Re: Kolana..
Rozmawiałem kiedyś z ortopedą sportowym na ten temat i gość generalnie stwierdził, że dla zdrowego zawodnika jakiekolwiek usztywniacze/ochraniacze są z gruntu złe, gdyż znieczulają strukturę więzadeł stawowych. Wszelkie bóle i zapalenia są wynikiem nadwyrężenia stawu i wtedy automatycznie powinno się odpuścić treningi. Według niego większość kontuzji stawów u sportowców nigdy by nie wystąpiła, gdyby wcześniej reagowali na zmęczenie stawów właśnie przerwą w treningach.
Kurcze stary , powiedz to wszystkim co trenują BJJ. Którzy trenują cokolwiek, żeby sobie odpuścili. W momencie kiedy np. czujesz, że jest coraz lepiej, że jesteś silniejszy, masz lepszą kondycje itp. Ze wszystkich na tym forum ... NIKT BY NIE PRZESTAŁ.
Kiedyś czytałem ankietę przeprowadzoną na zawodowych sportowcach. Pytanie brzmiało "Czy zażył(a)byś środek ,który zapewni Ci złoto na olimpiadzie ale znacznie skróci Twoje życie(czy wręcz grozi śmiercią , już dokładnie nie pamiętam tego pytania)" Odpowiedz u większości była oczywista ... TAK.
I powiem Ci,że niestety ja jestem tym niechlubnym przykładem, bo ten ból ciągnął się za mną już jakiś czas. A jak się skończyło to można przeczytać w tym temacie ...