bjj a badanie eeg
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze jedna sprawa noszę okulary lewe oko +2,0 prawe +2,5 Czy to mnie też może dyskredytować? Nie chcę ćwiczyć boksu czy muay thai tylko bjj...
ja też nosze okulary - od 2 roku życia i w żaden sposób nigdy mi one nie przeszkadały jeśli chodzi o bjj
soczewk także nie używam i nie polecam...
najważniejsze byś widział przeciwnika (no chociaż jego zarys...)
Napisano Ponad rok temu
To w razie czego wytłumacz to lekarzowi sportowemu. Wytłumacz mu, że to praktycznie to samo co judo. Jak pierwszy raz byłem to mieli rozkminke co robić, jakie badania ale jak wytłumaczyłem, że to sport chwytany jak judo to od tamtej pory już wiedzą, że trzeba badania jak do judo.Witam serdecznie. Chcę rozpocząć treningi brazylijskiego jiu jitsu i muszę zrobić badania w sportowej przychodni lekarskiej w której jestem zarejestrowany na następny tydzień. Moje pytanie jest następujące: po co do bjj eeg głowy? Przecież to chwytany sport walki. Po drugie mam właśnie obawy do eeg że wyjdzie źle bo kiedy miałem 5 lat (teraz mam 21 lat) to miałem wypadek samochodowy i miałem pęknięcie czaszki. Wstrząsu mózgu nie doznałem tylko uszkodzenia czaszki. I jeszcze jedna sprawa noszę okulary lewe oko +2,0 prawe +2,5 Czy to mnie też może dyskredytować? Nie chcę ćwiczyć boksu czy muay thai tylko bjj...
ps.
wyszukany nick
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do badan, to wytlumacz lekarzowi co to BJJ. Wiekszosc z nich laczy to z MMA i dlatego kieruje na tego typu badania. Bardziej proponowal bym zrobik EKG ,zeby sprawdzic jak Twoje serce poradzi sobie z duzym wysilkiem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dodatkowo polecam rtg odcinka szyjnego.
Moj lekarz sportowy tez skierowal mnie na to badanie:)
Napisano Ponad rok temu
To nie chodzi o to, że brak wzroku przeszkadza w kulaniu się. Chodzi o to, że przy dużej krótkowzroczności wydłużenie gałki ocznej powoduje jakby "naciągnięcie" siatkówki. Przez to taka krótkowzroczna siatkówka jest dużo bardziej narażona na urazy, co może skutkować utratą wzroku. Więc jak ktoś jest już niewidomy to mu nic nie grozi - chyba że jebnie głową o stolik sędziowski.
Kiedyś okuliści odradzali osobom z dużą krótkowzrocznością ćwiczenia czegokolwiek wymagającego większego wysiłku (nie pytaj mnie co takie osoby powinny zrobić w razie grubszego zatwardzenia - nie mam pojęcia). Ostatnio jakaś młodsza pani oczolog w prywatnej klinice powiedziała mi, że dziś nie robi się z tego takiego wielkiego halo - robisz co jakiś czas badanie dna oka i jak jest ok to trenujesz i tyle.
Napisano Ponad rok temu
na judo to akurat badania są dość... rozległe :wink:Wytłumacz mu, że to praktycznie to samo co judo. Jak pierwszy raz byłem to mieli rozkminke co robić, jakie badania ale jak wytłumaczyłem, że to sport chwytany jak judo to od tamtej pory już wiedzą, że trzeba badania jak do judo.
ps.
wyszukany nick
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Octagon Wodzisław- zajęcia w ferie
- Ponad rok temu
-
Headphones port doesn't work?
Guest_budo_Gość_* - Ponad rok temu
-