samonczuk, Michał Gajda no i moja skormna osoba dokonywaliśmy przewrotu Yoshinkanowskiego na Ukrainie, sprowadzając Yoshinkan Seiseikai do Polski
Sebastian latał po macie na Aikido jeszcze z białym pasem ;-)
No i że po co przytaczasz postać Sebastiana?, tzn gdzie wcześniej o nim była mowa, ja czegoś to nie kaput.. aaa że niby kryptoreklama..
[quote]W mojej ocenie przedstawienie szkoły Seimeikan jako seiseikai aikido nie jest błędem[/quote]
YO MAN!, nareszcie się w czymś zgadzamy! nie ma źle, stracony do końca nie jesteś!
[quote name="budo_Kurihama"]
[quote name="budo_Akahige"]
Tak o sobie mówią, ale robią to samo, co w innych stylach aikido. Różnice są kosmetyczne i zupełnie nieistotne z punktu widzenia skuteczności, realności i takich tam... [/quote]
To fałszywa ocena świadcząca o twojej nieznajomości stylu.
Po pierwsze sam fakt istnienia trzeciego rodzaju techniki "osae san" jest już wielką różnicą tym bardziej biorąc pod uwagę, że we wszystkich pozostałych stylach aikido występują jedynie : omote/ura lub osae ichi/ni. Różnice widać również w podstawowych technikach oraz w kihon dosa gdzie w yoshinkan aby wykonać elementy takie jak choćby shumatsu dose partner musi współpracować podczas gdy w seiseikai to wykonujący musi obrócić partnera ruchem ramion. I różnice w technikach zaawansowanych widoczne gołym okiem laika , a wynika to z faktu , że stwórca seiseikai Kyoyuki Terada miał wysoki stopień w judo i goshinjutsu. Dzięki temu w technikach seiseikai widzimy wiele kontroli w parterze, dźwigni duszeń itp. nie występujących w yoshinkan.
[/quote]
No nie rób wiochy Ziomku Seiseikanowski a skąd Akahige niby ma znać ten sty?;] jeydnie z video które oglądał..
Akahige spogląda kompleksowo na to co widzi, nie koncentruje się na poszczególnych technikach, ale na metodologii i całokształcie którego Ty jeszcze nie ogarniasz. (Tzn. tak mi się wydaje Akahige, jeżeli coś przeinaczyłem to sorry resory ;-) )
[quote name="budo_Akahige"] Zresztą, na przywołanej przez Ciebie stronie, w dziale "multimedia" jest filmik pt. "Self defense", który wiele wyjaśnia.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników][/quote]
Ten film nic nie wyjaśnia. Przedstawia on tylko podstawowe techniki samoobrony pokazując bardzo dokładnie atak i wykonanie. Instruktor Seimeikan od kilku lat prowadzi systematycznie szkolenia z zakresu samoobrony w mojej ocenia właśnie dlatego powstał ten film. Nie trzeba dużo szukać aby zobaczyć filmy prezentujące seminaria lub sam styl seiseikai.
[/quote]
Proszę, błagam nie pogrążaj osób na których Ci zależy! Tutaj na forum naprawdę znajdują się starzy wyjadacze i taki filmik na śniadanie zjedzą. Ja wcześniej chciałem zawczasu obciąć zwyczajnie ten wątek, tak coby czasem ten filmik nie był kojarzony z moim dojo, a Ty na złość mnie brniesz w to dalej!
[quote]Teraz odniosę się do osoby , która z wypowiedzi i to nie tylko w tym temacie przedstawia się jako ekspert w dziedzinie. Znam tego pana nie osobiście ale personalnie, wiem również kim jest oraz jaki poziom znajomości aikido reprezentuje. [/quote]
Waś Mość mi aż nadto pochlebiasz!, jam jeno skromny człek zwyczajnie goniący jutro i robiący swoje, ale skoro ma sława prześciga własny cień, pozostaje ino pokornie i w zadumie przyjąć Pana jakże znamienitą ocenę mej skromnej osoby.
