Pytanie do eksperta.Co mi sie nie podobalo, to niereformowalny Kyokushin (walka na pale, bez planu taktycznego by tylko zatluc goscia z drugiej strony maty) po raz drugi zawiodlo mnie Ashihara Karate, myslalem ze chlopaki zawalcza wedlug zasad sabaki, ale nie dostosowali sie do reszty i tlukli na pale.
A czy nie jest aby tak, że regulamin zawodów może ograniczać zastosowanie technik otwieranych hiki-kuzushi, a tym bardziej hiki-mawashi? Jak sędziowie oceniają takie wejścia? Ja swego czasu słyszałem o takich rzeczach jak one-second pull i one-hand grab do hiza geri. Co federacja, to regulamin. Nie znam regulaminu IFK Open ale domyślam się, że faworyzuje on styl IFK, normalna sprawa, że wszyscy walczą jak w IFK.
Z drugiej strony przyznam też, że oglądałem zawody Ashihara karate i w niektórych przypadkach, nigdy bym się nie domyślił, że to jest Ashihara. Techniki podobne jak u Was w Enshin to ja widziałem tylko w kontekście jednego osobnika imieniem Aleksander Lawruszyn, wiem że jest Ashihara i wiem że jest w Rosji, a poza tym to nic więcej nie wiem, fajnie jakby mnie ktoś oświecił.