KARATE - jak zdefiniować co jest karate a co nie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja mysle ze nie warto zastanawiac sie ktore systemy powinny sie nazywac karate tylko jakie sa cechy charakterystyczne dla karate i pod tym wzgledem rozpatrywac ktore style sa a ktore nie sa karateckie. kto dostanie z ryuta a kto z karata jak to ktos kiedys ujął
bo w tedy moim zadaniem Ryu-Te zostanie pozbawione tej zaszczytnej nazwy
Napisano Ponad rok temu
inna sprawa, że to karate ale pisane jako chińskie ręce albo nawet te po prostu byc może, tam naprawdę ciężko powiedzieć.
Napisano Ponad rok temu
jak powiem komus ze robie RyuKyu Kempo Ryu-Te Jutsu to nie bedzie wiedzial o co chodzi
jak powiem ze robie Ryu-To kto w temacie sztuk walki moze sie zorientuje
jak powiem ze robie Ryu-Te Kempo Karate to wszystko jasne
dlatego bylo napisane ze to karate
dzisiaj juz mniej wiecej wiadomo co to jest... chociaz sa tez osobniki ktore twierdza ze to drugie tsunami jak powiesz szefowi swojego stylu nie w PL o Ryu-Te to pewnie nie bedzie widzial o co chodzi ale jak zagadniesz o Taika Oyate to reakcja moze byc ciekawa
ja mysle ze dla dobra tej dyskusji przyjmijmy ze karate to z japonska pusta reka a nie chinska/pusta przestrzen dloni jak to tlumaczy Taika. bedzie wszystkim latwiej. ja mysle ze dzisiejsze karate zbyt rozni sie od pierwowzoru zeby pierwowzor mozna bylo karate nazywac niezaleznie czy to chinska czy pusta reka
Napisano Ponad rok temu
...ja mysle ze dzisiejsze karate zbyt rozni sie od pierwowzoru zeby pierwowzor mozna bylo karate nazywac niezaleznie czy to chinska czy pusta reka
Bardzo wartosciowa mysl moim zdaniem!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja poznalem kata shorin-ryu poznalem kata ryu-te. smiem twierdzic ze dzisiejsze kata w zaden sposob nie przypominaja ryu-te'ckich z bardzo prostego powodu. dzisiejsze kata sa esencja karate, karate to tzw. budo, dzisiejsze kata ma swoja filozofie
w Ryu-Te nie ma filozofii i w kata Ryu-Te tez jej nie ma, nie ma tez zadnej drogi wojownika...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rozmowa schodzi na różnice techniczne, a moim, skromnym zdaniem nie mają one w wpływu na nazwe-karate. Jeden styl może preferować same rzuty, drugi dżwignie, trzeci uderzenia, czwarty kopnięcia...W realu będą wyglądały diametralnie różnie (ryu-te a np.isshin-ryu) i osoba niezorientowana, może twierdzić, że " to" to coś zupełnie innego. To nie ma znaczenia. Kara-te to sposób walki gołymi rękoma ( nie nawiązuje do nazwy) i tyle sposobów ilu ludzi. Te "sposoby" powymyślano na Okinawie (na podstawie różnych doświadczeń-chińskich, koreańskich, miejscowych, japońskich itd), gdyby wymyślono to samo (technicznie) w Izraelu to była by Krav-maga, a wspólczesne "style" (pomimo olbrzymich zmian -Jan111) opierają się na tych dawnych doświadczeniach i rozwiązaniach, ale zmodyfikowanych (bardziej dostosowanych) do preferencji "nowych" mistrzów. Czyli są "jakoś" powiązane z linią przekazu i tradycją.
-pozdrawiam
Jersey
Napisano Ponad rok temu
Z pewnoscia "linia przekazu" to wazny czynnik jesli chodzi o autentycznosc karate, niezaleznie czy to styl "tradycyjny" czy "nowoczesny".
Yuda mozesz troche rozwinac?
Laser, czy mozna nabyc ta ksiazke Oyaty?
Napisano Ponad rok temu
Musze przeczytać jeszcze raz (może mi się coś porąbało z tym ze tylko kata ćwiczył
Napisano Ponad rok temu
Taika pisal ze na okinawie nie bylo tak duzych luster zeby mozna bylo widziec w nich co sie robi dlatego cwiczyl nad jeziorem, moze z tad ta mysl ze robil tylko kata
mial dwoch nauczycieli Wakinaguri i Uhugusiku, za ich czasow Taika poznal tylko jedno kata rodowe Shi Ho Happo No Te i to kata cwiczyl w jakim stopniu czasowym nie wiem. wiem ze wiedza zawarta w tym kata znajduje sie w zaawansowanych wersjach 12 kata Ryu-Te i kihon i jest systematycznie uzupelniana i zmieniana przez Taike
jak napisalem Taika uczyl sie walki w recz(kata kobudo od Uhugushiku i walka Kobudo), dopiero po smierci nauczycieli poszedl tam gdzie mu kazali i uczyl sie 12 kata najmniej zmienionych w stosunku do tego co jego nauczyciele widzieli w mlodosci... uczyl sie od Nakamury
przy czym On uczyl sie od dwoch Bushi a nie z przekazu Bushi-ktos tam-ktos tam-ktos tam
jedyny material jaki widzialem z Kobudo w wykonaniu Taiki
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
-Yuda, nie zrozumiałem, czy mógłbyś tę myśl jakoś rozwinąć, proszę.przy czym On uczyl sie od dwoch Bushi a nie z przekazu Bushi-ktos tam-ktos tam-ktos tam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a czarne kimona z shorin-ryu ich duskwalifikują?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
spójrz w tym dziale trochę niżej
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Puchar Europy Oyama Karate Bydgoszcz 2009
- Ponad rok temu
-
Projekt nowej ustawy o sporcie
- Ponad rok temu
-
Potrzebuję pomocy
- Ponad rok temu
-
SEMI KNOCK-DOWN dla dorosłych, szukam informacji
- Ponad rok temu
-
Turniej Enshin Karate - Sabaki Challenge
- Ponad rok temu
-
sosai,kancho, renshi itd
- Ponad rok temu
-
Jaka formuła zawodów w okinawskim GoJu-ryu?
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Polsce są kluby Karate dla osób po 30-ce
- Ponad rok temu
-
IKO 1 Kyokushin Kaikan będzie IKO Ichigeki
- Ponad rok temu
-
gdzie w Kakowie karate rekreacyjne dla ludzi po 30-stce
- Ponad rok temu