i tu się właśnie nie rozumiemy. już ci tłumaczyłem, ze zawody w bjj mają także inny cel, nie tylko to co napisałeś.Właśnie o to chodzi Mistrzostwa to Mistrzostwa- jedziesz zmierzyć się z najlepszymi.
Sens podziału na kategorie względem pasów.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i tu się właśnie nie rozumiemy. już ci tłumaczyłem, ze zawody w bjj mają także inny cel, nie tylko to co napisałeś.
Właśnie o to chodzi Mistrzostwa to Mistrzostwa- jedziesz zmierzyć się z najlepszymi.
Doskonale rozumiem różnice.
Zawody BJJ mają nie mają na celu wyłonienia Najlepszego z wyjątkiem walk w dywizji czarnych pasów.
Pisałem odnośnie tego, że załują z gościa z Młaj Taj
Etam, cała Ta dyskusja rozbija sie o nazewnictwo. A raczej o to, że o ile przeciętny adept bjj zna róznicę między "mistrzew w niebieskich" a mistrzem w "czerniach" to osoba z zewnątrz uważa, że "mistrz" to " mistrz bezwzgledny".
Jeżeli bjj bediz ekiedyś sportem olimpijskim,czy jakoś się ' zoficjalizuje" to prawdopodobnie będą tylko "mistrzowie bezwzględni".
Do tego czasu będzie produkcja "mistrzów takich i śmakich".
Myśle, że faktycznie w całym problemie o to tylko się rozchodzi.
Tak jak pisałem dla mnie Mistrz to Mistrz przez duże "M"... i taki tytuł do czegoś zobowiązuje.
Pozatym obawiam się, że ktoś kto zostanie utytułowany Mistrzem zostaje poniekąd napiętnowany.(oczekiwania względem jego osoby wzrastają)
W następstwie zdażyć się może tak, że po wywalczeniu jakiegos tytułu,
Mistrz zaprzestaje lub unika rywalizacji wiedząc, że z tym Mistrzostwem tak nie do końca. I np obawia się, że straci w oczach swoich uczniów gdyby przegrał z jakimś gościem z Judo :wink: .
Przykład podany powyżej jest jednym z wielu zagrożen które niesie ze sobą taki system.
Natomiast faktycznie podoba mi sie możliwość startu w zawodach przez wszytkich (bez dodatkowych obciążeń)
Dydaktyczna wartość takiego "sparingu" jest o wiele wyższa niż sparingu na treningu.
I jak sam napisałeś w walce uczy się najwięcej.
Jak dla mnie temat "sens podziału" został wyczerpany.
Jak bym czasem się jedank pokusił o organizacje zawodów w forumle BJJ albo BJJ vs Judo to dam znać.
Napisano Ponad rok temu
.... bajki jakieś .....półtorej godziny sparingów kubańskich na pełnych obrotach...
Mags są goście co tak potrafią.
Może nie na pełnych obrotach(pełne obroty to rzecz względna) ale potrafią przez półtorej godziny wygrywać po kolei-walcząc bez przerwy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jest tak jak ćwiczenie wytrzymałości mięśniowej- ciężar dobiera się do ilości seri i powtórzeń.
Tyle, że sam wiesz, że nawet dużo słabszy jak jest świeży i wie że walczy np tylko te 3minuty to potrafi sporo kłopotów przyspożyć ...zwłaszcza jak jest ósmy z rzędu.
Napisano Ponad rok temu
Nie do końca się zrozumieliśmy.Gość jedzie na Mistrzostwa, nie potrafi za wiele i......na co liczy 8O
Początkiem maja, rozegrana została Liga Muay Thai w Słupsku.
Przed Mistrzostwami trenowałem regularnie. Dodam jeszcze, że powinienem wystartować w lżejszej kategorii. Niestety nie było lżejszej.A trenujesz BJJ regularnie ?...a Judo ile już nie trenujesz ?Ostatnio przegrałem pierwszą walkę na MP i odpadłem
Przerwa w Judo - siedem lat. Trenowałem w większości w AZS-ie (rekreacja).
Dodam jeszcze, że w grudniu próbowałem swoich sił w Bytomiu. Tam także nie było mojej kategorii. Musiałem się bić z cięższymi o 10 kg. Przegrałem dwie walki.
