Kiai-jitsu - możliwe, niemożliwym?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
możliwe? :roll:
Napisano Ponad rok temu
A tak serio: dla mnie to czyste hochsztaplerstwo
P.S. Mógłbyś poprawić te linki? Tak z sympatii do innych forumowiczów, ok? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-nie znam się i tyle
Napisano Ponad rok temu
M. - jak chcesz wiedzieć więcej, to przeszukaj to i inne fora: nieraz była mowa o podobnych "miszczach kiai" i ich "wyczynach". Myślę, że znajdziesz tam konkretną odpowiedź na swoje pytanie.
Na koniec chciałbym jednak dodać, że nie uważam generalnie idei kiai za bzdurę, o ile jest rozumiana powiedzmy jako zaznaczenie techniki w ramach kata, pomoc w maksymalnym osiągnięciu kime, itp.
Okrzyk może mieć znaczenie również dla zdekoncentrowania przeciwnika. Chociaż dekoncentrację można wywołać w różny sposób. Pamiętam np. moją pierwszą "walkę bez walki" (cyt. z "Wejście smoka"). Byłem wtedy w I lub II kl. podstawówki. Zaczepił mnie na korytarzu jakiś "wielkolud" z VII lub VIII kl. i obu rękoma podniósł na wysokość swojej twarzy. Przestraszyłem się i nie wiedząc co zrobić po prostu... pocałowałem go w czoło 8O Facet błyskawicznie odstawił mnie na ziemię i zniknął w rozbawionym tłumie
Ale przysięgam, że to był tylko ten jeden raz i już tego nie stosuję!
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Hm, a tak apropo, aż strach się bać co by było jakby krzyknęli przez megafon lub mikrofon... 8O 8O 8O :twisted:
Napisano Ponad rok temu
[quote name="budo_M.
Hm, a tak apropo, aż strach się bać co by było jakby krzyknęli przez megafon lub mikrofon... 8O 8O 8O :twisted:
Ty, weź nie strasz... 8ODobrze, że ich Al-Kaida jeszcze nie odkryła...
BTW:
1) Sorki, że używałem wcześniej rodz. męskiego - nie spojrzałem na znaczek przy nick'u.
2) Dzięki za poprawienie linków w pierwszym poście!
Napisano Ponad rok temu
knock out bezdotykowy
Napisano Ponad rok temu
Looz, zdążyłam się przyzwyczaić że często gęsto tutaj postrzega się mnie jako 'on'
-> apropos takich MISZCZÓW bezkontaktowych ^^.
Napisano Ponad rok temu
a pojawiał sie na forum pewnie już z milion razy ;]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
temat temat był poruszany w wątku o Ed Parker 3 strony temu w tym samym dziale
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na tym filmie Dillman tłumaczy, że obroną przed bezdotykowym nokautem może być przesunięcie języka w ustach lub podniesienie palca u nogi. A przecież właśnie to widać na słynnym zjęciu shihana Parfeniuka zwanego "Bestią" - który na uderzenia reaguje
temat temat był poruszany w wątku o Ed Parker 3 strony temu w tym samym dziale
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie zdasz relacji... Zginiesz od pierwszego spojrzenia (okrzyku, kiwnięcia palcem, kaszlnięcia, splunięcia, pierdnięcia - niepotrzebne skreślić) MISZCZAAAA!!! :twisted:Juz wiem cale zycie sie mylilem, rzucam karate i szukam mistrza sztuki kiai. Jak go znajde zdam relacje z treningu
Napisano Ponad rok temu
Jak przyjemnie poczytać uwagi fachowców. Ogrom doświadczenia, praktyki , wiedzy... O rany !!!
tak się składa ze ogrom doswiadczenia i wiedzy fachowej to maja osoby ktore chwala sie nauczaniem kyusho i wszelkiego typu bezdotykowego nokautowania...
szczegolnie jak ich nauczyciel potrafi stwierdzic ze obrona to przesuniecie jezyka...
i uwaza ze jest wszechmistrzem kyusho po 4 miesiacach nauki... i nauczajac kyusho kazdego kto zaplaci... tak, ogrom wiedzy...
chociaz tych 4 miesiacy nie jestem pewien moze i dluzej... moze mi Pan przypomniec jaki okres czasu Dillman poznawal tajniki RyuKyu Kempo Kyusho-Jutsu?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Magda Jarecka vs Marta Niewczas :)
- Ponad rok temu
-
UECHIRYU?Pytanie-pomoc!!!
- Ponad rok temu
-
Uechi-ryu
- Ponad rok temu