Buakaw ma bardzo dobrą obronę bokserską, zamiast rąk kopie kolanami, które mają większą siłę niż ręce. no i poprawne technicznie kopnięcia tez mają większą siłe, co prawda kopnięć używa raczej niewiele ale pare weszło.[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Kraje o najwyższym poziomie Tajskiego Boksu ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Buakaw ma bardzo dobrą obronę bokserską, zamiast rąk kopie kolanami, które mają większą siłę niż ręce. no i poprawne technicznie kopnięcia tez mają większą siłe, co prawda kopnięć używa raczej niewiele ale pare weszło.
chcialem napsiac kopniecia i kolana a napisalem tylko kopniecia
w kazdym razie tego co robi Buakaw trener boksu nie nauczy - to jest zupelnie inna pozycja ciala, inne poruszanie, inna motoryka - blokowanie i w tym samym czasie uderzanie kolanami
Napisano Ponad rok temu
inna ciekawa walka Buakawa
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tomasz - zbyt ekstremalnie potraktowaliscie zagadnienie - mnie nie chodzilo o redukcje mt do samych rak po boksersku, ale o bardzo dobre rece w mt.
Pozdrawiam
K_P
nie zrozumielismy sie bo widzisz napisales cos takiego:
Teraz troche na temat, kto uczy mt w Polsce. Nie widze pwowodow, zeby w tej materii kopiowac Tajlandie
ja to zrozumialem jako ze nie mamy sie czego uczyc od Tajow - a prawda jest taka ze mamy i to bardzo duzo
pozdrawiam
tomek
Napisano Ponad rok temu
Wystarczy spojrzeć ogólnie na sport w Polsce, nie tylko na Muay Thai.
W piłce jesteśmy średni, żeby nie powiedzieć do niczego, a z piłkarzy robi się mega gwiazdy. Nie mam im tego za złe bo to nie oni siebie tak kreują ale środowisko piłkarskie.
Tak samo z boksem zawodowym. Ściągają naszym kelnerów, rozdają pasy, pompują sztuczne rekordy...żenada!
Jedyni zawodowi polscy bokserzy którzy walczyli z prawdziwymi przeciwnikami to są ci którzy walczyli za granicą ( Michalczewski, Gołota ) i przy okazji zarobili na tym przyzwoite pieniądze.
Tam organizator wie że i sportowiec i on sam musi zarobić i wtedy wszystko gra.
U nas nie będzie zawodowego MT bo za 300,00 zł nikt nie będzie się bił zawodowo a poza tym organizatorzy są zbyt pazerni na szmal.
Od pierwszej gali chcą zarabiać. Don King nie stał się bogaty w jeden dzień, zaczynał skromnie i budował swoje "imperium" powoli, był cierpliwy.
U nas tego nie będzie.
Poza tym wydaje mi się że wojna toczy się tylko i wyłącznie o amatorskie MT, czyli o państwową kasę...żenada na maxa!
Co z tego że mistrz Polski ma 50 amatorskich walk? Walka zawodowa to inna bajka! Inny dystans, inne przygotowanie, inne tempo walki.
Ale co tam, nasi wszytskowiedzący trenerzy/organizatorzy wiedzą najlepiej...
Było to widać jak super zawodnik, mistrz świata IFMA, Maciej S. został wystawiony do walki przez super promotora Rafałka Szlachtę na Yodsanklaia! Walka trwała kilka sekund i przyczyniła się najprawdopodobniej do zakończenia kariery polskiego zawodnika!
Ale FCK tak jak piszesz. Na pewno tym co mogliby coś zmienić pasuje obecna sytuacja!
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
8OByło to widać jak super zawodnik, mistrz świata IFMA, Maciej S. został wystawiony do walki przez super promotora Rafałka Szlachtę na Yodsanklaia! Walka trwała kilka sekund i przyczyniła się najprawdopodobniej do zakończenia kariery polskiego zawodnika!
Napisano Ponad rok temu
W związku z tym ponawiam pytanie i tutaj:potwierdzam.
Tomczykowski to doskonały trener.