Napisano Ponad rok temu
W bjj nie leje sie po ryjach, to czysty grappling.
jakbys czytał uwaznie to bys wiedzial ze pisze o SW gdzie sie leje po ryjach, w tym konkretnym przypadku chodzio o MT.
daryo king, napisz mi jeszcze z jakiego klubu sa te biale paski bjj co roznosza niebieskie pasy i nawiazuja walke z purpurami, ok ?
Jak juz, to pisałem są goscie z białymi co potrafia nawiązac równą walke z niebieskimi i purpurowymi i nie twierdziłem ze w bjj. Prosze nie przekręcaj moich wypowiedzi, a po drugie nie tylko ja tak uwazam bo pare postów od innych tez było w tej materii i to juz konkretnie pod bjj, takze wyluzuj.....
Natomiast faktycznie podoba mi sie możliwość startu w zawodach przez wszytkich (bez dodatkowych obciążeń)
Bogus nie pachnie Ci to ideą z Aikido - ze kazdy moze to trenowac bez względu na sprawnosc czy wiek?
Napisano Ponad rok temu
daryo king, napisz mi jeszcze z jakiego klubu sa te biale paski bjj co roznosza niebieskie pasy i nawiazuja walke z purpurami, ok ?
Jak juz, to pisałem są goscie z białymi co potrafia nawiązac równą walke z niebieskimi i purpurowymi i nie twierdziłem ze w bjj. Prosze nie przekręcaj moich wypowiedzi, a po drugie nie tylko ja tak uwazam bo pare postów od innych tez było w tej materii i to juz konkretnie pod bjj, takze wyluzuj.....
ale kręcisz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bogus nie pachnie Ci to ideą z Aikido - ze kazdy moze to trenowac bez względu na sprawnosc czy wiek?
Pachnie.
BJJ tak jak Aikdo może trenować każdy bez względu na wiek czy sprawność bez specjalnej selekcji sportowej.
Tyle, że różnica polega na tym, iż adept BJJ po roku czasu nabiera konkretnych-niebyle jakich umiejętności.
Znacznie podnosi swój poziom wytrenowna a umiejętności pod kontem SW wzrastają na tyle, że jest w stanie w swoich kryteriach walki podjąć wyzwanie z każdym.
Adept Aikido po roku czasu, często nie potrafi poprawnie wykonać przewrotu w przód a po dziesięciu latach jego wartość bojowa-umiejętność zastosowania technik (czy choćby motoryka) jest bliska bądź równa zeru. Dodatkowo ich Ego rozrasta się do monstrualnych rozmiarów do tego stopnia że każą sobie swoim modszym stażem kolegą w życiu prywatnym nić ukłony i toboły nosić( w dodatkowej podzięnce za nauke ).
Przyznasz,że jest różnica ?
Napisano Ponad rok temu
Cudze chwalimy swego nie znamy. MMA to kiepska kopia polskiego jj.
MMA to nie odrębna SW tylko formuła w której dopuszcza się stosowanie technik z różnych SW.
Ju jitsu sportowe jest tak przekrojowe, że w zasadzie to czyste MMA.
Żeby się uczyć MMA trzeba najpierw mieć co pomieszać -czyli solidną baze różnych SW.
Oferowane MMA jako odrębna SW i uczone jako MMA od zera, jest w istocie dużo mniej warte niż osobny trening np Judo i Kick Boxingu.
NIe owijając w bawełne napisze, że Osoba trenująca oddzielnie.... w 9 na 10 przypadków zmasakruje w walce tego MMA-mowca z reklamy na przystanku.
Ale ta dyskusja to chyba nie na temat ani dział. Trza by w dziale Cross założoć temat Sport JJ vs MMA.
Napisano Ponad rok temu
Ale ta dyskusja to chyba nie na temat ani dział. Trza by w dziale Cross założoć temat Sport JJ vs MMA.
to załóz tu i tak temat sie wyczerpał
Napisano Ponad rok temu
Trenowałem jakiś czas Aikido. Tak padać jak na Aikido nigdzie się nie nauczyłem.Adept Aikido po roku czasu, często nie potrafi poprawnie wykonać przewrotu w przód...
Napisano Ponad rok temu
exakliTrenowałem jakiś czas Aikido. Tak padać jak na Aikido nigdzie się nie nauczyłem.Adept Aikido po roku czasu, często nie potrafi poprawnie wykonać przewrotu w przód...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
spis graficzny technik
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa w Rio- lista obecnosci
- Ponad rok temu
-
Czy można trenować BJJ w lęborku