LIGA BJJ 2009
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. Vagner Guimares
2. Maciej Polok
3. Marcin Held
3.?
+82
1. Bagi
2. Różański Maciej
3. Warchoł Łukasz
3. ?
z tego co pamiętam :-)
Napisano Ponad rok temu
w kat. do 82kg drugie trzecie miejsce miałem ja.
pzdr gnz
Napisano Ponad rok temu
Mam nadzieje ze ktos nagral final i wrzuci na youtube.do 82kg
1. Vagner Guimares
2. Maciej Polok
3. Marcin Held
Held ladnie jak na swieza purpure, chlopak jeszcze namiesza w elicie. Z kim Marcin mial polfinal?
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
bardzo dobre widowisko tylko sędziowie.. co niektórzy muszą jeszcze popracować. Szkoda tylko że impreza o dużej wadze a sędziowie "świezy"
Pozdrawiam
Jakieś przykłady? bo chyba tylko 1 sędzie był "świeży", za to sporo osób próbowało się domagać punktów za coś takiego jak "sweep z bocznej", czy z dosiadu albo wpięcie za plecy trójkątem (+jeden wypadek, który widziałem - za wpięcie sie nogami jak przy "plecach, ale na szyi przeciwnika.."), narzekając jacy to sędziowie niedobrzy i paskudni, bo nie chą za to punktów dawać :wink:
Również pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Mam nadzieje ze ktos nagral final i wrzuci na youtube.do 82kg
1. Vagner Guimares
2. Maciej Polok
3. Marcin Held
Held ladnie jak na swieza purpure, chlopak jeszcze namiesza w elicie. Z kim Marcin mial polfinal?
Marcin miał pólfinał z Bocą i prpzegrał zdaje się przez dyskwalifikację za balachę na kolano.
Przepraszam za 2 posty pod rząd. Jeśli można prosić któregoś z modów o scalenie.
Napisano Ponad rok temu
Odnośnie sędziowania to proponował bym publiczności i niekórym zawodnikom aby się ich nauczyli i dopiero komentowali decyzje sędziowskie.
Ręce opadają jak zawodnik robi dzwignie prostą na nogę (taktarow) w niedozwolony sposób i później się kłóci, że w shooto przecież tak można.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli o mnie chodzi to tylko jeden sędzia wykazywał pewne niezrozumienie zasad i w ogóle nie reagował jak jeden z walczących notorycznie robił drugiemu tzw. "kaptur".
Chociaż faktycznie czasami pytania padające w stronę sędziego mogły załamać:
zawodnik będąc w półgardzie sam się kładzie na plecy, przeciwnik dostaje dwa punkty za przetoczenie a trener pyta: za co te dwa punkty skoro to nasz się przekręcił na plecy?
Ogólnie zawody dobrze zorganizowane, mieliśmy swoją szatnię, poślizg niewielki.
Jak będę na następnej lidze, chętnie pomogę w sędziowaniu.
pzdr gnz
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
i jestem ciekaw jeszcze jednej rzeczy. Jeżeli zawodnik jest przez całą walkę jest bardziej aktywny nie ma żadnej przewagi punktowej ani dużych ani małych punktów i na sam koniec zakłada kimure swojemu przeciwnikowi ale nie udaje mu się jej wykończyć z powodu braku czasu, to proszę mi powiedzieć jaki powinien być wynik sędziowski.
Napisano Ponad rok temu
ogólnie to mam jedno pytanie. Co to za sędzia który pyta się swojego kolegi czy za dane przetoczenie są punkty. Albo podczas mojej walki była dwukrotna przerwa i sędzia nawet nie wiedział z jakiej pozycji ma się na nowo zacząć walka.
i jestem ciekaw jeszcze jednej rzeczy. Jeżeli zawodnik jest przez całą walkę jest bardziej aktywny nie ma żadnej przewagi punktowej ani dużych ani małych punktów i na sam koniec zakłada kimure swojemu przeciwnikowi ale nie udaje mu się jej wykończyć z powodu braku czasu, to proszę mi powiedzieć jaki powinien być wynik sędziowski.
To chyba dobrze ze sedzia konsultuje sie z drugim jesli nie jest pewny swojego werdyktu, co do drugiego pytania to jesli walka konczy sie przez koniec czasu i punktacja jest na zero w malych i duzych punktach do walke rozstrzyga dogrywka. Trzeba zauwazyc ze czesto walki koncza sie przy probie robienia techniki ale musi byc przerwana spowodu konca czasu.