………
Trzy krotnie prowadziłem wywiad z Matsuo Sensei i ani razu nie zachował on się jak osoba stojąca nad resztą powinieneś brać z niego przykład.
[/quote]
Ty chyba w tej gazecie gdzie "niby" pracujesz to się grafiką zajmujesz, bo albo tak z czytaniem ze zrozumieniem u Ciebie na bakier,albo jesteś tak krótkowzroczny i swej obłudy nie dostrzegasz, a raczej belki w oku swoim.
Wjeżdżasz na forum i ni stad ni zowąd zaczynasz po mnie jeździć jak po burej suce, zupełnie bez powodu, bo ani nikogo wcześniej nie uraziłem, ani obrazić nie miałem zamiaru i Ty mnie pouczasz?. Nawet się przedstawić nie omieszkałeś...więc to raczej przykład z Matsuo Sensei Ty brać przykład powinieneś.
[quote][quote name="budo_Kurihama"]
………
Trzy krotnie prowadziłem wywiad z Matsuo Sensei i ani razu nie zachował on się jak osoba stojąca nad resztą powinieneś brać z niego przykład. A nawet nie należysz do ścisłej grupy instruktorów ysap.
Niezły wstęp ….
[/quote]A nawet nie należysz do ścisłej grupy instruktorów ysap. [/quote]
Za krótki jesteś coby mi pisać gdzie należę, a gdzie nie.. i nie zapominaj że to dzięki osobom wymienionym na początku tego postu i miedzy innymi mnie, możesz trenować Seiseikai u siebie w dojo.
[quote]Zacznę od pytania :
- ile lat kolega walczył na zawodach ?
- albo na ringu ?
- no to może w klatce ? [/quote]
Se jaja robisz? jesteśmy na forum Aikido, piszemy o Seiseikai Yoshinkan Aikido, hallloooo! w aikido nie ma sparingów, zamiast ringu jest mata, czasami tatami i nie ma klateku. Łojeju, to teraz dopiero poleciałeś po bandzie, brak kardynalnej wiedzy, ale tego od grafika wymagac nie będziemy ;-)
[quote]Brak twojej podstawowej wiedzy jest rażący , a wiem co mówię bo to moja praca. [/quote]
Nie przedstawiłeś się z imienia i nazwiska, jak ustaliłem to jesteś grafikiem w tej gazetce, dlatego zgadzam się z Tobą i przyznaję że zdjęć to ja obrabiać nie potrafię
[quote]Brak twojej podstawowej wiedzy jest rażący , a wiem co mówię bo to moja praca.
Po pierwsze zwróćcie uwagę, na fakt iż film jest wykonany amatorsko to nie Hollywod gdzie pewnie ataki by śmigały.
Po drugie znajdźcie w sieci drugi taki filmik przedstawiający realne sytuacje samoobrony … zazwyczaj mamy do czynienia z jedną techniką lub długim omawianiem technik.
Po kolejne jest faktem, że 99% ataków na ulicy wygląda właśnie tak jak na tym filmie. Każdy kto pracował w interwencji zgodzi się ze mną. Twierdzenie, że na ulicy ludzie atakują jak Jack Chan, Wilson czy Moreira to zakrawa na kpinę. Kto brał udział w realnej walce wie , że to szamotanina niczym nie przypominająca pojedynków z kina akcji czy szczytów bjj.
Kolejna sprawa znowu dotyczy się elementarnej wiedzy na temat technik samoobrony, interwencji, czy zawodów np.: mma.
Rzeczywiście ataki w mma wyglądają inaczej ale to konfrontacja dwóch zawodników.
Techniki interwencyjne charakteryzują się tym, że my inicjujemy atak na oponęta w celu unieszkodliwienia go i skucia.
