Zakaz noszenia noży wkrótce w Polsce?
Napisano Ponad rok temu
Chyba czas zrobić akcję pisania listów do posłów. Najlepszy jest koronny argument "bo inne państwa to mają" oraz wypowiedzi pana profesora, jakoby zakaz zadziałał odstraszająco na bandytów . Drodzy forumowicze, jeśli chcecie w pracy pokroić cytrynę nożem przyniesionym z domu, pójść z nożem do lasu albo ćwiczyć z mieczem czy szablą, pióra w dłoń.
Napisano Ponad rok temu
PiS chce, żeby na ulicy, w parku, na plaży czy w dużych obiektach publicznych; nie można było mieć przy sobie narzędzi z ostrzem dłuższym niż 8 cm
no i co? nic sie niestanie wielkiego to totalna bzdura foldery i tak bedzie mozna nosic dalej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Projekt ten bezpośrednio uderzy w uczciwych obywateli, którzy często używają noży np. wędkarzy, grzybiarzy, myśliwych, survivalowców, organizacje paramilitarne i patryjotyczne typu: strzelec, lok, harcerstwo; wszelkiego rodzaju kolekcjonerów i hobbystów oraz ogromną ilość ludzi, którzy noszą noże i używają ich na co dzień np. elektrycy, hydraulicy, rolnicy.
Argumentacja podana przy tym projekcie jest wręcz śmieszna i podobnie jak cała reszta bazuje na brytyjskich rozwiązaniach prawnych.
Niestety po wprowadzeniu tych zakazów ilość przestępstw w Anglii z użyciem niebezpiecznych narzędzi wzrosła dwukrotnie, co świadczy o bezcelowości takich zakazów, podobna sytuacja była w innych krajach, które takie zakazy wprowadziły.
Argumentacja, że coś jest w Europie, więc i u nas powinno być jest niedopuszczalna, gdyż podważa naszą odrębność kulturową i sugeruje nasze zacofanie ideologiczne oraz czyni nas europejczykami drugiej kategorii. Idąc w tym kierunku powinniśmy zabronić wywieszania krzyży w miejscach publicznych, zalegalizować związki homoseksualne z możliwością adopcji, w podręcznikach dla dzieci pokazywać że dziecko może mieć dwóch tatusiów, no i oczywiście propagować aborcję!.
To wszystko jest właśnie związane z ogólnoeuropejskim trendem, przypomina to podejście hipisowskich komun głoszących tolerancję dla wszystkiego, z wyjątkiem broni i chrześcijaństwa.
Jako polak, patriota nie mogę się z tym zgodzić!
Ciekawe jak inni Polacy?
Wracając do tematu noży, gdybym nie nosił noża: trzy osoby, by już nie żyły i nie chodziło o użycie noża jako broni, ale narzędzia podczas wypadków.
Gdyby zakaz noszenia noży obowiązywał, to ci ludzie, by stracili życie, a w całej Polsce pewnie setki, a może tysiące ludzi którym nikt nie udzielił pomocy, bo nie miał czym..
1. Wybicie szyby i przecięcie pasów bezpieczeństwa po wypadku samochodowym, którego byłem świadkiem. Samochód palił się, więc kierowca gdyby tam pozostał na pewno by zginął.
2. Pocięcie ubrań, w celu zrobienia opaski uciskowej. Chłopak przewrócił się na rowerze, w wyniku czego miał otwarte złamanie ramienia i przeciętą tętnicę - wykrwawił by się przez przyjazdem pogotowia, gdyby nie założenie "prowizorycznej" opaski.
3. Przecięcie ubrań, które wkręciły się w przyrząd zjazdowy podczas eksploracji jaskini - sytuacja taka często kończy się upadkiem z dużej wysokości.
Patrząc z drugiej strony byłem dwukrotnie ofiarą ataków z użyciem niebezpiecznego narzędzia, w pierwszym przypadku był to napad rabunkowy.
Pierwszy: sprawcą był młody człowiek, poszukiwany przez policję, który nie stawił się z przepustki do zakładu karnego, a narzędziem był stary nóż introligatorski.
Drugi przypadek to atak widłami, w nocy podczas wycieczki rowerowej poza miastem.
Jak widać gdyby ten projekt wtedy obowiązywał, nie uchronił by mnie przed napaścią, a jedynie spowodował by śmierć trzech osób którym uratowałem życie.
Warto wspomnieć o różnicach w metodyce działań policji polskiej i większości krajów UE.
