To forum umiera, tak jak umiera TKD w Polsce.
Napisano Ponad rok temu
Ta sztuka umiera. Zostanie kilku zapaleńców, którzy będą mieli po kilku uczniów.
Tę sztukę zniszczyli sami trenujący, którzy ją kochali.
Tę sztukę zniszczyli ludzie, którzy jej kosztem chcieli uczynić swoje życie wygodnym.
Kiedyś jak mówiłem, że trenuję Taekwon-do, spotykałem się z uznaniem.
Teraz wstyd się przyznać, żeby nie narazić się na kpiny.
Trenerzy, którzy wyśmiewają metodologię nauczania Taekwon-do i jego elementy są najlepszym świadectwem zgonu tej sztuki walki.
Napisano Ponad rok temu
w wielu stylach są układy, taniec, walka z cieniem ale nikt nie próbuje tym zastąpić walki. Zamiast sztuki walki robi się z tego taniec z gwiazdami.
to tak jakby w tajskim ktos zrobił konkurencje na same waikru a w boksie konkurs walki z cieniem
Napisano Ponad rok temu
Autorze tematu, mógłbyś rozwinąć myśl dla osób z zewnątrz? Jakie zmiany zaszły, że masz takie odczucia?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
WTF to nie Taekwon-do
a tak wgl. to z checia potrenowalbym na macie bo juz dluuugo nie mialem jej pod nogami heh.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tutaj podam przykład, ze swojego klubu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest kilka organizacji w Polsce (już nie piszę o PZTKD), które szukają swojego miejsca na rynku. Rozumiem ich polityczne argumenty, które blokują ich konsolidację. Ogólnopolska Organizacja Taekwon-do i Polskie Zrzeszenia Taekwodndo, mogą się poszczycić zapleczem Prawdziwych Mistrzów, maja swoją jakąś wizję.
Ale nie mogę zrozumieć funkcjonowania, poza finansowymi, takich tworów jak na przykład Polska Federacja Taekwondo. Dziewiętnastoletni chłopak zakłada federację, miał wtedy pewnie 5 czy 3 cup, teraz ma wysoki stopień i jest mistrzem. Dramat tej sytuacji polega na tym, że "szerzy" o Taekwondo w wielu miejscach w Polsce i robi z tego stylu pośmiewisko. Kolega zaprosił mnie jakiś czas temu na turniej tej federacji - jego syn brał w nich udział. To co tam zobaczyłem, poziom techniczny zawodników, świadczący o poziomie wyszkolenia ich instruktorów, jest skandalem. Nie miałem serca powiedzieć koledze, że jest oszukiwany cały czas przez klub w którym trenuje jego syn.
Ktoś jeszcze zaprzeczy, że to początek końca Taekwondo i że ta sztuka umiera?
sally...synku. Chwała Ci za to, że trenujesz. Ale po Twojej wypowiedzi widać, że nie masz większego pojęcia o Taekwondo. Trenujesz majtaj - styl przyjmijoddaj. Żadnej finezji i żadnego myślenia. Nie rozumiesz, że to technika określa styl walki, sztukę.
Napisano Ponad rok temu
Jest kilka organizacji w Polsce (już nie piszę o PZTKD), które szukają swojego miejsca na rynku. Rozumiem ich polityczne argumenty, które blokują ich konsolidację. Ogólnopolska Organizacja Taekwon-do i Polskie Zrzeszenia Taekwodndo, mogą się poszczycić zapleczem Prawdziwych Mistrzów, maja swoją jakąś wizję.
Ale nie mogę zrozumieć funkcjonowania, poza finansowymi, takich tworów jak na przykład Polska Federacja Taekwondo.
Nie zamierzam nikogo ani bronić, ani chwalić, ale... największe kluby Polskiego Zrzeszenia TKD to ośrodki, które przeszły całkiem niedawno z Polskiej Federacji TKD, a jeden - Alien Łódź - z PUT. 60 % zarządu organizacji to byli działacze PFT, na czele z Wojtkiem Dolnym, który był do niedawna posiadaczem najwyższego stopnia PFT. OOTKD z kolei jest w głębokim kryzysie, nie organizuje praktycznie żadnych imprez. Ich ostatnie zawody (w maju 2010) przyciągnęły około 60 zawodników licząc z zagranicznymi.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jedenssty Dan w Taekwon-do?? Ale obsuwa.
- Ponad rok temu
-
Co sądzicie o przejściu całych klubów ITF na WTF?
- Ponad rok temu
-
Czyli to pierwszy autentyczny ?
- Ponad rok temu
-
Mistrz Trân Triêu Quân zaginął na Haiti
- Ponad rok temu
-
IIC w Warszawie - wrażenia, opinie, relacje
- Ponad rok temu
-
Taekwondo Full Contact - Liga 2010 Kraków