Podrabiane kimona!!!
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zamówiłem, zapłaciłem, paczuszka całkiem szybko przyszła. Otworzyłem, w środku kimonko, paragon i całkiem sporo gadżetów reklamowych. Wystawiłem pozytywa, kimono do torby, zadowolony że fajnego zakupu dokonałem. Na treningu wyciągnąłem, zakładam ale coś nie hallo. Starego miałem A3, tego kupiłem A2, a spodnie czuję że sporo większe
8O . Zdziwiony oglądam, oprócz że większe to materiał jakiś słabszy. Zakładam bluzę, krój niby OK ale materiał też jakiś cieńszy niż w starym MKM-ie. Co się okazało? W domu na chłodno porównałem ze starym i tak: spodnie syf, bluza dużo słabsza plecionka, naszywki niby prawie takie same ale Brakuje kilku detali, a ta przy lapelu zupełnie inaczej wykonana, w rękawach bluzy od środka brakuje tasiemek wykańczających z logiem Korala (kto ma wie o czym piszę), zamiast tego jest jakaś szersza, wewnątrz pod lapelem normalnie jest naszywka z rozmiarem, a w tym jest "podobna" ale A2 wszyte pod spodem, a na odwrocie "Made in Pakistan" 8O . Porównaliśmy z drugim Koralem na treningu i porównania nie ma! Trener jak to kimonko zobaczył zapytał czy to jest jakieś letnie wydanie Korala. Jeszcze jeden detal który po jakiś kilku dniach wyłapałem. Pierwsze kimono miałem zapakowane w folię z logiem i były papierowe metki, to było bez metek i folia bez loga. Minął miesiąc od kiedy w nim trenuję i sprawa wygląda tak: bluza nie kurczy się w praniu, nie traci koloru, lapel mechaci się, spodnie ostro się wycierają (myślę że za jakiś miesiąc, dwa będą dziury).
Zrobiłem błąd, dałem pozytywa zanim dokładnie sprawdziłem co nabyłem. Nie kontaktowałem się ze sprzedającym, nie zgłaszałem sprawy do administratora Allegro. Nigdzie w tej aukcji nie ma info że jest to kimono "ala" , "w stylu" czy "typu" Koral. sprzedający jak się okazuje ma sklep stacjonarny i pod adresem:
Nie mam pojęcia czy sprzedający miał świadomość czym handluje, czy jest w tej kwestii zielony. Napiszę tak, porównując dwa kimona nawet laik widzi zdecydowaną różnicę, a ci co troszkę trenują nie muszą porównywać, widać gołym okiem.
Postanowiłem wrzucić temat właśnie tu z racji tego ile osób trenujących czyta budo i że info dotrze do potencjalnych klientów. Ja dałem się naciągnąć, wy nie musicie
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a twoje poprzednie gdzie bylo niby produkowane?"Made in Pakistan"
Napisano Ponad rok temu
Na sfd pojawił się jakiś czas temu temat o tym pt. "UWAGA NA PODRÓBKI". Łatwo go znajdziesz.
Atama potwierdziła że są to faktycznie podróbki. Również sklep mmanitou wyraził tam swoje stanowisko - dostali takie kimona od swojego importera, pisali, że będą przyjmować zwroty i reklamacje z tego powodu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a twoje poprzednie gdzie bylo niby produkowane?"Made in Pakistan"
Mój Koral jest Made in Brasil np.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak wiec Brazylijczycy mają tendencję do luzackiego podejscia do wyglądu kimona. Jak kiedyś sprowadziliśmy 5 kimon Gameness (wtedy absolutny top) to każde wyglądało inaczej, było inaczej krojona i miało inne naszywki.
Co do Korali - mają prawie takie same naszywki jak oryginał, wszystkie są żakardowe a, to dość droga technologia, więc podróba raczej by tego nie miała. Niebieskie kimona raczej sie wykazują różnic w materiale, natomiast czarne kimono ma ewidentnie spodnie z innego, bardziej miękkiego materiału, który się mechaci.
Czy są to podróby? Nie wiem. Podpadają tylko te spodnie, co można tłumaczyć wpływem farby na tkaninę, lub kupieniem jej u innego dostawcy. Ponadto jest tendencja do robienia coraz lżejszych kimon i to może być tego konsekwencja - kombinują z materiałem. Czasy kiedy Keiko Raca robiła spodnie które same stały, mineły bezpowwrotnie.
