KarateBudo na pomoc
Napisano Ponad rok temu
Byłem u lekarza medycyny sportowej w sprawie kręgosłupa i niestety na jakiś czas muszę darować sobie boks i zabrać się za rehabilitację.O dziwo doktorek pozwolił mi na trening jak to określił "symetrycznych"(postawa ciała) sztuk walki takich jak:aikido, kendo, karate itp.Wybrałem karate, gdyż jest to uderzana SW, jednak nie wiem jaki konkretny styl wybrać.Przejrzałem kilka filmików oraz zebrałem trochę informacji na ten temat i najbardziej mi pasuje albo kyokushinkai albo Oyama karate.Możecie mi przybliżyć różnice w obydwóch tych stylach?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oj po boksie to trochę się będziesz nudził, bo w boksie to chyba od początku pracujesz w swojej naturalnej pozycji jeśli chodzi o stronę. A w treningach pod walkę i tak bedziesz się ustawiał w wypracowanej już pozycji.
Oyama i kyokushin to raczej to sam pień techniczny różniący się założeniami treningu pod walkę i różniący się "katami".
Daj znać jak już chwilę pochodzisz na treningi. Podziel się wrażeniami.
A jak w Łodzi to może chodziło o zajecia karate tradycyjnego u Włodzimierza Kwiecińskiego? W końcu to kolebka Karate Tradycjnego.
Napisano Ponad rok temu
Romanowicz: Dzięki za odpowiedź.Zdecydowanie chodzi mi o kyoka lub Oyama karate.Właśnie obawiam się, że na karate nabiorę jakiś głupich nawyków, ponieważ to co widziałem tzn. postawy, garda i ciosy rękoma wydają mi się co najmniej nienaturalne.
Napisano Ponad rok temu
Kendo jest przecież jeszcze mniej symetryczne niż boks. Może najprostszym rozwiązaniem by było uwzględnienie w treningach boksu również prawej pozycji i bardziej rekreacyjne podejście do treningów.(...) "symetrycznych"(postawa ciała) sztuk walki takich jak: (...) kendo (...)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Łyba: Nie wiem, nie znam się.Teoretycznie powinienem słuchać zaleceń lekarza
Romanowicz: Dzięki za odpowiedź.Zdecydowanie chodzi mi o kyoka lub Oyama karate.Właśnie obawiam się, że na karate nabiorę jakiś głupich nawyków, ponieważ to co widziałem tzn. postawy, garda i ciosy rękoma wydają mi się co najmniej nienaturalne.
Spokojnie, złych nawyków nie nabierzesz. Zaczniesz kopać i rozwiniesz swój arsenał technik. W treningu walki na pewno (!!!) będziesz miał przewagę w technikach ręcznych. Na kyoku albo oyama nauczysz się ewentualnie nie odsłaniać tyłu uda żeby nienarażać się na atak low- kick'iem. Bokserzy "krosując" mają właśnie tendencję do odsłania uda. W boskie nie ma to znaczenia bo nóg się nie atakuje ale w walce kickboxerskiej to istotne.
Jestem pewniem, że symetryczne postawy ciała sugerują trening kihon.
Napisano Ponad rok temu
Ale ten gość nie szuka sztuki walki dla siebie tylko chce rehabilitować kręgosłup. Lekarz chciał się popisać wiedzą i palnął, że karate będzie ok no i pacjent dostaje teraz od Was takie rady. Daję głowę, że lekarz myślał, że na karate będzie lekko, łatwo i beztrosko.Zaczniesz kopać...
Napisano Ponad rok temu
Ale ten gość nie szuka sztuki walki dla siebie tylko chce rehabilitować kręgosłup. Lekarz chciał się popisać wiedzą i palnął, że karate będzie ok no i pacjent dostaje teraz od Was takie rady. Daję głowę, że lekarz myślał, że na karate będzie lekko, łatwo i beztrosko.Zaczniesz kopać...
Wiesz, byłem u lek.med. sportowej, więc zakładam, że jakieś tam pojęcie ma, lecz na wszelki wypadek pójdę do innego, bo coś mi tu nie gra.Poza tym mylisz się, ponieważ właśnie szukam sztuki lub sportu walki, który będę mógł bezpiecznie uprawiać poza samą rehabilitacją.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Skoro rozglądasz się za kyokushin lub oyama i chcesz go uprawiać na poważnie, czyli jako sztukę/sport WALKI to to wyklucza równoczesną rehabilitację. Zgaduję, że lekarz miał na myśli taki typowy lajt i właśnie coś a'la kihon. Wszystko się wyjaśni jak powiesz jakiego typu uraz chcesz rehabilitować.szukam sztuki lub sportu walki, który będę mógł bezpiecznie uprawiać poza samą rehabilitacją.
Napisano Ponad rok temu
Chyba ze masz jakiegoś znajomego co cię może kata nauczyć i je możesz sobie lekko ćwiczyć jako element ruchowy, abstrahując od reszty i wykorzystania
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale treningi boksu i tak porzucam z pewnych względów, więc może jednak karate...
Dzięki za odpowiedzi i wklejam spóźnione(sorry) cycki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
PR & Marketing w KARATE
- Ponad rok temu
-
Wychowanie Fizyczne w Polsce produkcja łamagów ....
- Ponad rok temu
-
WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZEŚLIWEGO NOWEGO ROKU!
- Ponad rok temu
-
takie tam Kata bunkai
- Ponad rok temu
-
Seminarium Karate Goju Ryu - Tarnowskie Góry 03.04.2011 r.
- Ponad rok temu
-
Zawody Sportowe Goju Ryu Karate
- Ponad rok temu
-
Kyokushin - egzamin 10/9 kyu
- Ponad rok temu
-
Ciekawostki internetowe.
- Ponad rok temu
-
KAKUTOGI DOJO