Katori Shinto Ryu w Polsce
Napisano Ponad rok temu
Sparujecie z trenerami/mistrzami którzy Was uczą?
Co do gięcia to musiałbyś kiedyś spróbować pchnać bokkenem albo stalowym mieczem gościa w twarz to byś zrozumiał dlaczego się gnie i po co nosi się maskę i inne ochraniacze
Federy czy zatępione miecze ćwiczebne ważą od 1200 do 1700 g, podobnie jak europejskie miecze - zależy od modelu, długości etc.
Napisano Ponad rok temu
Czyli sparingów kady/trenerów nie ma w ogóle czy nie są nagrywane?
Sparujecie z trenerami/mistrzami którzy Was uczą?
Co do gięcia to musiałbyś kiedyś spróbować pchnać bokkenem albo stalowym mieczem gościa w twarz to byś zrozumiał dlaczego się gnie i po co nosi się maskę i inne ochraniacze
Federy czy zatępione miecze ćwiczebne ważą od 1200 do 1700 g, podobnie jak europejskie miecze - zależy od modelu, długości etc.
W kendo jest pchnięcie w osłonięte gardło, bardzo nieprzyjemne potwierdzam.
Na moich treningach uczniowie sparują ze mną, z głównymi Japończykami nie sparujemy odsyłają nas na kendo jak pisałem. Ale ich asystenci czasem dają się namówić na krótkie zwarcie. W sparinagach zadaniowych fukuroshinaiem bez osłon obniżamy pchnięcie na gardło do poziomu mostka też bardzo nieprzyjemne trafienie jak dojdzie.
Waga miecza 1500 ale rozumiem że 400-500 odpada na głowicę trzon i jelec pytam bo obraz walki i tempo wizualnie bardziej kojarzą mi się z polską szablą niż ze średniowiecznym mieczem, ale nie jestem w tej kwestii wybitnym ekspertem. Doceniam to tempo ale zastanawiam na ile wynika ono z nieuniknionej inspiracji współczesną szermierką a na ile odzwierciedla realia walk historycznych.
Napisano Ponad rok temu
Tempo zależy od walczącego i wynika z tego, że jak ktoś szybko i mocno atakuje to Ty się musisz szybko bronić i odpowiadać. Można oczywiście próbować tłumaczyć że europejski miecz jest wolniejszy od szabli ale niestety tym nie wygra się walki.
Napisano Ponad rok temu
Mity o siłowej i wolnej szermierce średniowiecznej to wymysł muzealników i ludzi którzy nigdy nie próbowali ćwiczyć/walczyć wierną repliką średniowiecznej broni. (...)
Można oczywiście próbować tłumaczyć że europejski miecz jest wolniejszy od szabli ale niestety tym nie wygra się walki.
Jest to logika która do mnie przemawia, aczkolwiek pozostaje pytanie o historyczne realia treningowe. Jak wiele czasu w/g żródeł historycznych poświęcali rycerze na rozwój swoich umiejetności. I jakie formy to przybierało np. lekcje fechtunku, musztra wojskowa itp.
Generalnie obraz waszych sparingów, tempo, rytm i technika mają wiele cech wspólnych z tym co robię w Budojo a zatem zapraszam w stosownej chwili na wspólne seminarium i sparingi porównawcze. Można to nagrać i będzie ciekawy materiał poglądowy.
Napisano Ponad rok temu
PS
Shoryu będziesz na SMDFie?
Napisano Ponad rok temu
Poza tym, osobiście preferuje inne formy zdobywania wiedzy, niż ta która jest stosowana na smdfie. :roll:
Napisano Ponad rok temu
Tutaj podziękowania dla redakcji budojo za wyjaśnienia odnośnie koryu.
Napisano Ponad rok temu
Może jednak pojawia się światełko w tunelu? :roll: :wink: :-)To wielka szkoda, że te Koryu nie mają sparringów.
Co sądzicie o tym:
???
Napisano Ponad rok temu
Przecież to ani nie są sparringi, ani to nie jest koryu.Może jednak pojawia się światełko w tunelu? :roll: :wink: :-)To wielka szkoda, że te Koryu nie mają sparringów.
Co sądzicie o tym:
???
PS. (Mimo że Patrick McCarthy uczył się miecza u Sugino, a styl walki wręcz stworzony przez P. McCarthy'ego nazywa się Koryu Uchinadi, to oczywiście styl ten nie jest szkołą koryu.)
Napisano Ponad rok temu
No wiem...Dlatego puściłem oko ( :wink: ) i napisałem, że światełko.Przecież to ani nie są sparringi, ani to nie jest koryu...
To są jednak sympatycy japońskiej szermierki, są samurajskie zbroje, bokkeny i repliki mieczy. A pokaz jest "not choreographed" i - moim zdaniem - ma charakter sparingu zadaniowego "moja-twoja" tzn. ograniczonego do pojedynczych "ataków wzajemnych". Robiłem coś takiego ćwicząc walkę szablą ( bojową, nie sportową ).
Napisano Ponad rok temu
PS. (Mimo że Patrick McCarthy uczył się miecza u Sugino, a styl walki wręcz stworzony przez P. McCarthy'ego nazywa się Koryu Uchinadi, to oczywiście styl ten nie jest szkołą koryu.)
Koryu uchinadi to stare karate i nie zawiera elementów walki mieczem samurajskim. Koryu uchinadi pochodzi z odtworzeniowej pracy P. Mc Carthy, który jeździł po świecie i od różnych starych mistrzów uzyskiwał wiedzę na temat starych kata i metod pracy z partnerem. Te zadaniówki japońską bronią to raczej zupełnie inna działka działalności tego mistrza, niewątpliwie autorytetu w swojej dziedzinie.
Napisano Ponad rok temu
Może jednak pojawia się światełko w tunelu? :roll: :wink: :-)To wielka szkoda, że te Koryu nie mają sparringów.
Co sądzicie o tym:
???
To ma być światełko w tunelu ? Miejcie litość.
Poziom fechtunku taki jak tutaj :
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Czyli marny...
Napisano Ponad rok temu
No wiem...Dlatego puściłem oko ( :wink: ) i napisałem, że światełko.Przecież to ani nie są sparringi, ani to nie jest koryu...
To są jednak sympatycy japońskiej szermierki, są samurajskie zbroje, bokkeny i repliki mieczy. A pokaz jest "not choreographed" i - moim zdaniem - ma charakter sparingu zadaniowego "moja-twoja" tzn. ograniczonego do pojedynczych "ataków wzajemnych". Robiłem coś takiego ćwicząc walkę szablą ( bojową, nie sportową ).
Faktycznie, wizualnie lipa. Może dlatego że brak ochraniaczy i niebezpieczna broń wymuszały bezpieczny dla zdrowia dystans A może dlatego że jednak sztuka .
ps. my np unikamy zadaniówek ze sztucznym dystansem i nie wykańczaną macanką bronią.
A ta walka rycerska niestety też słaba. Sparowaliśmy z rycerzami, mówili że czasami używają takiej taktyki, przyjęcie na zbroję i jak najmocniejsze oddanie.
Napisano Ponad rok temu
a taktyka ze zbroja jest spoko, jesli si ema zbroje mocniejsza od broni
Napisano Ponad rok temu
Link do ogłoszenia:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Spotkanie Miłośników Dawnego Fechtunku 2010
- Ponad rok temu
-