Skocz do zawartości

Zdjęcie

wakacje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

budo_koźlak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 709 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Re: wakacje

No więc właśnie takie były plany, żeby chociaż kondycję/wydolność poprawić regularnym bieganiem. No ale wyszło jak wyszło i obrastam tłuszczem zamiast robić progres.

Heh, ja chyba przestanę wychodzić z domu, bo teraz nagle wszystko na raz i tylko czekać aż mi cegła na łeb spadnie :) ... albo ciąża się trafi :lol: Tfu, tfu, trzy razy przez lewe ramię 8) No nic, trzeba przełożyć i rozciąganie... A miało być tak pięknie :)

Koźlak: mnie też jakiś kozojebca udawał że leczy to musiałem zmienić na prawdziwego ortopedę. Właśnie się zastanawiam czy mu gdzies reklamy nie narobić za takie podejście do tematu

Mi już szkoda słów. W Poznaniu miałam wszystko cacy. Lekarz ogólny miał wiedzę większą niż tutaj pewien specjalista w tej dziedzinie. Ale ogólnie to wielu z nich sobie w kulki leci i to nie tylko tutaj, ale w dużych miastach pewnie też. A przypomniała mi się anegdota jak to w będąc w mieście X w szpitalu Y zwróciłam uwagę pielęgniarce, że zamiast reagować na wezwanie pacjenta, który jest całkiem przykuty do łóżka, urządza sobie towarzyskie pogawędki z koleżanką. Potem lekarz z tego powodu skoczył mi do oczu... :lol:
  • 0

budo_shu lien
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 315 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Koźlaczku ja też mam wakacyjne plany na trening. W środę seminarium z Wyborową skończylismy nasz rok pracy, ale już 30 lipca wyjeżdzamy na 5 dniowy obóz Polskiej Organizacji IFK do Jeleniej Góry, potem od 19 do 23 sierpnia będę na British Summer Camp w Wielkiej Brytanii u Hanshi Steve Arneila 9 Dan, Liama Keaveney 6 Dan, Nicka Da Costa 5 Dan, Davida Pickthall 5 Dan. Będzie się działo. To ma byc moja przygoda życia i pewnie będzie.
W między czasie mam zamiar popracowac nad wytrzymałoscią tzn. pobiegac :wink:
  • 0

budo_koźlak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 709 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Koźlaczku ja też mam wakacyjne plany na trening. W środę seminarium z Wyborową skończylismy nasz rok pracy, ale już 30 lipca wyjeżdzamy na 5 dniowy obóz Polskiej Organizacji IFK do Jeleniej Góry, potem od 19 do 23 sierpnia będę na British Summer Camp w Wielkiej Brytanii u Hanshi Steve Arneila 9 Dan, Liama Keaveney 6 Dan, Nicka Da Costa 5 Dan, Davida Pickthall 5 Dan. Będzie się działo. To ma byc moja przygoda życia i pewnie będzie.

To potem z rozpędu wleć jeszcze do naszej dziury :wink: Widzę, że ambitnie sobie poczynasz. Jestem ciekawa wrażeń i szczegółowej relacji z tych wydarzeń :-) Szczegółowej, znaczy najlepiej z jakimiś filmikami, żebym zrozumiała cokolwiek, bo Kyokushin to dla mnie czarna magia ;-)

W między czasie mam zamiar popracowac nad wytrzymałoscią tzn. pobiegac :wink:

Ooo, a wiesz - poruszyłaś temat, który mnie od jakiegoś czasu dość intensywnie zastanawia. Bieganie długodystansowe jest traktowane powszechnie jako wytrzymałościówka. Może potrafisz napisać, jakie zmiany na lepsze obserwujesz po takim treningu biegacza?

Chodzi o to, że od zawsze miałam problemy z bieganiem (nie wiem, jakiego rodzaju dokładnie, bo wychodzi na to, że w sytuacjach wyjątkowych mogę dobiec z całkiem niezłym czasem), natomiast to, co zaobserwowałam to to, że ludzie, którzy biegają na długie dystanse i nie mają z tym problemu wchodzą ze mną na kort i kiedy już padają po dwóch godzinach, to ja mogę dalej (tempo dość intensywne). A ja padam podczas biegania.
Tenis też jest przecież wytrzymałościowy? Czy ktoś może mi wyjaśnić tę zagadkę? Może chodzi o zmienność natężenia wysiłku (lepiej sobie radzę, gdy jest zmienne nawet jeżeli wymaga to w pewnych momentach ekstremum niż kiedy jest rozłożony mniej więcej równomiernie przez dłuższy czas)?