Na zachodzie z założenia policja pomaga i chroni prawa obywatela, natomiast u nas łapie, więc na zachodzie wyroki za noże dostają sprawcy przestępstw i wykroczeń, a u nas zacznie się „polowanie na czarownice” (przeszukujemy każdego, bo może ma nóż).
W ten sposób harcerze, wędkarze, turyści i grzybiarze trafią do sądów, a może i do więzień.
A jaka jest krawędź robocza ustali biegły policyjny, prawie zawsze na niekorzyść obywatela.
Więc znając polskie realia, przepisy powinny być do nich dostosowane.
Ustawa w żaden sposób niedotknie: pospolitych przestępców, “dresiarzy i kiboli” - w tych środowiskach od dawna obowiązuje przekonanie, że posiadanie niebezpiecznych narzędzi jest zabronione (u policjantów często też). Osobiście badałem to zagadnienie i środowiskach tych opracowano bardzo specyficzne metody: przenoszenia, ukrywania I pozbywania się takich narzędzi w przypadku zagrożenia ze strony policji, więc taka ustawa nie dotknie ich w najmniejszym stopniu – ucierpią jedynie uczciwi obywatele!
Maila tej treści wysyłam do posłów więcej o akcji pisania do parlamentarzystów tutaj [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
:-)I CZYTANIE NA POSIEDZENIU SEJMU
pos. nr 91 dn. 29-04-2011
decyzja : nie dokończone I czytanie
komentarz : MS przeniósł na następne posiedzenie Sejmu głosowanie nad wnioskiem o odrzucenie projektu ustawy w I czytaniu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Do radzenia sobie z psami (w tym pitbulami, czy jaka inna rasa Ci się nie spodoba) są odpowiednie paragrafy w KK (pogryzienia - są one stosowane przez sądy i prokuraturę) i uchwałach rad miast o tzw. regulaminie utrzymania porządku i czystości.
Warto dokładnie rozpoznać zagadnienie, jeśli chce się wprowadzać regulacje prawne wpływające na życie wielu ludzi.
Napisano Ponad rok temu
Ustawa dotyczy nie noży ale niezidentyfikowanych przedmiotów o nazwie broń ofensywna, a wyłączone z tej definicji są noże o jednej krawędzi roboczej nie przekraczającej 8cm.
Dostałem odpowiedź od jednego z posłów który mi wyjaśnił zagadnienie.
Z tymi psami wymyślają nasze władze też idiotyzmy, a powodem tego wszystkiego jest to że nawet jak coś się nie podoba to ludzie nic nie robią, a media kształtują rzeczywistość w sposób im odpowiadający a politycy na tej podstawie wprowadzają prawo.
Gdyby do kół sejmowych przyszło chociaż 1000 maili z wyrazami sprzeciwu to takie projekty nigdy by nie wypłynęły.
Napisano Ponad rok temu
... tak na wesoło, jaka różnica czy ostrze ma 8, 9 czy 15 cm jak można człowieka nawet wykałaczką poważnie uszkodzić, ba nawet w łyżce wody utopić nie wspominając że i tak najskuteczniejszą bronią jest nasze własne ciało ...
Mądrze piszesz, podziel się z tą opinią z posłami.
Moja opinia na ten temat jest taka. Żeby kogoś zabić potrzebne są jedynie szczere chęci.
Napisano Ponad rok temu
Swego czasu zapoznałem się z tematem broni więziennych. To niesamowite co ludzie potrafią zrobić z najprostszych materiałów: gazety, folii aluminiowej, plastikowego grzebienia, taśmy klejącej... Przy większej dostępności materiałów i narzędzi można nawet zrobić kusze, bronie pneumatyczne, a nawet broń palną. Podobno dobrze wyszkolony terrorysta, potrafi zrobić bombę za pomocą tego co znajdzie w przeciętnej kuchni.
Co zrobią posłowie, jeśli przestępcy zamiast noży zaczną dźgać śrubokrętami, a zamiast bejsboli uzbroją się w klucze francuskie?
Nie oszukujmy się, że w Polsce trzeba się ostro wziąć za stadionową hołotę i bandyterkę, która zdominowała środowisko kibiców piłki nożnej, a nie walić ściemę i nękać uczciwych obywateli.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pałka teleskopowa prośba o pomoc
- Ponad rok temu
-
Walka nożem - artykuł Marca "Animal" MacYoung
- Ponad rok temu