Osobiście nie wpadałbym w panikę po tym jak 1 osoba, która nota bene nie wie jak wyglądają takie kimona, a twierdzi, że ma podróbę.
Napisano Ponad rok temu
ja to przerabialem z firma sfam noris
sprzedalwalem kimona tej firmy, kiedys za czasow produkcji ala francja, byly to swietne kimona, judocy wiedza o co chodzi, pozniej firma zaczela szyc w pakistanie wlasnie i kimonka stracily koszmarnie na jakosci, za to lekko stanialy gdy wszystkie inne szly w gore..
zabieg dobry, bo kluby kupuja to co tansze, a zawodnicy dostaja i tak z adarmo wiec ma w noscie czy sa mocne czy nie,najwyzej dostanie nowe
najtanszy model, najcieszy, byl idealny do aikido, poprostu rewelacyjny, po tym jak zaczeli je robic w pakistanie, przestalem te kimona sprzedawac, poniewaz to byly jakies scierki a nie kimona...
reasumujac, nie musi to byc podrobka, tylko oryginal szyty w innej (tanszej) fabryce...
Napisano Ponad rok temu
Tak wiec Brazylijczycy mają tendencję do luzackiego podejscia do wyglądu kimona. Jak kiedyś sprowadziliśmy 5 kimon Gameness (wtedy absolutny top) to każde wyglądało inaczej, było inaczej krojona i miało inne naszywki.
hmmm... to po co w takim razie wybulać tyle kasy na ten tzw Top skoro i tak nie mamy gwarancji że za 500-700 zł nie dostajemy szmaty?
Napisano Ponad rok temu
Raz, że są różne modele, partia z jednego roku może się nieznacznie różnić od poprzednich, dwa, to z tego co kojarzę, Gameness Brazil są produkowane w Brazylii i lepsze jakościowo, zaś Gameness America są sprowadzane z Pakistanu. I działają dość niezależnie od siebie.Tak wiec Brazylijczycy mają tendencję do luzackiego podejscia do wyglądu kimona. Jak kiedyś sprowadziliśmy 5 kimon Gameness (wtedy absolutny top) to każde wyglądało inaczej, było inaczej krojona i miało inne naszywki.
Napisano Ponad rok temu
Ja bym się nie zdziwił gdyby Koral zaczął kupowac w Pakistanie.
Napisano Ponad rok temu
Co do Korala to na treningach ludzie mają MKM-y kupowane w różnych miejcach i w różnym czasie, a nie ma żadnych odstępstw, są identyczne. W moim spodnie nie tylko są z gorszego materiału. Mają zupełnie inny krój (dużo słabszy). Naszywki sporo się różnią, na tych na ramionach w "jiu-jitsu" brakuje myślnika
Jest to podruba!
Napisano Ponad rok temu
A sklep mmanitou nie jest zbyt godny zaufania
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jako pracownik sklepu Mmanitou.pl chciałbym oświadczyć, że zakupiliśmy nieświadomie trefną partię towaru, po tym jak okazało się, że to fałszywki przyjmujemy kimona z powrotem, niezależnie od tego czy są używane czy nie i zwracamy je importerowi.
Informowaliśmy o tym większość naszych klientów, poza paroma osobami do których nie mieliśmy kontaktu, większość kimon udało się nam już odzyskać i zwrócić pieniądze za towar.
Naszych klientów serdecznie przepraszamy i zapewniamy, że taka sytuacja się nie powtórzy, od tego przykrego incydentu starannie sprawdzamy pochodzenie towaru, to był nasz pierwszy kontakt z trefnym towarem.
Napisano Ponad rok temu
Oryginały wprowadzimy do naszej oferty jak tylko namierzymy zródło nie budzące żadnych wątpliwości co do oryginalności produktu, po tym przykrym incydencie nauczyliśmy się sprawdzać pięć razy, bo niestety rynek pełen jest podróbek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Problem z kolanami - nie leczące się stłuczenie
- Ponad rok temu
-
Dwa nowe czarne pasy BJJ w Polsce!!!
- Ponad rok temu
-