Różnice w technikach ręcznych karate a boks
Napisano Ponad rok temu
Proste w boksie uderzane są na minimalnie ugiętych nadgarstkach to samo sierpowe, w karate od zawsze uczono mnie żeby były wyprostowane. Sierpy w boksie uderzane są kciukiem do środka a w karate uczono mnie kciukiem do góry. Haki znowu uderza się kciukiem do własnej klatki piersiowej a w karate od zawsze uczono mnie kciukiem w bok. Czy te różnice mają jakieś praktyczne uzasadnienie?
Napisano Ponad rok temu
btw, spotkałem się z przypadkiem kiedy znajomy przez nawyki z uderzania w rękawicy wylądował z ręką w gipsie.
Napisano Ponad rok temu
Od jakiegoś czasu nasz klub obejmuje również sekcję boksu na której treningi też chodzę. Zauważyłem, że mimo iż w przypadku Oyama Karate gdzie techniki ręczne ponoć mają być prawie identyczne z bokserskimi wiele się jednak od nich różnią.
Proste w boksie uderzane są na minimalnie ugiętych nadgarstkach to samo sierpowe, w karate od zawsze uczono mnie żeby były wyprostowane. Sierpy w boksie uderzane są kciukiem do środka a w karate uczono mnie kciukiem do góry. Haki znowu uderza się kciukiem do własnej klatki piersiowej a w karate od zawsze uczono mnie kciukiem w bok. Czy te różnice mają jakieś praktyczne uzasadnienie?
Łyba prowokujesz prawda
To co opisujesz to chyba jednak nie jest wzięte z boksu albo ja nie rozumiem opisu, więc zacznę od tego co ja wiem:
- Sierp - w momecie uderzenia pięści jest ułożona kciukiem do góry, nagdarstek ma być wyprostowany, jest to uzależnione od ułożenia łokcia, prawidłowego ułożenia łokcia. Jeśli nie jest wyprostowany to napewno powinien być usztwniony, a więc bardziej wyprostowany niż zgięty.
- Prosty - wg angielskiej szkoły boksu, nadgarstek ma być usztywniony i jednak prosty, a pięści nie musi być dokręcona jak w karate, tak aby kij trzymany przez pięść był równolegle do podłogi. W boksie pięśc może być nie dokręcona - "oś" dłoni 45°. Jedyną różnica jest z powierzchnią uderzeniowa. W karate jest ona ściśle określona.
- Hak - nie bardzo wiem jak uderzyć jak kciukiem do własniej klatki piersiowej.
A może to się mylę. Łyba jeśli jednak nie to ... rozejrzyjcie się za innym trenerem boksu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli np. narysujesz siłę reakcji jaką otrzymuje wtedy nadgarstek od uderzenia w cel i siłę reakcji jaką oddaje przedramię to zobaczysz, że te dwie siły dają wypadkową, która działa tak jakby chciała wyłamać nadgarstek. Byś może nie odczuwa tego wyraźnie ktoś kto ma nadgarstki zabandażowane mocno. Zgięty łokieć taką siłę wytrzyma, a nadgarstek rzadziej.Co do lekkiego ugięcia pięści przy sierpie ...
Napisano Ponad rok temu
nie kumam, całe życie tłukłem uraken uchi tak naprawdę powierzchnią seiken tyle że z mocno wygiętym nadgarstkiem (inaczej któraś z 8 kości nadgarstka przy tameshiwari się poddaje), ale co to ma do boksu?Przykładowo że tak powiem uraken w karate zawsze uderzałem grzbietem dłoni do powierzchni w którą uderzam a ostatnio kolo pokazywał grzbietem dłoni w bok.
z innej beczki
lubię metodykę bokserską i czasem się nawet zastanawiam czy to jeszcze karate metodyką bokserską czy boks metodyką karate (oczywiście mocno przerysowuję )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ciężko mi wytłumaczyć dokładnie o co mi chodzi używając tylko słów;/
dyskusja jest akademicka. raczka tak, a nie tak. tego sie nie da odseparowac, sprowadzajac wszystko do ruchu reki. inna garda, glowa schowana w ramiona, opuszczony podbrodek, to jest w porzadku jesli sie walczy tylko rekami. ale jak ktos chce z takiej skulonej pozycji wygenerowac jakas sile w kopniecie to na starcie jeden, dwa cylindry nie pala.
w boksie jest inna pozycja nog, inny sposob poruszania sie, bo nie atakujesz nogami i nogi nie sa celem ataku. to tez powoduje, ze wszystko - nie tylko pozycja reki przy uderzeniu wyglada inaczej.
nogi generuja o wiele wieksza sile niz rece, dobrze wytrenowane sieja takie spustoszenie, ze rak sie nie da podlaczyc. ale tez nogi trudniej wytrenowac. generalnie sluza do chodzenia i biegania a nie do jakis manualnych operacji.
