Czy ktoś trenuje seido?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ok dzięki wielkie
jak chcesz poczytac o hitorii seitedo i Senseia Badianga to stare numery Wojownika i Czarnego Pasa ci sie przydadza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam i zycze polamania piora.
Napisano Ponad rok temu
Podejrzewam ze recenzentem będzie prof. Wojciech Cynarski i mam nadzieję że nie oskarży mnie o herezję za wrzucenie do jednego worka kyokushin i shidokanu
dziękuję
Napisano Ponad rok temu
Podejrzewam ze recenzentem będzie prof. Wojciech Cynarski i mam nadzieję że nie oskarży mnie o herezję za wrzucenie do jednego worka kyokushin i shidokanu
dziękuję
Łyba w shidokan nie ma formuły rywalizacji sportowej knockdown. To o czym myślisz to bare knuckle karate a nie knockdown.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
System walki bare knuckle karate podobny jest do knockdown znanego z karate kyokushin czy innych styli pokrewnych. Jest to rodzaj walki pełnokontaktowej (full contact karate). Można w nim wykonywać wszystkie kopnięcia na nogi, korpus i głowę (w tym kopnięcie kolanem), a uderzenia pięścią i łokciem możliwe są tylko na korpus. Dopuszcza się (tu już w przeciwieństwie do knockdown) wychwytywanie rąk i nóg przeciwnika, klinczowanie, chwytanie za kimono (w przechwycie walka może być prowadzona przez 3 sekundy). Do tego dodano możliwość podcinania przeciwnika, rzucania (rzuty takie jak w judo), zakładania dźwigni na ręce i nogi oraz duszeń w parterze (walka w parterze możliwa jest przez 5 sekund).
Hmm no wygląda to na knockdown z dodatkiem elementów trzymaniowo rzucanych,, no ale masz rację kwiat. Rozumując po mojej myśli można by było powiedziec że full kontakt to knockdown tylko z uderzeniami na twarz a tak nie jest.
W takim razie czy enshin i ashihara gdzie występują trzymania, rzuty, obalenia itd to tez nie jest juz knockdown>?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A bare knuckle karate to nie jest innaczej nazwany knockdown?
sprawa jest prosta jak drut. bez wzgledu ja sie styl nazywa, jesli atakuje sie z pelna sila, bez rekawic, po to zeby znokautowac to kn
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czyli nie ważne czy z rzutami i parterem jest walka? jeśli bez rękawic i z pełną siłą (bez uderzeń w głowę) to knockdown?
co to znaczy knock down to tlumaczyc nie trzeba, wiec jesli to jest cel walki, jesli w ten sposob sie wygrywa przed czasem, przez ippon, to reszta rzeczy jesl drugoplanowa (podciecia, rzuty, itp.) sa oczywiscie rzeczy zmiksowane, ktore dopuszczaja kilka roznych sposobow wygrania walki jednoglosnie, ale je tez da sie wyodrebnic i sklasyfikowac. mysle jednak ze nie ma takiej potrzeby, bo jak sam wybrales- piszesz o kn, a nie o ju jutsu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
potrzebuje ktoś napięstników wkf??
- Ponad rok temu
-
Realcja z turnieju Goju-ryu Karate "IRI KUMI KIDS"
- Ponad rok temu
-
Kiai-jitsu - możliwe, niemożliwym?
- Ponad rok temu