jakie filmy instruktazowe z noza ?
Napisano Ponad rok temu
niewiem czy temat juz byl ale jakby co to jakie polecacie filmy zeby poogladac pomiedzy treningami i podlapac jakies sensowne akcje. Mam Vunaka i Cucciego ten pierwszy pokazuje bajkowe techniki drugi jeszcze gorzej
Pozdrawiam
Lukew
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
podstawy szermierki sportowej polecam szablę lub floret + podstawy boksu + zdrowy rozsadek
Z ciekawości- dlaczego floret a nie szpada?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Lukew
Napisano Ponad rok temu
Ja mam bliziutko (12 km) klub szermierczy, więc co jakiś czas korzystam w celu przypomnienia.
Zresztą znam gościa po aerobicu którego ciężko "dojść", zresztą kiedyś koleś po kometce, bez żadnych kompleksów nadążał za nami na treningu.
ćwiczyć motorykę, jak najwięcej sparować i samo pojedzie.
Jeśli masz się gdzie uczyć techniki to super, jeśli nie masz to po prostu jak najwięcej sparuj - wyrobisz sobie swoją. Sparowałem z samoukami o dużym stażu sparingowym. Niekonwencjonalne zachowania i odruchy. Ciężcy przeciwnicy. tzn ci z talentem i dużym stażem.
Napisano Ponad rok temu
Ech, chłop się o filmy pyta żeby pomiędzy treningami pooglądać, a wy go na trening szermierki wysyłacie? :wink:niewiem czy temat juz byl ale jakby co to jakie polecacie filmy zeby poogladac pomiedzy treningami i podlapac jakies sensowne akcje. Mam Vunaka i Cucciego ten pierwszy pokazuje bajkowe techniki drugi jeszcze gorzej
Kolego Lukew,
Jeżeli chodzi o filmy, to na mnie dobre wrażenie zrobił sześcioczęściowy film grubaśnego szefa firmy Cold Steel, Lynn'a Thompsona pt. The Warrior's Edge . Bardzo dużo materiału, większość całkiem sensownego, podstawy pokazane później jako aplikacje w sparingach, zastosowanie właściwego sprzętu ochronnego, itp. Tutaj masz zajawkę:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jeżeli chodzi o zastosowanie noża w samoobronie, to polecam najnowszy film Jima Grovera ( aka Kelly McCann'a ) pt. Combative knife. Facet jest moim ulubionym combatowcem, nóż traktuje tak samo jak broń palną, gaz pieprzowy czy pałkę teleskopową, używając tego wszystkiego adekwatnie do sytuacji ( poziomu zagrożenia ). Same konkrety, żadnych filipińskich drillów, reverse grippów,sprzęt ochronny, praca na tarczach, manekinach, kształtowanie różnych typów reakcji ruchowej, itp. Wszystko trwa godzinę i sześć minut. Do tego nakręcony w fajnym, klimatycznym stylu. Tutaj zajawka:
Jeżeli chodzi o motywatory, to niezmiennie polecam fabularny film z 1991 roku Hight Art/ Grande Arte/Exposure ( pod tyloma tytułami funkcjonuje ), w Polsce pierwszy raz wyświetlany w TV jako "Sztuka zabijania", a później "Kunszt". Po obejrzeniu tego filmu zapragnąłem zostać mrocznym nożownikiem. Oto scena wyjaśniająca motywację bohatera oraz scena zakupu noża w sklepie:
...a tu scena treningu: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam
P.S. A z literatury polecam starą ( 1977 r.) książkę Z. Czajkowskiego Szermierka na szpady, dopytując się jednocześnie fachowców o inne tego typu pozycje, które ukazały się w Polsce, bo jakoś tego mało.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Lubie tez szkoleniówki Hocka Hochheima dotyczące walki nożem (zwłaszcza wcześniejsze- Journeyman levels 1,2,3 i Tradesman levels 1,2,3) Hochheim jako były glina jest konkretny i nastawiony na realizm (chociaż bardziej cenię Grovera). To właśnie Hock jako pierwszy uświadomił mi różnicę miedzy walką z uzyciem noża, a sparringiem czy pojedynkiem na noże, który w naszej kulturze praktycznie nie występuje.
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Lukew - jeśli chcesz posparować na lajcie to zapraszam w niedziele o dziewiątej rano pod SP25 w Zabrzu. Staramy się machać co tydzień jak pogoda pozwala Smile
o dobrze wiedziec chetnie wpadne
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tricky z nozem
- Ponad rok temu
-
Sobotnie Sparringi Nożowe w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Seminarium Walki Nożem