budo_Sunsun napisał
- walka lżejszej osoby z cieższą ( różnice powyzej 10 kg ) - czy to ma sens na treningu czy ma to jakies przełozenei na późniejsza walke czy moze powino sie dobierac ludzi wagowo?
- walka wyższy stopień vs niższy stopień - czy jest sens jezeli niski stopien walczy z wyzszym (chodzi mi o zaawansowanie nie kolor paska )
Obie mają o ile mówimy o walce treningowej czyli bez chęci zrobienia sobie krzywdy, a mającej na celu doskonalenie umiejętności.
Ad. 2 W przypadku różnicy zaawansowania. Po pierwsze osoba bardziej zaawansowana może poćwiczyć sobie bardziej wyszukane techniki, bo osoba mniej zaawansowana się ich nie spodziewa. Po drugie paradoks początkującego może zadziałać, bo czasami początkujący w swoim postępowaniu może zrobić coś co zaskoczy bardziej doświadczonego(może nie na tyle, żeby przegrał, ale zawsze).
Ad. 1 Też jest ok. Oczywiście jeżeli ktoś nagminnie ćwiczy z partnerami 30kg lżejszymi to nie pójdzie do przodu technicznie, ale raz na jakiś czas warto poznać jak osoby cięższe lub lżejsze pracują ciałem, jaką mają strategię itp. Nie jest to sztywna reguła, ale osoby lżejsze bywają zwinniejsze i szybsze i mogą próbować wykorzystać te atuty.
Jak dla mnie jak najbardziej to ma sens.