Techniki samoobrony charakteryzują się tym , że jesteśmy zaatakowani z zaskoczenia czyli tak jak prezentuje film. [/quote]
Nie prowokuj mnie do oceniania tego filmiku, naprawdę nie chcę robić antyreklamy Sebastianowi...
Jeżli dalej będziesz, będziecie podtrzymywali swoje zdanie, to proponuję umieścić filmik w dziale "Filmy, filmiki, pokazy" podpisać to co jest na końcu filmiku tzn, "bo liczy się skuteczność i prawdziwe warunki" i poczekać na reakcję Vortalowiczów. Skoroś takiś chojrak, to wiesz zapewne że prawdziwa sztuka krytyki się nie boi...
[quote]Inne ataki, które być może miał na myśli Kiod każdy szanujący się instruktor samoobrony skomentuje maksymą , że gdy widzimy atak to uciekajmy.[/quote]
Jasne, a za to aikidocki insturktor skomentuje maksymą "trzymaj wysoko swooje centrum i pokładaj nadzieję w koku ho"..;]
Prawda jest taka że każdy szanujący się instruktor samoobrony nie będzie dzielił ataków, tylko od razu pouczy że w przypadku zagrożenia trza brać nogi za pas, niczym by Ciebie czorty pierońskie ścigały.
Mi chodziło zwyczajnie o to że ataki primo nie dochodzą, secundo, są wykonywane na 60 % możliwości.
[quote]Przepraszam ale to totalne brednie od dwóch lat jestem na każdym seminarium z Matsuo Sensei i ataki "chwytane" to jakieś 20% trenowanych technik[/quote]
A nie chwytane to niby jakie?, shomen tsuki,uchi i yokomen policz se Waść ile to niechwytane mogą stanowić w odniesieni do całości?
[quote]Kiodzie starał się wytrzymać całe seminaria, a nie zaliczał pół dnia z 4 dni to nie opowiadałbyś takich bzdur. [/quote]
Ty polaczku zawistny. nie przedstawisz się, folgujesz sobie na lewo i prawo i śmiesz mi wypominać ile na seminarium jestem? ja już znam takeigo jednego co to innym zawistnie liczy i czeka tylko coby donieść, wykorzystać. Patrz na siebie to i w tym kraju będzie lepiej, a jak patrzysz na innych to życz im dobrze, a jak nie to nie wtrącaj się wcale.
Zawiść wszędzie się spotka i na studiach i w pracy i na Aikido... ale wiedz że ja od takich ludzi się stronić staram i zawsze baczenie mam, a jak i trzeba to wprost wygarnę co myślę, bo przez taka zawiść ludzką jaką sobą prezentujesz jesteśmy w tyle za zachodem.
[quote name="budo_Kiod"] Na seminariach prowadzonych przez Matsuo Shihan głównie uwagę przykłada się do technicznej strony Aikido* koncentrując się na rozwoju Aikido, a nie jego całkowitym skutecznym zastosowaniu. Kto zawita na takie seminarium dużo będzie się uczył technik egzaminacyjnych[/quote]
Krótko do każdego kto trenuje SW i jest na tym forum , jeżeli przykładacie uwagę do technicznej strony wykonywania swoich technik to koncentrujecie się na rozwoju tego co trenujecie czy doskonalicie skuteczność techniki…?
Takie stwierdzenia pokazują Kiod , że nie jesteś partnerem do dyskusji, a to co mówisz to bzdury mające chyba jedynie na celu wywarcie wrażenia na innych.
[/quote]
Na jakim poziomie jesteś? zdałeś na danika i oświecenia doznałeś? zrozum człeku małej wiary że w Aikido bardzo często jest tak że doskonalenie techniki nie jest tożsame z możliwością wykorzystania jej skutecznie w realnym starciu. Aikido czasami w odniesieniu do niektórych technik jest po prostu sztuką dla samej siebie, nie zawsze ukierunkowanej na skuteczność.