Napisano Ponad rok temu
ogólnie to mam jedno pytanie. Co to za sędzia który pyta się swojego kolegi czy za dane przetoczenie są punkty.
Dziwne pytanie. Po to było dwóch sędziów na macie żeby konsultować swoje decyzje.
Jeżeli zawodnik jest przez całą walkę jest bardziej aktywny nie ma żadnej przewagi punktowej ani dużych ani małych punktów i na sam koniec zakłada kimure swojemu przeciwnikowi ale nie udaje mu się jej wykończyć z powodu braku czasu, to proszę mi powiedzieć jaki powinien być wynik sędziowski.
Rozumiem, że ten zawodnik "bardziej aktywny" to pewnie Ty lub Twój kolega. Ciekawe czy koledzy tej drugiej walczącej osoby tak samo uważali :wink:
Napisano Ponad rok temu
Sedziowanie rowniez ok. zmienilbym tylko jedna rzecz - zegar ze sotlika sedziowskiego moglby byc odwrocony w strone maty
Aha... i fajne koszulki
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ogólnie to mam jedno pytanie. Co to za sędzia który pyta się swojego kolegi czy za dane przetoczenie są punkty.
Dziwne pytanie. Po to było dwóch sędziów na macie żeby konsultować swoje decyzje.Jeżeli zawodnik jest przez całą walkę jest bardziej aktywny nie ma żadnej przewagi punktowej ani dużych ani małych punktów i na sam koniec zakłada kimure swojemu przeciwnikowi ale nie udaje mu się jej wykończyć z powodu braku czasu, to proszę mi powiedzieć jaki powinien być wynik sędziowski.
Rozumiem, że ten zawodnik "bardziej aktywny" to pewnie Ty lub Twój kolega. Ciekawe czy koledzy tej drugiej walczącej osoby tak samo uważali :wink:
Dudu, po cholerę się tłumaczyć.
Jak długo żyję nie widziałem żadnych zawodów tak w kraju, jak i poza, w których wszyscy byliby zadowoleni z pracy sędziów.
Często jest tak, że sami trenerzy źle interpretują przepisy i tym samym podgrzewają atmosferę.
Widocznie niektórzy zadając te pytania nie orientują się dlaczego zawody sędziuje dwóch - trzech sędziów może myślą, że Ci dwaj pozostali to są do towarzystwa temu na macie
Napisano Ponad rok temu
wg IBJJF raczej nie ma dogrywek...jesli walka konczy sie przez koniec czasu i punktacja jest na zero w malych i duzych punktach do walke rozstrzyga dogrywka.
Napisano Ponad rok temu
bardzo dobre widowisko tylko sędziowie.. co niektórzy muszą jeszcze popracować. Szkoda tylko że impreza o dużej wadze a sędziowie "świezy"
Pozdrawiam
Jakieś przykłady? bo chyba tylko 1 sędzie był "świeży", za to sporo osób próbowało się domagać punktów za coś takiego jak "sweep z bocznej", czy z dosiadu albo wpięcie za plecy trójkątem (+jeden wypadek, który widziałem - za wpięcie sie nogami jak przy "plecach, ale na szyi przeciwnika.."), narzekając jacy to sędziowie niedobrzy i paskudni, bo nie chą za to punktów dawać :wink:
Również pozdrawiam
Na zasadach Bjj znam sie mniej niż średnio, jestem sędzią jj IBF. Chodzi mi bardziej o to, że jak sędzia już chwile sedziuje to:
- nie zaczyna walki jak mata jest rozbita (Pierwsza walka na macie D)
- nie siada na macie jak dwuch gości walczy w taki sposób żeby nie wdzieć co robią zawodnicy (Wogóle nigdy nie siedzę )
- w czasie walki nie obraca sie plecami do zawodników w celu konsultacji z sedzią stolikowym, oczywiescie nie przerywając walki..
Ogólnie zawody mi się podobały tylko to nie
mowa o sedziach z mat C i D.
Pozdrawiam
ps jak ktoś chce to mam zdjęcia
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Praca mgr
- Ponad rok temu
-
macie jakieś porady dla początkującego zawodnika.
- Ponad rok temu
-
ADCC Brazil Trials wyniki i filmy z walk
- Ponad rok temu
-
LGT BJJ CAMP 26.02
- Ponad rok temu
-
Jak to jest z tymi pasami ?
- Ponad rok temu
-
Seminarium BJJ/SF w Warszawie