Oddech w taijiquan
Napisano Ponad rok temu
Negowanie skomlikowanych systemów oddechowo-ruchowych to ignoranctwo albo niedouczenie, wybór należy do ciebie.
Forma to tylko narzędzie do wypracowania podstawowych umiejetności, tak jak formy ćwiczeń z partnerem, czy właśnie ćwiczeń oddechowych, nie trzeba jej nadawać specjlnego znaczenia i sztywnego sposobu ćwiczenia.
Napisano Ponad rok temu
Jedno zdanie przeczy drugiemu. Nikt nie twierdzi ze dawanie w morde lepiej robi sie na wdechu już bardziej 'na bani'Wierzę w dawanie w mordę z wydechem, skuteczniejsze niż na wdechu, reszta to twoje domysły i wymysły.
Negowanie skomlikowanych systemów oddechowo-ruchowych to ignoranctwo albo niedouczenie, wybór należy do ciebie.
Forma to tylko narzędzie do wypracowania podstawowych umiejetności, tak jak formy ćwiczeń z partnerem, czy właśnie ćwiczeń oddechowych, nie trzeba jej nadawać specjlnego znaczenia i sztywnego sposobu ćwiczenia.
Jesli twoje skomplikowane systemy oddechowe do tego sie sprowadzają to swietnie, podobaja mi sie w swojej prostocie.
A kto tu nadaje jakies specjalne znaczenie formie ?
Jesli piszesz o skomlikowanych systemów oddechowo-ruchowych to chyba formy masz na mysli, gdzie oddech jest ustawiany wg jakiegos przyjetego zalozenia.
Napisano Ponad rok temu
Niech mu idzie na zdrowie
Napisano Ponad rok temu
Wszystko jest dla ludzi, do sprawdzenia, najwyżej stracę trochę czasu, ale będę miał frajdę że spróbowałem i wiem co z tego wynika.
Sprawdzam, nie wierzę na słowo, że kupa pachnie fiołkami
A czym jest Heng i Haa? Czy jest to magiczna technika rodu chen?
Napisano Ponad rok temu
To tylko wdech i wydech.I o to właśnie chodzi, każdy robi to co lubi. Mozliwości pracy jest wiele, jaka mroczna siła zabrania spróbować różnych sposobów oddychania, łaczenia z ruchami, z pracą umysłu itd.
Wszystko jest dla ludzi, do sprawdzenia, najwyżej stracę trochę czasu, ale będę miał frajdę że spróbowałem i wiem co z tego wynika.
Sprawdzam, nie wierzę na słowo, że kupa pachnie fiołkami
A czym jest Heng i Haa? Czy jest to magiczna technika rodu chen?
Próbuj i eksperymentuj ile chcesz, wszystko jest dla ludzi. Nie wciskaj tylko kitu, ze to tejemne metody przekazane przez dawnych mistrzow. I nie nabaw sie zadyszki w tych skomplikowanych układach oddechowo ruchowych. Lepiej trzymaj sie prostej zasady jak już wspomniałes, walisz w dziob - wydech, a po wydechu wdech sam przychodzi, nawet nie trzeba o nim myslec
Napisano Ponad rok temu
To proste po wydechu robisz wdech, po wdechu wydech. Nawet nie musisz sie tego uczyć samo sie dzieje. Jeśli masz watpliwosci sprobuj przez chwile nie oddychać.A jak i kiedy ćwiczy sie ten tylko wdech i wydech?
Napisano Ponad rok temu
przeczytaj w ksiazce Jou,Tsung Hwa "Droga taichi" - to zdaje sie twoja główne zrodło wiedzy o tej sztuce.Ponawiam pytanie, jak i kiedy ćwiczy się Heng i Ha?
ksiażka dosc fajna, ale powielajaca mnostwo falszywych mitow i fantazji nt taijiquan.
Co maja opisane tam oddechowe cwiczenia qi gong do skomplikowanych układów ruchowych w formach taijiquan, naprawde nie wiem.
Przeczytaj uwaznie tekst gdzie podjałem probe opisu zasad podazania oddechu za ruchami w formach, bedziesz miał wtedy jako takie pojecie, ze to nie da sie kontrolowac układajac sobie jakas wymyslona metode typu 'w gore wdech w dol wydech' itp.
Taijiquan nie da sie poznac na podstawie ksiazek lub własnych wyobrazen, nawet jesli sie cwiczy dziesiatki lat, wciaz pozostaje sie w kregu własnych fantazji. Trzeba poszukac kompetentnego mistrza i zweryfikowac swoje pieczołowicie kultywowane przekonania.
To wszystko w wiekszosci nic nie warte fantazje. Uwierz mi.
Czy masz w sobie ten zapał, zeby poszukac rzeczywistej wiedzy i mistrza?
Czy wolisz siedziec w tym stawie wyobrazajac sobie, ze taki jest ocean.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
forma stania w kung fu
- Ponad rok temu
-
Mistrz Chen Xiaoxing w Polsce
- Ponad rok temu
-
Qigong "Lecący Żuraw" - Częstochowa
- Ponad rok temu