[quote]Używaj odpowiednich argumentów jeśli chcesz kogoś zarekomendować, a jak nie potrafisz to siedź cicho. [/quote]
Za to "siedź cicho", ten bezpardonowy atak, niczym uzasadniony na moją osobę już ja sobie Ciebie wypożyczę na najbliższym seminarium na kilka technik.
[quote]..ale uznaje , że ma prawo do wypowiedzi i oceny innych instruktorów seiseikai.[/quote]
Gdzie Ty ... (naprawdę się powstrzymuję) wcześniej kogokolwiek oceniałem? Ślepyś, niedowład pewnych części ciała zstąpił na Ciebie niczym oświecenie Dziadka po pierwszym egzaminie na 8 kyu? Napisz mi gdzie kogokolwiek wcześniej oceniałem?
Ale nie przeczę że uzurpuję sobie prawo do oceniania instruktorów z mniejszym doświadczeniem i krótszym stażem w Aikido ode mnie, a to że jedynie Rafał, Kamil, Sławek i Sylwia w chwili obecnej są osobami które trenują dłużej, ja nic nie poradzę...
[quote]Yoshinkan aikido w Polsce powstało dzięki panom Piotr Gołąb i Aleksander Nawrat po 90r. [/quote]
Jak by to powiedział klasyk którego bym parafrazował, gdyby chciał być wredny chamski, prostolinijny "gówno wiesz, a dupę widziałeś", na szczęście taki nei jestem i tego osobiście nie sparafrazuję.
Dzięki Olkowi i Piotrowi powstał w Polsce Shudokan, sam Yoshinkan był natomiast sprowadzany przez instruktorów których ani Ty nie będziesz kojarzył, ani oni Ciebie tym bardziej.
[quote name="budo_Kiod"] Dla zainteresowanych to tutaj znajdziecie linki do najstarszych dojo na trenie Górnego Śląska, gdzie zaczynało i ciągle się trenuje Yoshinkan Seiseikai[/quote]
Kolejna nie sprawdzona informacja, która dyskredytuje cię jako osobę zdolną do dyskusji.
Yoshinkan aikido w Polsce powstało dzięki panom Piotr Gołąb i Aleksander Nawrat po 90r.
Pierwsze oficjalnie zarejestrowane dojo yoshinkan w Polsce to Koyokan należące do Nawrata, który stworzył do dziś działającą federację YAP (Yoshinkai Aikido Polska) więc dla zainteresowanych jeżeli szukacie najstarszych dojo yoshinkan w Polsce to szukacie YAP pod kierunkiem Shihan Hiromoshi Nagano 7 dan AYF , który jest również patronem yoshinkan w Polsce i był pierwszym z mistrzów yoshinkan , który przyjechał do Polski.
Jeżeli mówimy o yoshinkan seiseikai aikido to powstało ono w Polsce oficjalnie dopiero w 2008r , a nie oficjalnie w 2007r. Najstarsze i wszystkie doja znajdziecie na stronie polskiej federacji seiseikai ysap.pl.
[/quote]
Ani wnioskowanie z logiki nie zdało egzaminy, fundamentalna wiedza o zbiorach z matematyki również nie została wykorzystana.
Napisałem najstarsze dojo gdzie zaczynało i trenuje się Yoshinkan Seiseikai. Nie sam Yoshinkan tylko Yoshinkan Seiseikai. U Olka w organizacji nigdy się Seiseikai nie trenowało u Grzegorza Krzywickiego się nie trenuje, proste i logiczne, jak widac jednak nie dla wszystkich ;-)
Posłuchaj mnie mości Kurihama ja Ci żadnej krzywdy nie wyrządziłem, świadom na pewno!, wjeżdżasz na forum mordę sobie mą osobą wycierasz, zarzucasz niekompetencje, a ujawnić się nie raczysz. Jakże się to godzi ja się wprost zapytam?! Jeżeli przesadziłem czasami to wiedz że to w afekcie czynione było, bom nie zwykł do takiego traktowania, ale bacz na to że mój język jeszcze ostrzejszym być może, gdy na próbą mą cierpliwość wystawiać się będzie.