Napisano Ponad rok temu
Na kursie instr boksu z sierpem miałem najwięcej problemów właśnie.
Dla mnie to wysokie położenie łokcia z ręką tak wygięta, że nienaturalne dla mnie to było, szczególnie, że nie ma żadnego praktycznego podłoża w walce bez rękawic.
Generalnie w karate sierpy są dwa.
Mawashi uchi to taki sierp, a raczej uderzenie zamachowe na dłuższy dystans, na krótki jest kagi tsuki. Ja własnie tego głównie używam, ale oczywiście z praca całego ciała, a nei na sztywno jak w tekki/naichanchi
Napisano Ponad rok temu
mam i miałem podobnie, ciekawe że jak się uparłem że będę bił sierpy to mocniejsze miałem(pewnie mam nadal) uderzenie kagi z przedniej(czyt. słabszej) ręki niż to samo z tylnej czyli teoria coś mi nie pykła 8) z praktyką
Napisano Ponad rok temu
ciężko mi wytłumaczyć dokładnie o co mi chodzi używając tylko słów;/
dyskusja jest akademicka. raczka tak, a nie tak. tego sie nie da odseparowac, sprowadzajac wszystko do ruchu reki. inna garda, glowa schowana w ramiona, opuszczony podbrodek, to jest w porzadku jesli sie walczy tylko rekami. ale jak ktos chce z takiej skulonej pozycji wygenerowac jakas sile w kopniecie to na starcie jeden, dwa cylindry nie pala.
w boksie jest inna pozycja nog, inny sposob poruszania sie, bo nie atakujesz nogami i nogi nie sa celem ataku. to tez powoduje, ze wszystko - nie tylko pozycja reki przy uderzeniu wyglada inaczej.
nogi generuja o wiele wieksza sile niz rece, dobrze wytrenowane sieja takie spustoszenie, ze rak sie nie da podlaczyc. ale tez nogi trudniej wytrenowac. generalnie sluza do chodzenia i biegania a nie do jakis manualnych operacji.
Pozycja walki wynika z przepisów rywalizacji sportowej. Kick bokserzy również stosują techniki ręczne zaczerpnięte z boksu. Pozycja walki chroniąca głowę i inne podatne na atak części ciała zawodnika zaczyna odgrywać duże znaczenie w walce, w której dozwolone są uderzenia rękoma w głowę. Gdy spotyka się dwóch zawodników o podobnym poziomie wyszkolenia to bardziej niebezpieczne są ataki technikami ręcznymi niż nożnymi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mi nie chodziło o różnicę w pozycji walki, bo to jest oczywiste, ale o różnice w sposobie uderzania.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
uderzenie z przedniej ręki techniką karate
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
uderzenie z przedniej ręki techniką bokserską
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I słusznie, bo przynajmniej nie odciążasz"tylnej nogi" jak wspomniany karateka.Chodzi mi o to, że moja technika ręczna bardziej przypomina tą bokserską niż tą pokazaną jako "karacisty".
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Okinawskie Karate- Grappling
- Ponad rok temu
-
Ubezpieczenie i etyka
- Ponad rok temu
-
Karate a pieniadze
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Świata w Karate i Ju-Jitsu w Łodygowicach 2010
- Ponad rok temu
-
Seminarium Enshin Karate w U.K.
- Ponad rok temu
-
Obóz gojo ryu?
- Ponad rok temu
-
Wado-kai Wrocław
- Ponad rok temu
-
Polskie kluby karate w Wielkiej Brytanii.
- Ponad rok temu
-
NOWA ustawa o sporcie.
- Ponad rok temu
-
mecz Polska vs Litwa
- Ponad rok temu