MT a rozrzedzona siatkówka.
Napisano Ponad rok temu
Od września rozpoczęłam treningi muay thai. Wszystko fajnie, ale dziś byłam u okulistki, która powiedziała mi, że przy mojej wadzie wzroku (krótkowzroczność: -6;-5,5 dioptrii) mam rozrzedzoną siatkówkę i każdy uraz w głowę może spowodować jej odklejenie (co wiążę się z powaznymi powikłaniami, operacją, może nawet doprowadzić do ślepoty). Oczywiście zaraz wyszła kwestia treningów mt (a rozpoczęłam je pod kątem zawodów w przyszłości). Pani doktor stwierdziła, że powinnam zrezygnować z treningów, choć odklejenie siatkówki nie jest b. częstym przypadkiem.
Także zastanawiam się, czy są tu również osoby o "rozrzedzonej siatkówce", które mimo wszystko trenują mt. Jeżeli ktoś slyszał o odklejeniu siatkówki przy prawym sierpowym czy okreżnym kopnięciu na łepetynę ( :wink: ) to niech pisze.
pozdr dev :-)
Napisano Ponad rok temu
Ale kiedy rozmawiałem z nią jakiś czas później powiedziała że (przy mojej wadzie) odklejenie siatkówki jest mało prawdopodobne.
Ale to normalne że niemal każdy lekarz odradzi ci ćwiczenie Boksu ( i jego pochodnych )
Moja sytuacja jest diametralnie inna niż twoja, szansa na odklejenie siatkówki rośnie wraz z wielkością wady.
Na twoim miejscu zastanowiłbym się nad skonsultowaniem tego z innym (morze lepszym) lekarzem okulista.
Ale osobiście gdyby mi lekarz coś takiego powiedział (że mam spore szanse na odklejenie siatkówki z powodu czegoś tam) to pewnie bałbym się ćwiczyć "ostro" i startować w zawodach.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Chinuk Gym Minsk
- Ponad rok temu
-
jak poogodzic boks z siłownia
- Ponad rok temu
-