Boks czy Muay Thai czyli sens i przyszłosc kopniec w mma
Napisano Ponad rok temu
Ja wiem że noga Janka.
Ja wiem że Lyoto Machida, Anderson Silva i paru innych.
Ale ostatnio odnoszę wrażenie że kopiących jest coraz mniej. Wielu zawodników nie kopie w ogóle (vide bj penn), może jest to podyktowane dynamiką walki w formule mma, może to przez unikanie obaleń. Ale takie przemyślenie nasuwa mi się od dłuższego czasu, że kopania ofensywnego używa się coraz mniej.
Jak myślicie, czy boks rzeczywiście wypiera kopanie (nie generalizuję bo muay thai to również klincz, rzecz nie do przecenienia) z MMA?
Podobną dyskusję widziałem na sherdogu i zastanawiam się co myślicie na ten temat.
Napisano Ponad rok temu
A muay thai.... Generalnie mial i ma slabsze rece pod mma od boksu i techniki nozne tez raczej pod swoja formule, a nie pod mma.
Tyle tak na szybko.
K_P
Napisano Ponad rok temu
I teraz:
po 1 - wyniki dotyczą tylko walk mistrzów z pretendentami;
po 2 - nie twierdzę, że w mma trzeba kopać/uderzać ręką, bo na wynik walki wpływa jej cały przebieg. Akurat w tej kwesti, moje badania to tylko jakaś poszlaka...
Napisano Ponad rok temu
Nogi to dobra podbudowa. Tak jak nie ma współczesnego fightera mma bez zapasów, tak - moim zdaniem - i bez kopnięć (co najmniej defensywnych umiejętności).
Napisano Ponad rok temu
boczne na nery na watrobe front w żoład low kick wew zew.obrot na żoład.
troche dziwne ale kolanka cos mało sie przydaja :-)
a jak ktos umie to od razu okrezne na twarz.
po kopnieciach sa uderzenia z piesci i odwrotnie takze kopac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oglądając zawodowe walki też mozna wyliczyć na palcach osoby które nokautują wysokimi kopnieciami , ale w całej reszcie przypadków niskie kopnięcia znacznie pomagają w walce i cały czas sa używane i nie uważam by zostały wypierane przez boks czy mniej używane niż kiedyś
z resztą skoro twierdzisz ze kopniecia zostają wyparte przez boks to podaj pare linków do walk gdzie nie ma kopnięć (a są dozwolone) - chyba nie ma takich
wszystko chyba zależy od zawodnika:
- jeśli jest parterowcem a stójkę bedzie używał tylko asekuracyjnie to nie zobaczysz widowiskowych kopniec (ale i tak bedą)
- jeśli całe życie kopał to i bedzie nokautował mawahami
takie jest moje zdanie
Napisano Ponad rok temu
odpowiadacie w sprawie wynikow badan z mojego posta czy autora tematu?
Napisano Ponad rok temu
odwrotnie to odwrotnie jak nierozumiesz to Ci napisze przetlumaczone.kopniecie z kombinacja uderzen.kombinacja uderzen i kopniecie.kopniecie uderzenie.uderzenie kopniecie.
Napisano Ponad rok temu
Taka tachnika na Francuza
Napisano Ponad rok temu
kolanko tez jest rzadkie bo sa obalenia i przeciwnik od razu rzuca sie w nogi
moim zdaniem technike bokserska tez MMA zubaża, ogólnie rzecz biorąc jeżeli dopuścimy walke w parterze to jednak stopniowo (oczywiście ze nie odrazu) ale techniki stójkowe zostają zubożone, choćby przez sam proces szkolenia treningowego w którym ogarnięcie technik stójkowych wszystkich jak i parterowych wszystkich (a tych jest chyba jeszcze więcej) jest nierealne, naturalna będzie tendencja do upraszczania stójki
Napisano Ponad rok temu
Powiedz to Błachowiczowi.lowkick, jak zauważył Carpe Diem w badaniach ilościowych nie jest jednak to kopniecie jakos specjalnie skuteczne (KO zdarzają się raczej w przypadku początkujących)
Naturalna jest tendencja do upraszczania wszystkiego, nie jest to jednak złe - zostaje tylko to, co zostało wielokrotnie sprawdzone i działa w każdych warunkach (w szczególności w walce z uderzeniami w każdej płaszczyźnie).choćby przez sam proces szkolenia treningowego w którym ogarnięcie technik stójkowych wszystkich jak i parterowych wszystkich (a tych jest chyba jeszcze więcej) jest nierealne, naturalna będzie tendencja do upraszczania stójki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to jest niestety nie wykonalneDlatego nie należy zaniedbywać żadnego aspektu: ani uderzania, ani parteru, ani kopnięć..
upraszczanie doprowadza do pogorszenia techniki, pozatym spłyca repertuar technik, taki sport z czasem staje sie nudny i nie efektowny, skoro wszystkie najciekawsze techniki (a moim zdaniem tylko dla nich oglada sie walki) zostaną sprowadzone do lewego, prawego prostego i lowkicka (parter zapewne się rozbuduje- tak obstawiam)
Napisano Ponad rok temu
Ale ja mówiłem o tym, co się sprawdza w walce, a nie o tym co ładnie wygląda w telewizji.taki sport z czasem staje sie nudny i nie efektowny, skoro wszystkie najciekawsze techniki (a moim zdaniem tylko dla nich oglada sie walki) zostaną sprowadzone do lewego, prawego prostego i lowkicka (parter zapewne się rozbuduje- tak obstawiam)
Napisano Ponad rok temu
Ale ja mówiłem o tym, co się sprawdza w walce, a nie o tym co ładnie wygląda w telewizji.
nie tylko w telewizji, jeżeli to nie ma byc walka kiboli, czy inna forma "ulicy" to sport walki polega własnie na wysokich umiejętnościach technicznych - im lepszy zawodnik tym trudniejsze techniki umie zastosowac , takiego zawodnika się szanuje i podziwia
a do tego trzeba lat pracy i profesjonalnego wyszkolenia,
nie chodzi o TV show ala Pudzian, Najman, Saleta
Napisano Ponad rok temu
"kolanko tez jest rzadkie bo sa obalenia i przeciwnik od razu rzuca sie w nogi"
Powiedz to V.Silvie i Shogunowi....
K_P
Napisano Ponad rok temu
opierając sie na tym co wyliczał Carpe Diem kolano nie jest za często używane w MMA
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czemu mamed ciągle walczy w Polsce
- Ponad rok temu
-
Amatorska Liga MMA 12 21.05.2011 (sobota) BOCHNIA
- Ponad rok temu
-
Brock Lesnar znowu chory, wypada z UFC 131
- Ponad rok temu
-
mały dylemat
- Ponad rok temu
-
IV Otwarte Mistrzostwa Mazowsza ADCC
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Polski Amatorskiego MMA 2011
- Ponad rok temu
-
Aukcja dla zwierząt - spodenki Salety z walki z Najmanem.
- Ponad rok temu
-
Fiodor vs. Dan Henderson
- Ponad rok temu
-
UFC 129 spoilery i komentarze
- Ponad rok temu
-
UFC 129 u buków
- Ponad rok temu