Pytanie do Instruktorów
Napisano Ponad rok temu
I jak by ten program wyglądal pytam bo dostalem oferte stworzenia takiej grupy i programu dla stowarzyszenia harytatywnego. Ale mam mieszane uczucia , raczej podejme probe wszelki sugestie mile widziane
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś przez chwilę miałem takiego dzieciaka w grupie. Przez chwilę, bo niestety w grupie zdrowych dzieci nie dało rady ...
Jak miałbym cokolwiek powiedzieć w podjętej przez Ciebie temacie, to jeżeli bym się zdecydował:
- zapoznał z tematem, jakie to zaburzenia, jak można z takimi dzieciakami pracować, poprostu zasiegnął bym języka u osób zajmijących się takimi dzieciakami
- obserwował, analizował
Kurde, to trudne zajęcie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pytanie brzmi czy podjeli byscie sie stworzenia
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Ważne, że poczują dowartościowani przez wspólny trening.
Napisano Ponad rok temu
Wyselekcjonuj ze swojej grupy studentów osoby, które będą w stanie pomóc Ci w tych zajęciach. Muszą to być osoby, którym nie "straszne" tak to nazwijmy jest obcowanie z dziećmi i młodzieżą niepełnosprawną intelektualnie. Nie możesz oczekiwać, że efekty Twojej pracy będą widoczne po kilku treningach. Nie może Cię to zniechęcać do dalszych działań. Musisz wiedzieć, że takie osoby wyczują czy ktoś jest z nimi z przymusu czy dlatego, ze chce z nimi być i spędzać z nimi czas. Nie możesz się ich bać, dobrym ćwiczeniem będzie dla Ciebie odwiedzenie miejsc gdzie osoby takie przebywają, poznanie jak funkcjonują, jak się komunikują, jak reagują na różne bodźce, najnormalniej w świecie jak żyją. Musisz z nimi spędzić trochę czasu i osądzisz czy chcesz się tego podjąć. Leszku jeżeli będziesz miał jakieś pytania to zapraszam, postaramy się Tobie pomóc. Mnie znasz, natomiast moja żona pracuje z takimi osobami już 12 lat i jej doświadczenie pomaga mi prowadzić zajęcia w takich grupach. Aga wychowała się w pobliżu takich osób(jej mama jest terapeutką od ponad 20 lat) Zaczęła swoją pracę z grupą 5 osób głęboko upośledzonych, gdzie przy nich trzeba był zrobić dosłownie wszystko włącznie z podcieraniem pupy. W trakcie tej pracy ukończyła studia z zakresu pedagogiki specjalnej. Obecnie zajmuje się nauczaniem osób w różnymi stopniu niepełnosprawnych, intelektualnie i ruchowo. Uzupełniamy się i dzięki temu mamy efekty i dużo frajdy. Tylko naprawdę jest to ciężka praca.
Tyle możemy CI napisać na "szybkiego"
Pozdrawiam Emil
Ps. Musisz mieć wszystko ułożone i ten sam sposób prowadzenia zajęć. Czyli trzymaj się tzw. szablonu początek treningu taki i taki(siadamy zazen i mokuso itd, potem powtórka materiału, kolejne ćwiczenia i zakończenie zajęć w zawsze w sposób w który będziesz je zakańczał. Jest to dla nich istotne, aby czuły się bezpieczne. Mam nadzieję, ze rozumiesz co chcę przez to napisać.
Napisano Ponad rok temu
Pomysł wyszedl z incjatywy opiekonow i rodzicow dzieci autystycznych, z ktorymi juz pracowalem jako opiekun.
Teraz mam sie spotkac z rodzami i dziweciakami na luzne spotkanie.
Dla mnie obowiazkowo bede musieli byc rodzice lub opiekun na zajeciach zwlaszcza ze to jest anglia.
Ale zobaczymy lubie wyzwania
Emil jak cos to na priva napisze bo jeszcze nie wiem czy to wypali
Napisano Ponad rok temu
Mój kolega przyjął do grupy dwa takie przypadki, jednemu z nich przydzielił indywidualnego trenera, wyniki przeszły oczekiwania. Po dwóch latach rodzice przyszli z podziękowaniami ( skierował tam lekarz), jeden z tych chłopców trenuje do dziś (5kyu z etapu zupełnego odizolowania od bodźców zewnętrznych).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Grupa Kamui z filmu Kill Bill Tarantino w Polsce!
- Ponad rok temu
-
Ippon kumite
- Ponad rok temu
-
Różnice w technikach ręcznych karate a boks
- Ponad rok temu
-
Okinawskie Karate- Grappling
- Ponad rok temu
-
Ubezpieczenie i etyka