ASHIHARA KARATE - POLSKA
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam, co to jest semi knock-down? Jak to wygląda i kto może startować?
-pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
interesujące pytanie za odpowiedz stawiam mamrotaDzień dobry.
Przepraszam, co to jest semi knock-down? Jak to wygląda i kto może startować?
-pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
,, Za formę z ograniczonym kontaktem uznaje się konkurencję semi - knockdown , w której wyklucza się możliwość pokonania przeciwnika zadawanymi uderzeniami rękami lub nogami z pełną siłą , poprzez zastosowanie kompletu standartowych ochraniaczy ,, .
Na zawodach POAK w semi - knockdown startują zawodnicy z kategorii wiekowej : kadet , młodzik , juniorzy młodsi .Obowiązuje lekki kontakt w tych kategoriach wiekowych !
Ciała zawodników w semi - knockdown na zawodach POAK są ochraniane przez : kask na głowę , ochraniacz goleń-stopa , ochraniacz dłoni , ochraniacz na zęby , ochraniacz tułowia , ochraniacz krocza ( suspensorium ) .
W knockdown walczą - juniorzy i seniorzy .
Wszystkie walki na zawodach Ashihara Karate - są walkami kontaktowymi z zachowaniem wszystkich środków bezpieczeństwa .
POZDRAWIAM !
Napisano Ponad rok temu
Że młodziki tak walczą - no ok, odpowiedzialność przed rodzicami i w ogóle.
Ale dlaczego w takim razie seniorów dopuszcza się do knockdown?
Nie rozumiem mianowicie do końca tego różnicowania. Seniora łatwiej uszkodzić niż takiego młodzika. Że niby doświadczenie i umiejętności ma większe? A niekoniecznie. Co np. z seniorami, którzy nie mają wysokich stopni?
Napisano Ponad rok temu
Może zabrzmi to nieco złośliwie, ale na to pytanie będą dobrą odpowiedzią słowa Franka Duxa z „Krwawego sportu”: „Kumie jest dla wojowników, a nie dla ludzi czytających prasę”. Jedynym sposobem, żeby to zrozumieć jest kontaktowy trening.Hm, może się czepiam, ale...
Że młodziki tak walczą - no ok, odpowiedzialność przed rodzicami i w ogóle.
Ale dlaczego w takim razie seniorów dopuszcza się do knockdown?
Nie rozumiem mianowicie do końca tego różnicowania. Seniora łatwiej uszkodzić niż takiego młodzika. Że niby doświadczenie i umiejętności ma większe? A niekoniecznie. Co np. z seniorami, którzy nie mają wysokich stopni?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To ja Ci Koźlak odpowiadam, że nie zrozumiesz dopóki nie doświadczysz osobiście. Zapoznaj się z problemem poprzez trening bo inaczej dalsza dyskusja będzie wyglądała jak rozmowa ze ślepym o kolorach.No trening niech sobie będzie kontaktowy. Tylko mówię, że różnicowania nie rozumiem. Jak kontaktowo, to od początku. A jeżeli różnicujemy, to różnicujmy stopniami, a nie wiekiem.
Różnicowanie stopniami w przypadku kontaktowych sportów walki nie ma tak dużego znaczenia jak w przypadku systemów tradycyjnych.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
możesz doprecyzować swoją wypowiedź?
hehe, zrobiłam to powyżej. Nie mogę teraz poznać tego przez trening, bo musiałabym zacząć wg tego systemu od młodzików. A już młodzikiem nigdy nie będę
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2. Jeżeli jest bezpieczny to po co jest to różnicowanie?
3. Sądzę, że Ty również nie masz wiedzy ze wszystkich stron, bo tak naprawdę żeby ją posiadać, to trzeba by było wykonać następującą sekwencję:
a) trenować jako młodzik semi knockdown, jako senior knockdown
cofnąć się w czasie
c) trenować jako młodzik knockdown i jako senior knockdown
d) cofnąć się w czasie
e) nie trenować jako młodzik w ogóle i zacząć trenować jako senior knockdown
Dopiero to dałoby Ci pełną wiedzę.
Jesteś w stanie to zrobić? Szanujmy więc siebie nawzajem. Niektórych rzeczy nie trzeba też trenować, bo czasami przyzwyczajenie do czegoś wypacza ogląd sprawy. Ja mówiłam o różnicowaniu na kategorie wiekowe. Ty zdajesz się mówić o czymś jednak trochę innym. Jak jest taki bezpieczny, to wprowadźcie trening od młodzików począwszy. Tylko o to mi chodzi, a Ty starasz się udowadniać, że knockdown jest ok. A ja wcale nie twierdzę, że nie jest.
Napisano Ponad rok temu
To były zawody Ashihara i jezeli mieli ochote to mogli miec taka konkuręcje, nie rozumiem czepiania sie styli, systemów kto co zorganizował a chcieli to zrobili, zacznijcie trenowac a nie sie czepiać.
pozdrawiam Leszek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zacznijcie trenowac a nie sie czepiać.
pozdrawiam Leszek
a czy Ty masz jakieś kompleksy, czy o co chodzi? Gdzie dojrzałeś czepianie się. I nie, to nie jest tak, że trzeba coś trenować, żeby nad czymś myśleć i o coś pytać. Choć niektórym taka sytuacja byłaby wygodniejsza zapewne niż miotanie się w próbach udzielania odpowiedzi na pytania laika.
Napisano Ponad rok temu
Wybacz ale to moze ja tak mam ale po przeczytaniu twoich postów odniosłem takie a nie inne wrazenie.
Jesli sie nie czepiasz to przepraszam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Okinawa pod Warszawą.
- Ponad rok temu
-
"Progresywne" karate w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Seminarium Sei Budokai 04 10