Siła proporcjonalna?
Napisano Ponad rok temu
Prosił bym o szybką odpowiedź gdyż będzie ona wykorzystana do zrobienia małego konkursu na budo.
Pozdrawiam
jerz
Napisano Ponad rok temu
btw, konkurs powinien byc na trojboj, jak cos. samo wyciskanie... :roll:
Napisano Ponad rok temu
chcialem zasugerowac, ale ludzie za duzo by musieli powiecic czasu na nauke technikiA najlepiej to na dwubój olimpijski
PZDR
btw,
85kg
zarzut 85kg
rwanie 65kg
cienki jestem
Napisano Ponad rok temu
...tak na pocieszenie :wink:
I podobnie jak Novo - IMO wyciskanie to najsłabszy wykładnik siły ogólnej człowieka spośród reszty bojów.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
wage podalem (85), to ile "spooro" wyzsza?Ja podobnie, mimo że wagę mam pewnie spooooro wyższą niż Twoja...
...tak na pocieszenie :wink:
PZDR
btw, sorry jerz
Napisano Ponad rok temu
a po przeanalizowaniu dokładniejszym to w obecnej chwili wyniki równe Twoim to byłby sukces
Na swoje usprawiedliwienie mam kilka kontuzji w wyniku czego miałem przez ostatnie 1,5 roku przerwę od JAKIEJKOLWIEK aktywności fizycznej.
- wyniki siłowe na minus
- mięśnie na minus
- sadło na plus, duży
Do treningów wracam powoli od kilku (3-4) miesięcy. Doświadczenie nauczyło mnie by robić to baaaaardzo stopniowo stąd cienkie wyniki.
Kiedyś to było ok 100kg/75kg. Piękne czasy
Służby porządkowe przepraszam za off :wink:
PZDR
Napisano Ponad rok temu
P.S. Ja tylko pomagam przy organizacji tego konkursu nie jestem ani pomysłodawcą ani tym bardziej sponsorem :wink:
Napisano Ponad rok temu
Mozliwe bylo to tylko dlatego, ze miala krotkie raczki i odbijala ciezar od klatki - inaczej mowiac mniejszy dystans miala do pokonania sztanga od klatki do wyprostu niz u osoby wiekszej czy wyzszej.
Czy wobec tego Jerzu jaka metode przewidujesz dla osob bardzo wysokich by nie czuły się pokrzywdzone ?
Pozdrawiam
WhD
Napisano Ponad rok temu
Masę ciała zawodnika i jego wynik w wyciskaniu. Jakoś tam się to zlicza na punkty Wilks'a.Co trzeba wziąć pod uwagę przy wyciskaniu sztangi na ławce, aby obliczyć proporcje siły człowieka. W wolnym tłumaczeniu... kto jest silniejszy?
Prosił bym o szybką odpowiedź gdyż będzie ona wykorzystana do zrobienia małego konkursu na budo.
Pozdrawiam
jerz
chyba...
Napisano Ponad rok temu
Można łatwo wykazać że nie ma takiej metody. Na szczęście każda znana metoda jest niesprawiedliwa. Dzięki czemu można oszczędzić sobie roboty i wybrać dowolną, najlepiej jakąś prostą.by nie czuły się pokrzywdzone ?
Wszystkie metody są bardzo proste. Wrzuca się wzór do Excela, dwie zmienne i gotowe.
Metoda Wilksa jest całkiem prosta:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Novo wspomniał wcześniej o podobnej metodzie Sinclaira:
Jest jeszcze Schwartz i Malone:
i kilka innych. Wszystkie tak samo kiepskie, ale bardzo łatwe do wyliczenia.
Napisano Ponad rok temu
Novo nie każdy ćwiczy trójbój . Nie każda siłka jest do tego przystosowana . Tak prawde mówiąc to u mnie w mieście są może ze 2 siłki w których można coś takiego wykonać .
Napisano Ponad rok temu
Tak jak nie każdy wykonuje wszystkie boje, tak samo nie każdy musi wyciskać.
IMO niezłym rozwiązaniem było by wyciskać/siadać/podnosić/podrzucać/rwać itp ciężar o wadze własnego ciała. Zwycięża osoba wykonująca największą liczbę powtórzeń.
Pytanie tylko jaki bój/boje wybrać - najkorzystniej chyba zrobić ankietę.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Pewien kolega na jednym forum zaproponował coś takiego dla masywniejszych, może Jerz zechce zaadaptować:
martwy @100kg
podciąganie z dociążeniem do 100kg (suma zawodnika i obciążenia)
uginanie ramion na poręczach jw.
max powtórzeń w każdym boju, jakaś tam mikra przerwa. Na pewno można coś podobnego zaproponować.
Pzdr
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Są beznadziejne i nieprzemyślane... Skąd wiem? Miałem dwa miesiące temu. :-)a moze takie testy ogolnej sprawnosci fizycznej jak sa np do szkol sportowych czy tez do klas sportowych w liceum, ewentualnie testy sprawnosciowe do wyzszych szkol pozarniczych?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pan pod mma
- Ponad rok temu
-
skrzywiona przegroda nosowa?
- Ponad rok temu
-
łaskotki
- Ponad rok temu