tatami rozjeżdżami :)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dobra rzecza sa takie kliny gumowe trzymajace z zewnetrznej strony materaz ale nie wiem gdzie to mozna dostac niestety.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
te tasmy rzepowe...to chyba nie za bardzo wytrzyma. Pare rzutów na zewnętrzną maty i sie odklei
Wiadomo nie jest to to co zabezpieczenie listwami ale lepsze niz tylko materace z antyposlizgowym spodem
Napisano Ponad rok temu
Musisz skombinowac sznury dlugosci nieco dluzszej niz dlugosc i szerokosc tatami. Musisz tez skombinowac sztywne metalowe listwy(dlugosci 1 metra) ciut mniej szersze niz grubosc tatami. W tych listwach wywiercic dwa otwory w rownej odleglosci od koncow.
Kladziesz sznury w rownych odleglosciach na cala szeroksc i dlugosc dojo.Na sznury kladziesz tatami. Listwy kladziesz tak zeby przylegaly z kazdej strony tatami.Przewlekasz koncowki sznura przez te otwory.Na koncu kazdego sznura robisz duzy supel sciskajac z calej sily.
I gotowe.
Natomiast bedzie cie to kosztowalo skrzynke doskonalego piwa niemieckiego(kazda butelka z innego regionu poprosze) jako zaplata za prawa autorskie.Mozesz mi przyslac poczta, albo poczekac i mi wreczyc osobiscie jak bede w Polsce. 8)
To sie tyczy tez innych chetnych do korzystania z tego systemu :wink:
Napisano Ponad rok temu
wreczyc osobiscie jak bede w Polsce. 8)
:
Wręcze Ci osobiście. Bo i sam pewnie skorzystam :)Poza tym fajnie będzie Cię poznać. Może jakiś staż poprowadzisz? Dzięki za patent. 8)
Napisano Ponad rok temu
Szarpaniny judo nie wytrzyma - przewroty moze tak.
Niestety sznur od gory tez jest w sposobie sznura na krzyz i petli na rogach maty. Nic nie przytrzyma tak maty jak zalatwic plandeke na mate.
Napisano Ponad rok temu
Nie za bardzo wiem co to. Kątownik, teownik,ceownik,płaskownik to ok, znam. Pytam zupełnie nie złośliwie. Swoją drogą - z kątownikiem to może zdać egzamin. Przejde sie do znajomych na warsztat i niech mi utną/wyszlifują albo zespawają dwa płąskowniki coś na kształt kątownika. Tylko teraz sie zastanawiam jak dać kątownik - część pod matę i na rant czy nad matę i rant.
Napisano Ponad rok temu
Jak wygląda litownik? 8O
Litownik tak jak katownik tylko jedna krawedz dluzsza druga krótsza sa tez jeszcze Itowniki takie podwojne T
Wlasnei tak patrze w sieci i nie widze nic na ten temat az musze dorwac jaka stara ksiazke ze szkoly lub z uczelni od technologii bo jakos mi sie wierzyc nie chce ze nie ma w sieci tych nazw i zeby az tak sie nazwy zmienily
ps. juz wiem Itownik nazywany jest teraz dwuteownikiem a litownik katownikiem nierownoramiennym.
Az mnie to zaciekawilo i musze w domu rodzinnym jak bede stara literature dorwac jak to kiedys bylo nazywane
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - tak to wygląda.
A teraz pytanie odnosnie lin - przejde się do żeglarskiego sklepu chyba najlepiej ale w tym tez laik jestem i zeby sie nie wyglupic oraz nie przepłacic jaką najlepiej wybrac?
Napisano Ponad rok temu
Ja tam kiedys swietna line do sznurowania pokrowca na mate kupilem a druga do robienia rolady z partnera
Napisano Ponad rok temu
Ok - Domo Arigato za pomoc 8)
Napisano Ponad rok temu
Zaprzyj jak się da ze 2 krawędzie o scianę, do pozostałych 2 zrób takie deski w kształcie litery T albo TT i zaprzyj łączenia mat.
Mało estetyczne ale nie do roz....nia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
od dawna zmienilem klasyczne tatami na puzle i nie ma zadnych klopotow z rozjezdzaniem
trzeba tylko kupic dobre puzzle zeby mialy odpowiednie parametry
Napisano Ponad rok temu
Ten system wytrzymuje doskonale wszystkie zawody judo organizowane przez narodowa jak i prowincjalna federacje judo i to od ladnych paru latTen sposob ma prawo tylko zadzialac z litownikiem lub katownikiem - plaska listwa pod wplywem naciagania wybije mate w gore i sie podsunie lu w czasie pracy maty ewentualnie sposob moze byc jesli sznur idzie od dolu i gory ale kto chce miec sznur od gory ?
Szarpaniny judo nie wytrzyma - przewroty moze tak.
Niestety sznur od gory tez jest w sposobie sznura na krzyz i petli na rogach maty. Nic nie przytrzyma tak maty jak zalatwic plandeke na mate.
Napisano Ponad rok temu
Ten system wytrzymuje doskonale wszystkie zawody judo organizowane przez narodowa jak i prowincjalna federacje judo i to od ladnych paru latTen sposob ma prawo tylko zadzialac z litownikiem lub katownikiem - plaska listwa pod wplywem naciagania wybije mate w gore (,,,)
E, no w gore to by podjechalo, gdyby sila sciagajaca byla za duza. A to ma tylko nie pozwolic sie rozjechac, wiec te listwy nie beda napierac na materace. A zastanawiam sie, czy zamiast listew sprawdzilyby sie szerokie pasy materialu. Latwiej toto zwinac i przewozic niz sztachety...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
E, no w gore to by podjechalo, gdyby sila sciagajaca byla za duza.
Chodzi nie o sile sciagajaca a glownie o sile jaka dziala na materac przy szarpaninie judo na krawedzi maty.
Widzialem ten paten w Polsce i sie nie sprawdzal - moze u Szczepana jest jakis myk w przewiazywaniu listew ktorego tu nie bylo - musial bym zobaczyc zdjecie jednego takiego podwiazania.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kolejne odejście...
- Ponad rok temu
-
Warszawski Festiwal Sportów Walki
- Ponad rok temu
-
Proponuję coś na wyluzowanie...
- Ponad rok temu
-
Staż w Wałbrzychu
- Ponad rok temu
-
Prośba o relację z Mistrzostw w Chinach
- Ponad rok temu
-
Pij mleko - będziesz wielkim aikidoką :)
- Ponad rok temu
-
Rozwazania o robieniu video z tanto
- Ponad rok temu
-
czy warto zapisać się za combat aikido ???
- Ponad rok temu
-
czy warto zapisać się za combat aikido ???
- Ponad rok temu
-
Seiichi Sugano [*]
- Ponad rok temu