Łowy coroczny temat
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
MMA to dopiero po 16 roku zycia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie mówiłem o oglądalności a o ćwiczeniu, a co do straty czasu... zależy komu na czym zależy kolego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja się generalnie zgadzam, w Polsce tak to wygląda, ale na zachodzi karate wraca.
Zobacz na takie aikido, oni zawsze mają pełne sale, a przecież o tak zwaną skuteczność ich nie posądzisz. to kwestia marketingu.
Napisano Ponad rok temu
...Mało tego wykorzystywanie np. w kihonie niskich pozycji w treningu dzieci z tych pozycji słynie Shotokan...
Czy ty przypadkiem nie zaczynałes od Kyokushin?
Przypomnij sobie zenktsu-dachi, szerokie długie z nienaturalnie wygiętym odcinkiem lędźwiowym kręgosłupa. Zobacz co się dzieje za sprawą kyokushin-kan. Pozycje wąskie i nie zbyt długie.
Przypomnij sobie kiba-dachi, które wyglądało jako pozycja srającego mnicha.
Przypomnij
To wszystko było zdrowe?
Karate dla twardzieli.
Pogadaj z ludźmi trenującymi karate tradycjne w PZKT, jakie tam dominują teraz trendy.
Nie czuj sie urażony, ale myślę, że jednak masz braki w wiedzy o zmianach jakim ulegają style karate.
Możesz mieć rację, że dla nas słówko karate zostało wyswiechtane przez wielu "nowatorskich stylistów" a jednak jak osoby rozpoczynające przygodę z dalekowschodnimi sztukami walki to zawsze myślą o tym przez pryzmat tego słowa: KARATE.
Napisano Ponad rok temu
Co MT ma do zaproponowania 7-mio latkom a nie ma tego karate? Czy to samo co proponują dzieciakom w Tajlandii? :wink:...Muaythai [...] , może być od lat 7...
Napisano Ponad rok temu
-rak kości?Co MT ma do zaproponowania 7-mio latkom a nie ma tego karate? Czy to samo co proponują dzieciakom w Tajlandii? :wink:...Muaythai [...] , może być od lat 7...
Napisano Ponad rok temu
Sa mody na wszystko i wszystko przemija a dla przecietnych ludzi kazdy system walki bedzie sie zawsze kojarzyl z tepota cwiczacych i trzeba sie z tym pogodzic - tak jak nauczyciel WF ile by nie mial doktoratow zawsze bedzie przez innych nauczycieli traktowany jak facet od fikolkow
Pamietacie jaki bum byl jezcze niedawno z BJJ szybko zaczely powstawac sekcje MMA i MT w tych samych klubach bo tylko z BJJ sie wyzyc nie dalo a tradycyjne kluby nadal trwaja - dobry klub czego by nie nauczal na rynku sie utrzyma nawet jesli bedzie to balet 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nabór podczas zebrania szkolnego, ulotki, plakat. Jestem zaskoczony.
W gimnazjum , w którym prowadzę zajęcia od kilkunastu lat zrobiłem podobna akcję promocyjną i odzew - 4 nowe osoby na zajeciach grupy początkującej. Dobrze, że w grupie zaawansowanej znacznie lepiej, nikt nie ubył.
Pozdrawiam i zyczę....owocnych łowów
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli jesteś zwolennikiem Muai Thai , to to rób , ale tylko to. Podobnie , jezli uwazasz , że najlepiej czujesz się w BJJ lub MMA to rób to ale też tylko to. Ty jak widać robisz i karate i inne sztuki / sporty walki , czyli wszystko na raz. Wybacz , ale to jest mało poważne.
Jeżeli na treningi karate nie masz chetnych to nie dlatego , że karate nie jest na "fali" , tylko chyba dlatego , że czegoś Ci brakuje w Twojej ofercie dobrego treningu. Gdybym na przykład trenował karate u Ciebie , a mój instruktor oferował by mi jeszcze MMA, K1 , BJJ, Muai Thai i nie wiadomo co jeszcze , to uznałbym , że to karate , które naucza to coś bez wartości jeżeli muszę trening karate uzupełniać czymś innym. Podobne odniesienie miałbym do innych propozycji instruktora.
Karate ma w sobie wszystko i niczym nie musi być uzupełniane . Ale wielu instruktoró robi tak : modny jest kick boxing no to włączam go do oferty , moda mija to to porzucam i włączam np. BJJ albo Krawmaga albo coś innego co w danej chwili jest na topie .
W końcu robie wszystko i nic zarazem . To dezorientuje ćwiczących i nie gruntuje autorytetu instruktora pod względem jego wiedzy i pozycji . Dlatego ludzie tam nie przychodzą bo sami nie wiedzą o co w takim klubie chodzi i co oni w koncu mają trenować.
Przez takie postępowanie , pęd za modą , która ma dać ludzi i poprawić finanse a nie koniecznie kształcić w określonym kierunku , niszczy się wizerunek karate.
Wy po prostu nie macie tozsamości a bez tego , żywot takiego klubu jest zawsze marny.
Zarówno ja jak i wielu kolegów z Forum , może dać Ci wiele przykładów , gdzie kluby karate o okreslonej i stałej tozsamości świetnie prosperują i nie muszą podpierać się aktualną modą.