CZY KTOŚ WIE, CZY M. TOMCZYKOWSKI PROWADZI GDZIEŚ TERAZ TRENINGI?
Napisano Ponad rok temu
Ja tam nie wiem jak to z tą promocją, ale walka Maćka i Yodsankaia była organizowana przez ISKA, z która chyba Szlachta za duzo wspólnego nie miał i raczej nie ma, a BOTB organizował ktoś inny, tak gwoli wtrącenia.(...)Było to widać jak super zawodnik, mistrz świata IFMA, Maciej S. został wystawiony do walki przez super promotora Rafałka Szlachtę na Yodsanklaia! Walka trwała kilka sekund i przyczyniła się najprawdopodobniej do zakończenia kariery polskiego zawodnika!
(...)
Chyba, ze sie mylę to mnie poprawcie..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie chce mi sie szukac juz walki, ale ten sam Taj, przegral przez piekny prawy krzyzowy w szczeke z Japonczykiem, w k1 max.
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
U nas w kraju daleko jesteśmy od typowego Muay Thai. To co oglądamy na zawodach to mieszanka Kickboxingu z Kung-Fu i MMA...
Oczywiście są wyjątki. Jest kilku ( niestety tylko kilku ) zawodników którzy reprezentują typowo tajski styl.
Jak dla mnie najlepszym przykładem jest Marcin Parcheta z Nak Muay Szczecin.
Widziałem jego walki na MP. Wiem że ostatnio trenował w Tajlandii ale ogólnie wyróżnia się stylem. Widać że ma trenera który ma pojęcie o Muay Thai. Był Mistrzem Polski oraz najlepszym zawodnikiem w PZMT a teraz to samo w PZKB. No i jest Mistrzem Świata jak by nie było!
Widać że to czego uczył się to jest Muay Thai a nie boks + kopniaki + kolanko
Oprócz niego oczywiście Grudniewski, Tomczykowski, Makowski...czyli cała polska czołówka.
Niestety poziom Muay Thai w Polsce jest niski. Tak jak już niejedna osoba stwierdziła, problem leży w poziomie wyszkolenia trenerów. Nie wystarczy ćwiczyć 10 lat boksu, kickboxingu czy karate i tylko liznąć MT...
To całkiem inna szkoła.
Napisano Ponad rok temu
Tomasz nie napisalem, ze nie powinnismy sie uczyc od Tajow, ale zebysmy ich bezmyslnie nie kopiowali - bo i baza inna i kultura. Skoro mamy dobre tradycje "w rekach" powinnismy, trakktowac to jako atut.
Nie chce mi sie szukac juz walki, ale ten sam Taj, przegral przez piekny prawy krzyzowy w szczeke z Japonczykiem, w k1 max.
Pozdrawiam
K_P
Kubus wiem o jaka walke chodzi tylko ze musisz pamietac ze ten Japonczyk byl juz wczesniej znokautowany przez Buakawa chyba nawet w dwoch roznych walkach...
tym razem mu sie udalo ale nie zrobil tego tym ze wiecej i ciezej karate trenowal z ktorego sie wywodzi tylko wlasnie pojechal do tajlandii trenowac....
co do Bukawa w tej walce to wygladal conajmniej dziwnie i nie zachowywal sie jka normalnie on, nie staram sie usprawiedliwic jego przegranej tylko bylo widac duza roznice w jaki sposob sie normalnie ruszal i walczyl a jak w tej walce
powody nie sa mi znane, mozna tylko spekulowac, moze mial zly dzien
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pomoc w wyborze ;(
- Ponad rok temu
-
Krakowskie Sparingi Biofuturo - MT,K 1,Boks,MMA
- Ponad rok temu
-
Najlepsze kluby Muay Thai na świecie
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Europy w kickboxingu
- Ponad rok temu
-
Puchar Europy w K-1 i muay thai | turniej K-1 MAX - zdjęcia!
- Ponad rok temu
-
Badania lekarskie
- Ponad rok temu
-
Na początek TKD czy odrazu kickboxing
- Ponad rok temu
-
Mariusz Cieśliński na gali "Muaythai Legends"
- Ponad rok temu
-
Chinuk Gym Białoruś