Bo ja póki co mogę to wytłumaczyć jedynie oskrzelami, ale problemy z bieganiem miałam raczej jeszcze przed problemami z oskrzelami.
  • 0

budo_gosy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 186 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...a ja znienacka przypomne!!!!!!!!
- w dniach 24-26 lipca odbedzie sie Polish Summer Camp z udzialem mistrza swiata karate pelnokontaktowego, Norishika Tsukamoto, podobno mozna sie jeszcze zalapac, miejsce Grodzisk Mazowiecki, blisko Warszawy, namawiam, ja bede. Mysle, ze wielu dyskutantom naszego forum przydaloby sie skonfrontowac swoje czasami co najmniej dziwne wyobrazeniami o karate z naukami naprawde wysokiej klasy Mistrzem...
  • 0

budo_koźlak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 709 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gosy, co masz na myśli dokładnie przez "dziwne wyobrażenie"? :>

Kurczę, piszecie mi tu o jakichś ciekawych szkoleniach, a ja bym chciała zobaczyć coś namacalnego, a nie same ogłoszenia ;-) Znajdziesz mi coś ciekawego o tym człowieku? Generalnie i tak się nie wybiorę, bo ja za mały koziołek jeszcze jestem na to, żeby się po jakichś większych szkoleniach tułać (heh, dzisiaj mi się śniło, że mnie sentyment do żółtego pasa napadł i go sobie na trening założyłam, tłumacząc się, że gdzieś mi się mój zgubił), ale chętnie się zapoznam wizualnie :-)
  • 0

budo_gosy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 186 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kozlaku - prosze - wrzuc na wyszukiwarke haslo tsukamoto karate i bedziesz miala tysiace wyswietlen, filmy, informacje etc. to mistrz swiata i doskonaly technik. Moim zdaniem na takie seminarium warto przyjechac z daleka, stopien zaawansowania przyjezdzajacego jest tu bez znaczenia, kazdy robi to, na co go stac. Od lat uwazam - kolorowe pasy robia kazdy wg swoich mozliwosci, to brazowe i czarne sa na swieczniku... Przyjezdzaj do Grodziska Mazowieckiego, rejestracja w piatek w godz. 14-17 potem pierwszy trening, i Tobie i innym moge wyslac na priva formularz zgloszeniowy ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]). z tego co wiem, przyjezdzaja ludzie z roznych organizacji i roznych stylow.
  • 0

budo_aresek
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No więc lekarz ortopeda przepisał mi stabilizator stawu skokowego. Finansowany z NFZ na szczęście [do wydania bagatela 350zł ale sklepy które to realizują świadomie zawyżają ceny wiedząc jaki jest limit NFZ].
I teraz pytanie: ktoś trenuje ze stabilizatorem kostki?
Jaki się sprawdza?
Ja stosowałem opaskę plus taśmy ściągające ale tym razem mam mieć usztywnienia na bokach więc większa łamigłówka przede mną
Myślałem o takich jak siatkarze zakładają by zapobiec skręceniom ale czy to za mocno nie ogranicza ruchów?

Treningi na 3 miesiące muszę ograniczyć pod kątem obciążeń [żadna nowość - od 2 miesięcy zupełnie nic nie robię oprócz picia piwa]. Na szczęście mogę zacząć biegać w tym stabilizatorze, uważając oczywiście na to jak zachowuje się kostka

Tak więc plany wakacyjne [mimo że mało realne bo na początku czerwca urodził mi się junior] legły w gruzach. Następny realny cel jaki mogę sobie wyznaczyć to dojście do przyzwoitej formy na seminarium z C.Piną w marcu 2010r
  • 0

budo_vacca
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 96 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No więc lekarz ortopeda przepisał mi stabilizator stawu skokowego. Finansowany z NFZ na szczęście [do wydania bagatela 350zł ale sklepy które to realizują świadomie zawyżają ceny wiedząc jaki jest limit NFZ].
I teraz pytanie: ktoś trenuje ze stabilizatorem kostki?
Jaki się sprawdza?
Ja stosowałem opaskę plus taśmy ściągające ale tym razem mam mieć usztywnienia na bokach więc większa łamigłówka przede mną
Myślałem o takich jak siatkarze zakładają by zapobiec skręceniom ale czy to za mocno nie ogranicza ruchów?

Treningi na 3 miesiące muszę ograniczyć pod kątem obciążeń [żadna nowość - od 2 miesięcy zupełnie nic nie robię oprócz picia piwa]. Na szczęście mogę zacząć biegać w tym stabilizatorze, uważając oczywiście na to jak zachowuje się kostka

Tak więc plany wakacyjne [mimo że mało realne bo na początku czerwca urodził mi się junior] legły w gruzach. Następny realny cel jaki mogę sobie wyznaczyć to dojście do przyzwoitej formy na seminarium z C.Piną w marcu 2010r

przed rozpoczeciem biegania zapoznaj sie z cwiczeniami z watku rehabilitacja - chondromalacja, abys nie skonczyl z kuflem piwa do konca zycia
  • 0

budo_gosy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 186 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kozlaku - specjalnie dla Ciebie o N. Tsukamoto:
Norichika Tsukamoto

