Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budowa miednicy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

budo_goodboy_
  • Użytkownik
  • 1 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Budowa miednicy
Elo.
Mam takie pytanie, tzn. chciałem spytać czy wszystko w porządku z moimi biodrami tj. czy zdolne są one do wykonania szpagatu turka i wogle do kopania, ostatnio zacząłem trenić kopnięcia i rozciągać się, wcześniej zbytnio tego nie robiłem, ale rozciągniety nawet już byłem bo trenując MA dbałem o jako tako gibkość. No i sprawa ma się tak że bolą mnie biodra właśnie, bez dooobrej rozgrzewki nic nie mogę robić, a ostatnio wogle nawet z rozgrzewką ciężko jest coś robić. No i naczytałem się ze nie ktorzy mają rozne budowy miednicy i boję się że przez to moje osiągi w rozciaganiu są zdeka słabe a teraz jeszcze pojawił się mocny ból.
Chodzi o to że "W momencie gdy już niewiele brakuje nam do wykonania turka przeszkoda nie do obejscia może okazac się kąt trzonkowo-szyjkowy kosci udowej, im on ostrzejszy tym gorzej.
Drugim elementem jest wielkosc panewki kosci miedniczej, im ona glebsza tym trudniej może być nam wykonac szpagat. Oczywiście nie dotyczy to wszystkich ale w niektórych przypadkach wykonanie turka mogloby się skonczyc wyjamaniem glowki panewki.
Glownym problemem jest to ze glowa kosci udowej tkwi zbyt gleboko tkwi w panewce"
Sprawe chce rozwiazac jasno, moja miednica nadaje sie do tego rozciagania czy nie :? :?:
wiec daje tutaj moje rtg miednicy jest z przed ponad roku ale mysle ze budowa sie raczej nie zmienia tak szybko. Wczesniej mialem przeswietlenie kontrolne lekarz nie znalazl nic zlego w biodrach ( nie w budowie, nie bylo zwiazane to z rozciaganiem).
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

schemat budowy z innej strony [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ps. nie mam dostepu do lekarza sportowego, zreszta mysle ze tu tez ktos powinien móc pomóc. Tematu podobnego nie znalazłem.
  • 0

budo_scattergun
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 52 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Budowa miednicy
A konsultowałeś się z tym u lekarza SPORTOWEGO?
W moim przypadku "normalny" ortopeda (a w zasadzie całe ich stado) nic złego nie widział, wszystko było "w normie" i "bez zmian" :evil: a problem zdiagnozował ortopeda sportowy - nawet bez prześwietleń i innych badań...

P.S. Problem może leżeć nie tylko po stronie kości, ale również np. po stronie przykurczonych grup mięśniowych - niech żyje praca siedząca :wink:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024