Witam serdecznie, muszę wybrać temat pracy licencjackiej jak najszybciej. Moim promotorem jest dość sławna osobistość świata nauki prof. Draus. Pan profesor kazał samemu przygotować tematy swoich prac. Chciałem jako że to moja pasja wybrać coś ze sztukami walk by pisząc nie pisać o czymś na czym sie nie znam i czego nie lubię. Mój problem polega na tym że boję się że wybiorę temat zbyt obszerny, zbyt krótki lub taki do którego nie będę mógł znaleźć źródeł w temacie. Chciałem skonstruować coś w stylu: Historia i rozwój Karate w Polsce.
I tu pytanie do was czy znajdę wystarczająco literatury na ten temat by udało mi sie napisać całą pracę w tym temacie?
Ps. Profesor akceptuje jedynie prace o tematyce pedagogicznej lub historycznej więc wszelakie tematy typu wpływ treningu na motorykę ćwiczącego odpada. Myślałem również o temacie rola wychowawcza i antypatologiczna sztuk walk ale to już praca badawcza a tych profesor nie chce.
Hej,
ambitne plany, ale nieosiagalne cele.
Historia karate w Polsce to temat raczej na dokotrat, jesli go potraktowac powaznie. tzn poprzez badanie dokumentow i relacje uczestnikow i swiadkow wydarzen. lata pracy, ustalen, podrozy. sporo ludzi juz jest nieczynnych, wyjechalo lub nawet zmarlo.
Odradzam historie karate bo zakopiesz sie w tematy i ciezko bedzie z nich wybrnac.
mialem spore problemy z ustaleniem i potwierdzeniem bazowych faktow dotyczacych karate kyokushin, biografii Oyamy, itp. ostatecznie uznalem ze nie jestem w stanie napisac na ten temat nic wiarygodnego (potwierdzonego w relacjach swiadkow czy dokumentach) i zrezygnowalem z biografiii Oyamy.
Skupilem sie na kilku watkach, ktore maja dla treningu znaczenie i sa PEWNE, POZYTYWNE I INSPIRUJACE.
Jesli chodzi o model mistrzostwa sportowego to on istnieje w kazdej dyscyplinie sportowe, ale w judo, podobnie jak w karate ten model nie posiada jednej cechy dominujacej. to ciekawy temat. pare zdan na ten temat jest w mojej ksiazce.
Moja rada. wymysl temat pracy taki zeby za dwadziescia lat lub wiecej nie przynosil wstydu i mozna by bylo jeszcze o nim podyskutowac. Unikaj tematow typu - "ksztaltowanie stosunkow wladzy w powiecie zawiercianskim w latach 1945-1956".
skup sie na tym czym jest wiedza - to system zdan oznajmujacych, ktore maja charakter PEWNY I POWSZECHNY.
jesli chodzi o pedagogike to karate jest w tej dziedzinie mocne. uczy, wychowuje, ksztaltuje, wzmacnia. dotyczy postaw, charakteru, zachowan. Ma zasady, tradycje, historie, bohaterow, reguly, etykiete.
tu nie musisz juz nic badac. wystarczy jak wyartykulujesz pewne wychowawcze przeslanie wynikajace z samurajskiego kodeksu, na ktorym karate sie wzoruje. duzo dostepnej literatury w jezyku angielskim. daj znac jak przemyslisz sprawe.
tez pare zdan na ten temat w mojej ksiazce. niestety tylko po angielsku.