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli jesteś zwolennikiem Muai Thai , to to rób , ale tylko to. Podobnie , jezli uwazasz , że najlepiej czujesz się w BJJ lub MMA to rób to ale też tylko to. Ty jak widać robisz i karate i inne sztuki / sporty walki , czyli wszystko na raz. Wybacz , ale to jest mało poważne.
Jeżeli na treningi karate nie masz chetnych to nie dlatego , że karate nie jest na "fali" , tylko chyba dlatego , że czegoś Ci brakuje w Twojej ofercie dobrego treningu. Gdybym na przykład trenował karate u Ciebie , a mój instruktor oferował by mi jeszcze MMA, K1 , BJJ, Muai Thai i nie wiadomo co jeszcze , to uznałbym , że to karate , które naucza to coś bez wartości jeżeli muszę trening karate uzupełniać czymś innym. Podobne odniesienie miałbym do innych propozycji instruktora.
Karate ma w sobie wszystko i niczym nie musi być uzupełniane . Ale wielu instruktoró robi tak : modny jest kick boxing no to włączam go do oferty , moda mija to to porzucam i włączam np. BJJ albo Krawmaga albo coś innego co w danej chwili jest na topie .
W końcu robie wszystko i nic zarazem . To dezorientuje ćwiczących i nie gruntuje autorytetu instruktora pod względem jego wiedzy i pozycji . Dlatego ludzie tam nie przychodzą bo sami nie wiedzą o co w takim klubie chodzi i co oni w koncu mają trenować.
Przez takie postępowanie , pęd za modą , która ma dać ludzi i poprawić finanse a nie koniecznie kształcić w określonym kierunku , niszczy się wizerunek karate.
Wy po prostu nie macie tozsamości a bez tego , żywot takiego klubu jest zawsze marny.
Zarówno ja jak i wielu kolegów z Forum , może dać Ci wiele przykładów , gdzie kluby karate o okreslonej i stałej tozsamości świetnie prosperują i nie muszą podpierać się aktualną modą.
Napisano Ponad rok temu
Ze MMA nie nadaje sie dla dzieci? Bo nie wypracowano jeszcze programow dzieciecych - i to jest wielkie szczescie karate. Poczekajcie co bedzie jak obecni czesto jeszcze mlodzi trenerzy mma, bjj, muay thai okrzepna troche, zestarzeja sie, kiedy spojrza na cwiczony przez siebie sport nie przez pryzmat zawodow, tylko zdrowia, samoobrony itd. Wtedy pojawia sie tez sekcje dzieciece tych dyscyplin... Bo ze karate zyje obecnie z dzieci to przeciez fakt!
Oczywiscie ze powstaja sekcje oldbojow i jest to piekne ale czy naprawde chcemy zeby to byla grupa reprezentatywna dla karate? Czy oldboje (cwiczacy rekreacyjnie) beda zdawac na dany i prowadzic zajecia? Bardzo watpie. A jesli tak to jakie to bedzie karate?
Zgadzam sie tez z Inhetosem ze to przede wszystkim karate tradycyjne (w sensie - bezkontaktowe) wypracowalo tego garba chociaz walki "bez glowy" tez pomogly :wink:
Napisano Ponad rok temu
Calkowicie sie z toba nie zgodze. Kickboxing, MMA, itd to dyscypliny sportowe, karate w swojej istocie to Budo - droga walki, szeroko pojeta samoobrona itd. Nie widze tu sprzecznosci. W moim klubie ludzie cwicza kicka, mma, boks a ze czegos tam brakuje (bo o to spierac sie chyba nie musimy) to rownolegle lub nastepnie cwicza tez SeiBudokai czyli cos jakby karate :wink:
To nie jest moda, to powazne traktowanie cwiczacych, a moralna podstawa takiego dzialania jest przekonanie ze ma sie cos do zaoferowania. U mnie jest tak ze kickbokserzy "douczaja sie innych rzeczy zeby moc zdawac nasze egzaminy. A karatecy przychodza pocwiczyc sobie walke kickbokserska. Inna sprawa ze obydwa programy sie co nieco zazebiaja.
Napisano Ponad rok temu
Ważniejsze według mnie, aby dzieci które się zapiszą zostały przy karate jak zostaną młodzieżą.
Nie mniej od różnych znajomych z tak zwanego zachodu słyszę, że tam i młodzież na karate się zapisuje i to nie tylko to knockdown i pochodne ale i na bardziej tradycyjne.
Napisano Ponad rok temu
Ja wyrażam tylko swoją opinie i uważam , że trenując karate nie potrzebuję nic innego tak jak ktoś kto trenuje MMA lub inną sztukę / sport walki , nie potrzebuje karate.
Jestem zwolennikiem , żeby robić jedno ale dobrze .
Pozdrawiam i życzę owocnych treningów i dużo ćwiczących na salach .
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kto doradzi dziewczynie gdzie kupic Kobutan?
- Ponad rok temu
-
DLACZEGO DZIECI POWINNY TRENOWAĆ KARATE
- Ponad rok temu
-
Cykliczne staże goju ryu
- Ponad rok temu
-
Łowy. Coroczny temat ...
- Ponad rok temu
-
Poszukuje osoby do napisania artu