Taekwondix
Napisano Ponad rok temu
Pełen opis gry znjadziecie na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Sztuczka marketingowa? Metoda dydaktyczna? Sposób na ekstra hajs? Czy może strata czasu?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
:roll: :roll:Marzeniem twórcy gry są mistrzostwa Polski, Europy, a może i świata w Taekwondix!
Napisano Ponad rok temu
Mysle ze w dzisiejszym komercyjnym swiecie trzeba cos wiecej, zeby zachecic ludzi do TKD niz samych treningow. Szczegolnie jesli chodzi o dzieci. Taka gra moze byc tylko na plus, a skoro tworca poswiecil niewiadomo ile czasu aby ja wymyslic, ma prawo na tym zarobic. Kokosow na tym nie zbije, a za darmo rozdawac nie moze bo trzeba to wyprodukowac. Pewnie koszty produkcji to lwia czesc ceny.
Jak slysze o mieszanych uczuciach to przypomina mi sie scena z "Dzien swira" na balkonach wieczorem ;].
Napisano Ponad rok temu
Lepsza gra planszowa niz jakies gry komputerowe.
bijatyka w oparciu o walke sportowa tkd... z pelnym realizmem, punktami ujemnymi, ostrzezeniami...
to by moglo byc calkiem ciekawe
na engine np Tekkena
:wink:
nie chcialbys powalczyc Barada np?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do marketingu i propagowania tkd - sama prawda,
p.s. Zresztą z tego co wiem sam taekwondix to kilka gier :wink:
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Nie ma takiej techniki w Taekwon-do jak: TORA YOP CHAGI.
Ktoś nie wie jak się to kopniecie nazywa
Niestety niedouczenie instruktorów owocuje takimi wpadkami. Potem dzieci czytają te karty i powielają błędy.
Ciekawe czy ktoś się z nich uczy teorii do egzaminu?
Z ciekawości na egzaminach będę pytał o tę technikę i obiecuję że jak mi ktoś powie TORA, to za teorię ma całe 50 punktów
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Układy: Do-San Tul.
Hosin Sul: Uwolnienia z chwytu w pół (obłapienia), z chwytu pod ręce na kark (nelson).
Techniki: Tora yop chagi
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tutaj sie tez pomylili?
Napisano Ponad rok temu
Tylko właśnie nie wiem o co chodzi z tym Tora.
Napisano Ponad rok temu
Generalnie to nie ma takiej techniki jak Yop Chagi. Prawidłowa nazwa to Yopcha Jirugi.
a Jirugi to nie jest czasami uderzenie pięścią ?
Napisano Ponad rok temu
tez nie do konca tzn ap chagi to- kopniecie w przod czyli nazwa grupy technik a jedna znich jest apcha busigi i analogicznie yop chagi----> yopcha jirugiGeneralnie to nie ma takiej techniki jak Yop Chagi. Prawidłowa nazwa to Yopcha Jirugi. Yop Chagi to tylko skrót. Tak samo jest z Ap Chagi - Apcha Busigi.
Napisano Ponad rok temu
jirugi to "miazdzenie" nazwy dla kopniecia- yopcha jirugi uzywa sie poniewaz noga wykonuje nie tak wyrazna jak w przypadku technik recznych "jirugi" ale jednak rotacje wokol hmmm osi prostopadlej do uderzeniaGeneralnie to nie ma takiej techniki jak Yop Chagi. Prawidłowa nazwa to Yopcha Jirugi.
a Jirugi to nie jest czasami uderzenie pięścią ?
Napisano Ponad rok temu
tez nie do konca tzn ap chagi to- kopniecie w przod czyli nazwa grupy technik a jedna znich jest apcha busigi i analogicznie yop chagi----> yopcha jirugiGeneralnie to nie ma takiej techniki jak Yop Chagi. Prawidłowa nazwa to Yopcha Jirugi. Yop Chagi to tylko skrót. Tak samo jest z Ap Chagi - Apcha Busigi.
Cóż ... mogłem coś przekręcić : p.
Napisano Ponad rok temu
Jirugi to też skrót myślowy odnoszący się do techniki ręcznej - ciosu prostego, a chodzi tu o rotację. Reka wykonuje rotację podczas ap jumok jirugi i noga/stopa wykonuje rotację podczas yopcha jirugi. Ale ktoś to już tu to wszystko napisał.
Napisano Ponad rok temu
Tak, tu też się pomylili. Bardzo wielu instruktorów w Polsce powiela po prostu błędy swoich instruktorów, którzy, gdy TKD raczkowało w Polsce, nie mieli skąd się dowiedzieć jak poprawnie nazywa się ta czy inna technika. To oczywiście nie ich wina, że taką wiedzę im przekazano. Podam taki przykład. Jak zaczynałem trenować, to gunnum sogi wyglądało jak pozycja z Karate. Przednia noga tworzyła kąt 100-110 stopni. Oczywiście mój instruktor, który miał kolorowy pasek, wcześniej trenował Karate i taka pozycja wydawała mu się Ok. Nie miał on instruktora, który miałby wiedzę chociaż o technikach podstawowych w TKD i ich nazwach. Lukę trzeba było wypełnić samemu. Aż wreszcie kiedyś, był na jakimś seminarium i to skorygował. Cała masa innych technik przechodziła podobną metamorfozę.
A co do tego hosin sul i uwolnienia z nelsona. To chyba przed młodszą siostrą? :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Szpagat a jakość kopnięcia...
- Ponad rok temu
-
- Ponad rok temu
-
- Ponad rok temu
-
- Ponad rok temu
-
- Ponad rok temu
-
- Ponad rok temu
-
Licencja zawodnicza w Taekwon-Do ITF (PZTKD)
- Ponad rok temu
-
Sprzedam: dobok, ochraniacze, pas! zajrzyj! powiedz znajomym
- Ponad rok temu
-
www.blackbelt.com.pl
- Ponad rok temu
-
pytanie o sprzet do taekwondo WTF
- Ponad rok temu