Jest zawodnikiem, którego zwinność i technika przeczą jego budowie. Jak na zawodnika, który ma ponad 190cm i ponad
90 kg posiada ogromny zasób technik nokautujących. W wieku zalednie 19 lat Tsukamoto ukończył Wagowe Mistrzostwa Japonii w pierwszej czwórce i później w tym samym roku był szósty w Otwartych Mistrzostwach Japonii. Wielu oglądających jego walki podczas tych dwóch turniejów, widziało w nim przyszłą gwiazdę. Nikt jednak nie przypuszczał, że jego rozwój będzie tak błyskawiczny i że zwycięży w swoich pierwszych Mistrzostwach Świata, i potwierdzi swoją klasę wygrywając dwa razy w kolejnych Mistrzostwach Japonii oraz w pierwszym Pucharze Świata. Po kilkuletniej przerwie Tsukamoto wywalczył drugie miejsce w XXXIV Mistrzostwach Japonii w 2002.

Norichika Tsukamoto:
6th World Tournament 1996 (IKO-2) - 1 miejsce
7th World Tournament 1999 (IKO-2) - pierwsza 16 (przegrana z Bacakiem)
1st World Cup 1997 (IKO-2) - 1 miejsce
34th All Japan Tournament 2002 (IKO-2) - 2 miejsce
29th All Japan Tournament 1997 (IKO-2) - 1 miejsce
28th All Japan Tournament 1996 (IKO-2) - 1 miejsce
26th All Japan Tournament 1994 - 6 miejsce
17th All Japan Weight Tournament 2000 (IKO-2) - 1 miejsce
15th All Japan Weight Tournament 1998 (IKO-2) - 1 miejsce
11th All Japan Weight Tournament 1994 - 4 miejsce
  • 0

budo_shindojo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 573 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gosy - 4 th Shinkyokushinkai world cup - 2009 r. - miejsce :D
skleroza nie boli...co? :wink:
  • 0

budo_koźlak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 709 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gosy, dzięki za wklejkę. Na youtubie też wczoraj już szukałam trochę, ale z tubą jest tak, że tam zazwyczaj sporo tych rzeczy i jak się kyoka nie zna, to ciężko zczaić, od czego zacząć :-)

Co do stopni, moja filozofia jest bardziej zakręcona. Stopnie dla mnie to zło konieczne, zdaje się je tylko dlatego, że tego wymaga głupia struktura. Jak dla mnie, to mogłoby ich w ogóle nie być, choć podobno niektórych motywują czy cuś... Natomiast niestety szkolenia zazwyczaj dzielą grupy stopniami i czasem ten podział średnio mi leży. To tak w bardzo dużym skrócie i może nie dość jasno (w skrócie jeszcze większym, chodzi o faworyzowanie starszych stopni). Jeżeli masz jakąś dokładną rozpiskę tego zgrupowania, to z chęcią się z nią zapoznam, choć w sumie jakoś rozsądek mi mówi, że na tym poziomie może jednak ćwiczyć jeszcze swoje, ale rozsądek to pół biedy ;-)

Aresek, przykro mi :( Jeżeli Cię to pocieszy, palec co prawda już się prawie zagoił (nie ma to jak żelazo w tabletkach), ale nadgarstek nadal dziwne rzeczy wyprawia, choć już mnie wczoraj nie zabolał przy ura zuki, za to przy rotacjach znowu czasami mu coś się nie podoba. Ale to mizerne pocieszenie, liczę na to, że do końca lipca mu przejdzie całkowicie... Zapytaj może o swój problem w osobnym wątku, albo się przypominaj co chwila, może ktoś tu w końcu odpisze, kto się zna. Bo tu Ci to może zniknąć.
  • 0

budo_aresek
  • Użytkownik
  • Pip
  • 44 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Aresek, przykro mi :( Jeżeli Cię to pocieszy, palec co prawda już się prawie zagoił (nie ma to jak żelazo w tabletkach), ale nadgarstek nadal dziwne rzeczy wyprawia, choć już mnie wczoraj nie zabolał przy ura zuki, za to przy rotacjach znowu czasami mu coś się nie podoba. Ale to mizerne pocieszenie, liczę na to, że do końca lipca mu przejdzie całkowicie... Zapytaj może o swój problem w osobnym wątku, albo się przypominaj co chwila, może ktoś tu w końcu odpisze, kto się zna. Bo tu Ci to może zniknąć.

Spoko, byłem już w sklepie ze sprzętem. W dobrym sklepie. Gość obsługiwał sprzętowo większość sportowców i klubów w Szczecinie i okolicach. Dobraliśmy "cuś" tak bym mógł w tym zarówno biegać jak i w razie potrzeby pograć w piłkę i pokopać.
Musi być dobrze ;)
  • 0

budo_gosy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 186 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Shindojo - ja po prostu wiem, ze jak ja cos zaniedbam, to Ty to profesjonalnie naprawisz, poprawsz, zreformujesz, uzupelnisz, i dzieki Tobie wszystko bedzie takie, jak byc powinno......
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025