I zagrajmy w otwarte karty. Sebastian albo sam przegląda to forum, albo Piotrek go o postach informuje ( ;-) ). W chwili obecnej ponieważ biegłyś niebywale jest w pewnych wątkach z życia Sebastiana (jeżeli sam nie jesteś Sebastianem) wychodzę z założenia że Sebastian wie o tym "ataku" na moją personę, być może brał udział w pisaniu postu, bądź go sam napisał i przekazał do przesłania właśnie Tobie. Dlatego afront uczyniony mojej osobie przez Ciebie, uznaję uczyniony również przez Sebastian całkowicie bez powodu. Moi uczniowie nie szkalują żadnych instruktorów z innych dojo i utrzymania takiej samej dyscypliny w dojo życzyłbym sobie od innych instruktorów.
Kurihama, żywię nadzieję że w następnym poście się raczysz ujawnić a nie występować incognito będziesz. Jeżeli obawiasz się wystawienia swej osoby na publiczne palcem wytykanie, informacje ze swoimi danymi prześlij mi proszę na priv lub na maila, skoro SW jak twierdzisz trenujesz, to pewnego zachowania również oczekiwać od Ciebie można.
Szczepan sorry za formę posta, bo wiem że nie wypada, ale pewnych rzeczy się zwyczajnie nie da przemilczeć.
Napisano Ponad rok temu
Akira Ciebie akurat pamiętam i treningi w "Stokrotce" i u Kamila i u Rafała ;-) To w dużym stopniu dzięki Tobie mam dobre zdanie o Aikikai, bo niby Yoshinkan, Shudokan i Aikikai to różne style , ale przy trenowaniu z ludźmi reprezentującymi odpowidni poziom i ducha, różnice w bardzo wielkim stopniu się zacierają . Boli, natomiast to że mnie źle zrozumiałeś.Kiod twierdzi ze wszyszcy, których spotkał w aikikai to baletmistrze no cóż widać nie pamięta każdego;)
Napisałem:
Powyżej skrytykowałem niektóre zachowania które dostrzegłem i na Yoshinkanie i w Aikikaiu. Zwróć uwagę że nie wywyższam żadnego stylu, a wszystko co chciałem przekazać pozytywnego o aikido zawarłem w słowach "wszystko zalezy od cżłowieka" ;-)Osobiście trenowałem z ludźmi z Aikikaiu którzy Aikido traktowali jak balet, ale z takim trenowaniem typu "nice and gently" spotkałem się również w Yoshinkanie, ostatecznie i tak wszystko zależny od człowieka.
pozdrawiam serdecznie!
Napisano Ponad rok temu
Nie trenuję seiseikai ani nie jestem związany z jaką kol wiek szkoła czy dojo.
Jedyna rzecz jaka mnie interesuje to polska szabla.
Informację na temat instruktorów są dostępne w sieci ,a przede wszystkim w archiwach magazynów sportowych, które znajdują się w bibliotekach.
W moim poście nie wymieniłem żadnego nazwiska.
Ustalenie, że jestem grafikiem jest po prostu śmieszne.
Moje artykuły najczęściej są w dodatkach sportowych w Wyborczej.
Twoja wypowiedź jest bardzo chamska i można ją podsumować krótko starym polskim powiedzeniem :
"uderz w stół , a nożyce się odezwą"
Nie jesteś partnerem do dyskusji.
Drogi administratorze mam nadzieję, że na moim upomnieniu się nie skończy.
Oddaje pole w tym temacie usuwając się przed krzykaczami.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bushido
- Ponad rok temu
-
statystyki dot. Aikido
- Ponad rok temu
-
Wodzu - 3dan :)
- Ponad rok temu